Mindenkinek jogában áll boldognak lenni! – Užupis, a litván főváros bohém negyede

Mindenkinek jogában áll boldognak lenni! – Užupis, a litván főváros bohém negyede
Mindenkinek jogában áll boldognak lenni! – Užupis, a litván főváros bohém negyede

Létezik Vilniusban egy kerület, amit szabadúszó művészek és hippik laknak: nem csak egyszerű városrész, hiszen lakói büszkék köztársaságukra. Mi több: önálló alkotmányuk és pénzük is van! Ez az Užupis nevű része a városnak, amely a trombitáló angyal szobra és a régi, szovjet lepukkant ipari rész között, a Vilna folyó mellett terül el.


Lakói így tiltakoztak a szovjet uralom ellen: nem csoda, hogy a városrész az egyik legveszélyesebb környékké vált a litván fővárosban, az 1990-es felszabadulás után. Nemcsak a '90-es évekbeli szovjetellenes demonstrációk indultak Užupisból, de azt követően a hirtelen nyakukba szakadt szabadságban a kriminalitás is nagy volt errefelé a város többi részéhez képest: a kerület a bűnözés melegágya volt. Szerencsére ez azonban sokat változott mára: a főként festők által lakott terület a bohém élet egyik színterévé vált, félszigetre és a stégre épülő kávézói és bárjai már kultusszá váltak. Ezekben lehet kapni az ország legfinomabb kézműves söreit, valamint a forró csokoládénak olyan ízvariációit, amilyenről meg csak nem is hallottunk. A környéken található boltok szinte kivétel nélkül kézzel készült termékeket árusítanak: a kerületben nincsen tömegcikket értékesítő ruhabolt. Ha valamilyen kézzel készített ruhára vagy táskára vágyunk, akkor itt mindkét nem képviselői találhatnak kedvükre valót: minden darab egyedi, nincs két egyforma batikolt póló vagy nadrág. Ezenkívül itt lehet a legjobban népművészeti vagy kézimunkázó tárgyakat találni, igaz, megkérik az árát. A kerület híres még merítettpapír üzleteiről, amihez természetesen tintát is lehet kapni.

A főként művészek által lakott terület nagyon sok fiatalt vonz : itt szabadon kiélhetik hajlamaikat, így mára az ország egyik művész- és hippiközpontjává vált Vilnius ezen városrésze. Továbbá az országban ez az egyik társaság, ami nyíltan küzd a könnyű drogok legalizálásáért. De persze, Užupis nem csak erről híres.

Itt van például a trombitáló angyal szobra, amely a szólás- és sajtószabadságot volt hivatott jelképezni és egyben a köztársaság határát is ez jelöli. 

(Fotó: Böröndy Elza)

A köztársaság leghíresebb utcáján pedig annak alkotmánya olvasható, amely – többek között – az alábbi jogokat is biztosítja lakóinak: 

"4. Mindenkinek joga van hibákat elkövetni. 5. Mindenkinek joga van egyedinek lenni. 8. Mindenkinek joga van nem megkülönböztetettnek és ismeretlennek lenni. 12. Egy kutyának jogában áll kutyának lenni. 13. A macskának nem kötelező szeretni gazdáját, de segítenie kell neki ínséges időkben. 14. Néha mindenkinek jogában áll megfeledkezni kötelességeiről. 15. Mindenkinek jogában áll kételkedni, ugyanakkor ez nem kötelező. "

(Fotó: Böröndy Elza)

A kerületből az Irodalom utca vezet ki, híres litván írók műveiből származó idézetekkel.

(Fotó: Böröndy Elza)

Pár kép, hogy képet kapjatok a kerület hangulatához, a képekért pedig köszönet Gintare Turskytének! 

Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek