Szenteste akkor és nemsokára

Szenteste akkor és nemsokára
Szenteste akkor és nemsokára

Jöjjön akkor egy rendhagyó írás karácsony apropóján, valami teljesen más megközelítésből és formában, remélve, hogy senki sem olvas ebbe a szösszenetbe többet annál, mint ami.

A minap épp azon tűnődtem, hogy mennyire stresszes volt szüleinknek (és később nekünk is) a karácsonyi készülődés. Azon belül is karácsony reggele és délutánja, amikor mindennek – karácsonyfa állítás, díszítés, bevásárlás, ajándék csomagolás, vacsora stb. – el kellett készülnie kevesebb mint nyolc óra alatt, és mindezt úgy, hogy a gyerekek közben állandóan ”útban voltak”, folyamatosan ajándék után kutakodtak, enni kértek. Az élet, és vele a gyerekek bioritmusa ugyanis sosem állt meg. A gyerekeknek nem lehetett azt mondani, hogy akkor legyetek szívesek ne zavarjatok most nyolc órán keresztül, mert készülnünk kell a Szentestére. Ők természetesen – és ez így van/volt rendjén – mit sem sejtettek abból, hogy mindez micsoda idegeskedéssel jár a szülőknek. Ehhez a nem is olyan régmúlt stresszhelyzethez képest, a mostani karácsony napi “célegyenes” kismiska.

Talán visszasírjuk, vagy vissza fogjuk még sírni ezeket a stresszes karácsonyi készülődéseket. Ez hamar kiderül, talán hamarabb is mint gondolnánk. Még az is lehet, hogy már ezen bejegyzés elolvasása után is. Nos, e kontrasztot bemutatandó egy képzeletbeli álomutazásba viszlek el, ahol először újra eljátszunk egy karácsonyi készülődést a '70-es évekből, amikor még tényleg azt hittem hogy a Jézuska hozza az ajándékokat, majd utána megpróbáljuk megnézni, hogy mi is zajlik ugyanezen a napon a közeljövőben – nem nálunk, még mielőtt bárki azt hinné...

10:00

1975

2017

Margitka, szia, jó reggelt és boldog karácsonyt! Remélem, nem ébresztettem fel a gyerekeket. Gyors leszek, mert gondolom te is készülődsz és nekem sincs sok időm. Sütöm a pogácsát a konyhában. Félek, hogy odaégnek.  Ez a francos telefonzsinór meg nem ér el odáig, úgyhogy gyors leszek. Akkor ahogy megbeszéltük, légy szíves szólj már Antinak, hogy vigye el Dedit valahova délután, hogy el tudjak menni megvenni a karácsonyfát, feldíszítsem és készen legyek, mire hazajönnek. Hadd örüljön, hogy mekkora fát hozott a Jézuska idén. Barbit és Norbit is viszi, ugye? Köszi Margitka, na rohanok, nehogy odaégjen a pogi.

Emma nézd csak meg az iPododat! A karácsonyi visszaszámoló app szerint már kevesebb, mint 24 óra és jön a Santa. Tudod, itt Amerikában holnap reggel hozza az ajándékot! Szólj légy szíves Áronnak is, és lassan kezdjétek elpakolni a Wii-cuccokat! Szanaszét vannak a szobában. Köszi.

11:00

1975

2017

Kisfiam, most látom, hogy nincs itthon élesztő meg zsír. Megyek leugrok az ABC-be, mert mindjárt bezár és akkor nem lesz finom vacsora. Hozzak neked valamit? Tudod, ma nem lesz nagy ebéd. Finom karácsonyi vacsora lesz kicsit később. Addig öltözz fel és ha megnézted az Idesüsst, akkor kezdj el felöltözni, mert nemsokára jön Anti bácsi és elvisz titeket egyet sétálni, bár a rádióban mintha azt mondták volna, hogy havazni fog. Á, ne ijedj meg! Azok ott összehordanak hetet-havat. Eddig még egyszer sem találták el az időjárást. Na mindegy, öltözz fel rétegesen, mire visszajövök!

Ani, nézd csak! Emlékszel, hogy letöltöttük ezt a karácsonyi bevásárló app-et még novemberben? Most kaptam egy figyelmeztetőt, hogy még a Nagyinak nem vettünk ajándékot. Leugrom a Walmartba, mindjárt itt vagyok. Hozzak még valamit a boltból? Ha nem jut eszedbe semmi most, az sem baj, nyitva vannak késő estig. Szívesen elmegyek megint, meg a gyerekeknek is egy jó program, addig sem kutakodnak ajándékok után.

12:00

1975

2017

Megjöttem! Hoztam finom kakaós tekercset neked! És idenézz mit hoztam még! Banán! De jó, hogy lehet megint kapni! Egyed kisfiam, mert tavasszal már megint nem lesz. Emlékszel még, hogyan kell lehúzni a héját? Na, edd meg szép lassan, aztán most már tényleg öltözz fel, mert nemsokára jön Anti bácsi. Légy szíves tedd el a gombfoci csapataidat is a földről, mert a Jézuska oda hozza majd a karácsonyfát. Várod már? Na, megyek, odateszem a levest a villanytűzhelyre.

Megjöttem! Hoztam finom csokis fánkot. Vettem egy pár gyümölcsöt is. Áron, most töltöttem le neked egy jó karácsonyi olvasó app-et az iPad-re, légy szíves olvasd el gyakorlásnak, úgyis minden nap kell 20 percet olvasnod a szünetben. Emma, neked meg találtam egy másik app-et, amivel írhatsz Santának és egy órán belül visszaír. Gyere csak, írj egy levelet! Legalább gyakorlod az írást is egyúttal.

13:00

1975

2017

Szervusz Antikám, szia Barbi, szia Norbika, de jó, hogy végre jöttél Anti, azt sem tudom hol áll a fejem, jó lesz egy kicsit a karácsonyra koncentrálni, míg ti sétáltok egyet. Aztán mire sötétedik, de legkésőbb négy órára gyertek haza, mert jön a Jézuska! Dedi, készülj! Mentek sétálni! Jól öltözz fel, mert kezd egyre jobban esni a hó.

Ani, kivittem a gyerekeket játszani a parkba, olyan szép idő van. Majd jövünk! Telcsit vittem, ha valami van, csörögj. Képzeld, Áron karácsonyi dalokat akar énekelni a parkban és talált egy jó app-et, amivel lehet duettet énekelni a Santával.

14:00

1975

2017

Margitkám, na végre elkezdhetjük a rohamtempót! Te hol tartasz? Én éppen most megyek megvenni a fát, aztán felhozom a díszeket a pincéből, közben sütöm a kacsát, úgyhogy rohanok is, nehogy odaégessem. Remélem, Anti kitalált valamit, mert egyre jobban esik a hó és még kell legalább másfél óra, amíg elkészülök mindennel.

Megjöttünk! Ani nézd csak mit találtam! Tök jó app, sok ötlettel a karácsonyi tortadíszítéshez. Nézegesd, hátha látsz valamit, amit a gyerekek is meg tudnak csinálni. Ja és itt van egy másik is, amivel talán le tudod kötni a gyerekeket, mert megtanítja őket sütni egy-két karácsonyi recepten keresztül.

15:00

1975

2017

Jó hogy hívsz Margitkám, te hogy állsz? Én épp felcipeltem azt a dög nehéz fát. Bárcsak a Jézuska hozná igaziból is! Már rég felállítottam volna, de nem találtam a lábat hozzá, úgyhogy leszaladtam a Vas-műszakiba, hogy vegyek egy újat. Még épp záráskor értem oda, szerencsém volt. Aztán megtaláltam a díszeket is a pincében, de a csúcsdísz nincs meg. Sehol sem találom. Nem tudsz egyet kölcsön adni? Anélkül nincs igazi karácsonyfa, a gyerek nagyon hiányolná. 

Srácok, gyertek, hívjuk fel a rokonokat a Skype-on. Kívánjunk nekik boldog karácsonyt! Otthon már megjött a Jézuska. Nálunk csak holnap reggel jön. Igen Áron a Santa is. Utána nézzük meg mit csinálnak Santa rénszarvasai. Képzeljétek ezen az app-en meg lehet nézni kamerával a rénszarvasokat, ahogy legelésznek. Nagyon aranyosak.

16.00

1975

2017

Margitkám, Anti nem jött még? Tiszta ideg vagyok, hogy hol vannak a gyerekek. Zuhog a hó és teljesen sötét van már. Szép kis karácsony! Épp feldíszítettem a fát, becsomagoltam az ajándékokat, de elfogyott a csomagolópapír és a bolt meg bezárt. Átugorhatok egy gurigáért, mert a holdjáró autóra már nem maradt a szép csomagolópapírból? Köszi, jövök!

Ani de jó, hogy már hálaadás után felállítottuk a fát, egy gonddal kevesebb. Már csak azt nem tudom, hogy mit találjak ki a gyerekeknek. Megvan. Emma, Áron, itt vannak a csillagszórók, ha feltettétek a fára, akkor utána itt van egy app amivel ti is feldíszíthetitek a magatok karácsonyfáját. Akinek a legszebb lesz a karácsonyfája, annak letöltünk egy másik jó karácsonyi app-et. Na uccu neki.

17:00

1975

2017

Margitkám, hol a francba van Anti? Már tényleg nagyon aggódom! Egy telefonfülkét igazán kereshetne és legalább téged hívhatna, hogy tudjuk mi van a gyerekekkel.  Közben a kaja meg kezd kihűlni. Mit csináljunk? Nem merek lemenni, azt sem tudom hol keressem őket és vak sötét van már. Reménykedjünk, hogy most már mindjárt itt lesznek. Szép kis karácsony!

Áron, menj készíts képeket mindenkiről az iPhone-nal és utána megint csinálj egy olyan jópofa manós videót ezzel az app-el, ahogy ti meg a Nagyiék manónak öltözve táncoltok. Tavaly nagyon jó kisfilmeket csináltál, kíváncsian várom az ideieket is.

18:00

1975

2017

Antikám, na végre! Már úgy aggódtam. Ugyan hol voltatok idáig? És hogy néznek ki a gyerekek? Mitől ilyen vizesek? És hogyhogy nem jutott eszedbe, hogy karácsonykor nem jár a HÉV négy óra után? Öt kilométert gyalogoltatok ebben az ítéletidőben? Szegény gyerekek tisztára átfagytak. Nem csodálkozom, hogy sír mindegyik. Na mindegy, csakhogy épségben hazaértetek. Siess Margitkához, mert ő is nagyon izgul, aztán készülj, mert lehet, hogy neked emiatt nem hoz semmit a Jézuska!
Gyere be Dedi most már, ne sírj! Képzeld, közben megjött a Jézuska! Sok ajándékot hozott neked! Megyek felteszek egy karácsonyi kislemezt, csinálok egy kis karácsonyi hangulatot. Boldog karácsonyt, kisfiam!

Na menjünk lassan fürödni, mert holnap jön a Jézuska. Igen, a Santa is, Áron. Képzeljétek gyerekek, letöltöttem egy karácsony esti app-et. Mielőtt elalszotok, nézzétek meg. Nagyon cool. Lehet Santával énekelni is és visszaszámol holnap reggelig nektek miközben alszotok. De aztán tényleg kezdjünk lefeküdni, holnap korán kelünk. Olvassuk el együtt még ezt a szép interaktív képes mesét amit tegnap töltöttem le, utána meg gyerekek, most már tényleg itt az alvás ideje, utoljára még nézzük meg ezen az app-en, hogy merre jár Santa, aztán tényleg aludjunk mert korán kelünk ajándékot bontogatni. Jó éjszakát és boldog karácsonyt, gyerekek!

Remélem, idén Jézuska (vagy Santa) hoz egy olyan karácsonyi app-et, amivel elkerülhetjük a közeljövőt, és lesz egy olyan verziója is, amivel vissza lehet majd menni a múltba, átélni és egyben újra átstresszelni a régi karácsonyokat…


Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+

Tetszett? Oszd meg!