Spóroljunk okosan!

Így utazz olcsón az Egyesült Államokban

Spóroljunk okosan! - Így utazz olcsón az Egyesült Államokban
Spóroljunk okosan! - Így utazz olcsón az Egyesült Államokban

Az elmúlt időszakban nagyon rákaptam arra, hogy kimozduljak New York Cityből. Bevallom őszintén, hogy vidéki gyerekként nekem ez a város túl zsúfolt és nagyon zajos is. Így aztán találnom kellett egy megoldást arra vonatkozóan, hogy tudnék minél messzebb, de ugyanakkor kevesebb pénzből elutazni.

Fotó: Mió JuditFotó: Mió Judit

Szintén a Megabus társasággal utaztam el Washingtonba és Philadelphiába. A cég összesen 34 államban van jelen, az indulási helyekről, célállomásokról a Megabus oldalán találunk részletes tájékoztatást. 

A fent említett társaságon kívül, még nagyon sok közül lehet válogatni, amelyek ugyanígy, potom pénzért juttatják el az utasokat a kívánt célállomásra. Vannak olyanok például, mint a TakeTours, ők még programokat is szerveznek, valamint a jegy ára magában foglalja a szállást is. Mindkét cég jelen van Európában is.

Mivel én New York Cityből utaztam az elmúlt időszakban, így innen tudok pontosabb információval szolgálni. További lehetőségek:

Ha több napos útra készülünk, és ezt busszal képzeljük el, akkor arra ideális a Greyhound nevű busztársaság. Az áraik egészen elfogadhatóak, az ülések nagyon kényelmesek, ingyen wi-fi, wc, valamint konektor is megtalálható a buszon. Ezenkívül körülbelül 1,5-2 óránként megáll 1-1 benzinkútnál, kb. 10-30 perces pihenőkre. Átszállás esetén, akár 1-1,5 óra pihenőidő is rendelkezésünkre áll az adott városban. Példálul én a Greyhound társasággal jöttem fel Texasból New Yorkba.  Az út 2 napig tartott, de bátran merem ajánlani őket, hiszen a sofőrök is mindenben nagyon segitőkészek voltak.

Ha valaki esetleg nem igazán preferálja a buszozást, és inkább repülne, arra is van néhány tippem:

Érdemes az oldalak kínálatát összehasonlítani, nekem így sikerült januárban összesen 220 dollárból a New York–Los Angeles–New York jegyre szert tennem. Így kicsit több időt vesz igénybe a jegy keresés, de spórolás szempontjából mindenképpen megéri. Viszont a részletekre (check-in, poggyász stb.) mindenképpen ügyeljünk. A Virgin légitársaság például mindig féláron adja a jegyeket, mint mondjuk a Delta, az American Airlines, vagy a JetBlue. Ennek az az oka, hogy az említett légitársaság becsekkoláskor mindent pluszban felszámol, így utólag összeszámolva majdnem másfélszer annyiba kerül a jegy. Náluk már az is többször előfordult, hogy az utolsó pillanatban törölték a járatot. Őket én például nem ajánlom. Belföldi járatokon, a szolgáltatások tekintetében érdekesség: csak az üdítő az, ami ingyenes, minden másért fizetnünk kell. Nem annyira drága, de ha valaki spórolni szeretne, akkor vigyen például a kézipoggyászában magának szendvicset. A másik dolog ami nekem furcsa volt, – én szeretek ablaknál ülni, és ha lehet akkor hátul – hogy szembesültem a Los Angeles-i járaton azzal, hogy itt Amerikában az emberek előzékenyek, és megvárják amíg az előttük és a mellettük ülő leszáll a gépről. Tehát, aki hátul szeretne ülni, az helyfoglalásnál vegye figyelembe ezeket az íratlan szabályokat, hogy ő fog utoljára leszállni, és azt is, hogy itt nincs tolakodás és lökdösődés sem.

Fotó: Mió JuditFotó: Mió Judit

Visszatérve a buszozásra: azért merem ajánlani az ilyen kirándulásokat, mert magamból kiindulva szerintem sokkal jobb egy saját magunk megszervezett út, mint egy előre lefixált program. Nem kell igazodni senkihez, nincs időhöz kötve egy-egy nevezetesség megtekintése, az ember ott, és akkor áll meg enni, vagy csak pihenni amikor csak akar. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénzt tudunk ezzel megspórolni. Szóval hajrá, hajrá!


Kapcsolódó cikk:

15 Tipp: Utazd be a világot (szinte) ingyen!

Tetszett? Oszd meg!