Mindenütt jó, de a legjobb Corkban

Mindenütt jó, de a legjobb Corkban
Mindenütt jó, de a legjobb Corkban

Feltettem egy ártatlan kérdést ír barátomnak, mi szerinte a legjobb dolog Corkban? A válasz pedig zsigerből jött:"Az, hogy Cork nem Dublin". Ha az év minden napján sütne a nap, bátran állítanám, Cork a világ legjobb városa, de mindannyian tudjuk, ez nem így van, de kétség nélkül Cork Írország legjobb helye és ezt most teljes elfogultsággal mondom.  Évtizedek óta tartó barátságos versengés zajlik Cork és Dublin között, én most bebizonyítom nektek, hogy bár Dublin a főváros, de Cork az más. Cork a legjobb. 

Előszór is pár szó a városról. Az ország déli részén található, Munster tartományban, Cork megyében. Kb 120.000 lakost számlál és még több turistát és egyetemistát. A várost a Lee folyó szeli három (!) részre. Igen, ettől még különlegesebb, a belváros tulajdonképpen a Lee két ága közötti részen helyezkedik el, ettől olyan trükkös. Ha Dublinban vagy és kicsit eltévedsz nem gond, ha megtalálod a Liffey folyót nyert ügyed van, de Cork megint csak más. Ha nem vagy biztos a dolgodban, soha ne kövesd a folyót, inkább nézz ki magadnak egy különleges épületet, ahova tuti visszatalálsz vagy kérj segítséget valakitől. 

(Fotó Adam McCarthy)

Ha Neil Amstrong corki lenne,  csak annyit mondott volna a a Holdra szálláskor:"Nem rossz hely, de ez nem Cork". Ezt amúgy egy stand-up comedy-ben láttam – lehet, talán nem is emlékszem pontosan –, de az biztos hogy ez a kijelentés tökéletesen tükrözi, hogy a helyiek mennyire büszkék arra, hogy Corkban születtek. 

Corkban minden van, amire szükséged lehet, ha vásárolni szeretnél vagy szórakozásra, kultúrára vágysz.

Minden évben ősszel megrendezik a Cork Jazz Festivalt, ilyenkor a város tele van jazz zenészekkel, minden hostel, hotel, B&B és vendégház tele van és napokig csak szól a jazz. Közel 40.000 ember látogat el az eseményre évről-évre. Először 1978-ban került megrendezésre, késő októberben, majd 1980-ban a híres sörgyártó Guiness lett a hivatalos szponzora, az évek során pedig olyan fellépőket láthatott a közönség, mint Ella Fitzgerald vagy Damon Albarn.

Ha a jazz annyira nem a te világod és inkább a filmek felé húz a szíved, akkor is jó helyen jársz, azaz a minden novemberben esedékes Cork Film Festival lesz a kedvenced. Ez a fesztivál 1956 óta létezik, idén 60. alkalommal rendezik majd meg, ezzel egyike Európa legrégebbi fesztiváljainak.

Emellett nagyon várom már, hogy elmehessek a Fitzgerald parkba, ahol idén nyáron egy szabadtéri mozit rendeznek be, fejenként €5 a belépő és olyan filmeket fognak vetíteni, mint például az Amelie csodálatos élete vagy a Good Vibrations, augusztusban pedig, ha minden igaz, lehetőség lesz mozizni a parton is, ugyanis szervezés alatt áll a Movie on the beach elnevezésű esemény is. Erről meg részletes információt nem talaltam, de remélem az időjárás a szervezőknek kedvez majd.

Lehet, azért érzem így, mert az írem által belecsöppentem ebbe a világba, de Cork tele van tehetséges írókkal, filmrendezőkkel és színészekkel.  Itt van egy példa rá: kedves ismerősöm Emmet O'Brien tollából:

Abban az esetben, ha megéheznél, sem kell pánikba esned, mert rengeteg olyan hely van ahova bátran beülhetsz. Ha reggelire vágysz, ami az én nagy kedvencem – ahogy már előző írásomban is megemlítettem –, akkor Tony's Bistro vagy Liberty Grill. Ha pedig kipróbálnád a híres pub kaját, ami nem más, mint hatalmas hamburgerek, sültkrumplival, salátával, csirkeszárnyakkal gombával, különböző szószokkal, akkor bármelyik kocsmába beülhetsz, de ha rám hallgatsz akkor csakis a Sober Lane jöhet szoba

Nagy hiba lenne, ha nem esne szó a híres English Marketről azaz az angol piacról. Az épület 1862 óta várja a helyi vásárlókat és a turistákat egyaránt, hétfőtől szombatig  reggel nyolc és délután négy között. Mint minden jó piacon, itt is van friss hús és pékáru, cukrászda és kisebb élelmiszer üzletek, de található itt régiségbolt illetve akár ékszerész is. 2011-ben pedig még az angol királynő is meglátogatta a híres piacot.

Most, hogy ide is elérkezett a jó idő, egy újabb hobbimnak hódolhatok: ez pedig a pitch and putt. Rettenetesen játszom, de ennek ellenére nagyon élvezem. Írországban – pontosabban itt, Corkban –"alakult" ki ez a játék. Tulajdonképpen ez valami olyasmi, mint a golf, csak kisebb területen, egy körben 18 lyuk van, egy-egy lyuk maximum 70 méter távolságra.  Egy nyári napon, ha kedved támad, nyugodtan elmehetsz akár késő délután is a legközelebbi pályára. Ha a tulajdonos nincs ott, fejenként 5 eurót becsületesen egy borítékba helyezve kezdheted is a játékot, amíg le nem megy a nap. (A nyári napokban ez az időpont olyan 22.30-kor jön el.)

Ha esetleg a szabadban töltött időt máshogy szeretnéd tölteni, akkor irány a FOTA Vadaspark! A Fota islandnek nevezett kis településen helyezkedik el 202.000 négyzetméteren ez a különleges állatkert. A parkban több, mint 70 állatfaj található meg, nyilván csak azokból válogatva, amik bírjak az ír klímát. Fota is kb. fél órányira van a várostól. Nekem még nem volt szerencsém ellátogatni ide, viszont nemrég egy kellemes délutánt töltöttem el egy szamár menhelyen (The Donkey Sanctuary). Paddy Barret nyitotta meg a menhelyet, Cork megyében 1987-ben és azóta mintegy 4400 szamarat mentettek meg. A hely ingyenesen látogatható, isőt, adoptálhatsz is csacsit, egy évre 20 euróért, ezzel is segítve az ott dolgozok munkáját. 

(Fotó: Hegedüs Martina)

További érdekességek Cork megyéről:

  • A várostól nem messze, Crosshavenben található a világ legrégebbi, 1720 óta fennálló yacht klubja.
  • A szintén közeli kis településnek, Cobhnak is  megvan a maga hírneve.  Ez a városka volt a Titanic utolsó megállója, mielőtt végzetes útjára indult. 
  • A Cork Harbour a világ második legnagyobb kikötője, Sydney után.

Corknak megvan a maga bája, kicsit olyan, mint Dublin, de mégis sokkal barátságosabb,, nincs állandó tömeg az utcákon és úgy érezheted, megvan a saját privát szférád, a saját kis közösséged, és az érzés, hogy tartozol valahova.

Ha ezek után sikerült meggyőzni arról, hogy ha nem is a legjobb, de egy igazán klassz hely Cork, akkor ne feledd: ha idelátogatsz, akkor mindenképp menj el a helyi piacra, ahol minden szombaton 9.30 és 15.00 között magyarok sütik a lángost. 

Tetszett? Oszd meg!