Útikönyv

kiegészítés Sanghajba utazóknak

Útikönyv - kiegészítés Sanghajba utazóknak
Útikönyv - kiegészítés Sanghajba utazóknak


Sanghaj, mely Kína keleti tengerpartján, a Jangce deltájában helyezkedik el, évszázadok óta kiemelt fontosságú kikötőváros és összekötő kapocs Kelet és Nyugat között. Mit érdemes tudni az odautazóknak? Nos, néhány pontban megpróbálom összegyűjteni a legfontosabb/legérdekesebb tudnivalókat a városról.


Aki van olyan szerencsés, hogy eljut ide, az a következő dolgokra készüljön fel:


1. Tömeg van

Méghozzá iszonyatos. Igen, persze, a kedves olvasó joggal gondolhatja, hogy ez nem újdonság, hiszen Kínában mindenhol rengeteg ember van, de Sanghaj más. A legfrissebb adatok szerint a város lakossága nagyjából 30.000.000 főre tehető.


2. Metró

Frissen érkezett látogatók számára az első metrózás igencsak rémisztő élmény lehet, így érdemes lélekben előre felkészülni rá. Sanghajban jelenleg 13 darab metróvonal működik. A szerelvények pontosak, biztonságosak és tiszták, a rendszer átlátható, a jelölések egyértelműek, így még annak is nehéz eltévednie, aki egy mukkot sem beszél kínaiul. Akkor miért is kell felkészülni rá lélekben?  A válaszom ismét csak a tömeg. A metrókocsiból történő ki- és beszállás (számomra legalábbis) mindig egy hatalmas trauma, ugyanis a peronon várakozó emberek általában nem várják meg, hogy a leszállni szándékozó utasok elhagyják a szerelvényt, hanem amint az ajtók kinyílnak, azonnal betódulnak, és ekkor indul a - korra és nemre való tekintet nélküli - „harc”.

(Ha valaki tombolt már végig metálkoncertet az első 3-4 sorban, annak ismerős lehet a szituáció. :)

Mint azt egy korábbi írásomban már említettem, ilyenkor nem érdemes felkapni a vizet és esetlegesen hangot adni annak, ha például egy 10 fős társaság átgyalogolt a lábunkon, vagy csak simán kilöktek minket a szerelvényből, pedig csak pár megállóval később terveztünk leszállni… Nagy levegő, mosoly és nyugalom. Nem éri meg hisztizni.


3. A város felfedezése

Ez a pont inkább csak jó tanácsként szolgál (hiszen mindenkinek szíve-joga azt megnézni, vagy éppen nem megnézni, amit csak akar), de erősen javaslom, hogy ha már valaki egyszer eljut ide, akkor ne csupán a belvárost vegye szemügyre. Ha felülünk (jobban mondva feljutunk) a metróra, és vesszük a fáradtságot, hogy kicsit többet utazzunk a városközponttól kifelé, akkor lehetőségünk nyílik Sanghaj olyan oldalait is megismerni, ami a többség elől általában rejtve marad. Néha jó egy kicsit „elveszni” a városban, és véletlenül kikötni mondjuk egy eldugott buddhista kolostorban vagy akár egy remek helyi étteremben…

Galéria: Sanghaj - Qibao negyed (七宝镇) – Sanghaj egyik kevésbé ismert arca (Fotó: Mindenttu Dóri)

4. A Sanghaji Múzeum

Úgy gondolom, hogy ez a fantasztikus múzeum megér egy külön pontot a listán. A múzeum épülete a város szívében, a mindig forgalmas és nyüzsgő People's Square-en (人民广场) található. Akit érdekel a művészet és a kultúra, annak úgy gondolom, hogy szinte kötelező ellátogatnia erre a remek helyre. A rendkívül gazdag kiállítási anyag – amely nagyjából 120.000 különféle tárgyból tevődik össze – remek képet ad Kína csodálatos művészetéről, és több évezredes történelméről. (A kiállítási termek bejáratainál természetesen többnyelvű tájékoztatófüzetek vannak elhelyezve, így nem kell attól félnünk, hogy esetleg nem fogjuk megérteni a kiállított tárgyak történetét.)

Érdemes nyitás (reggel 8:00) előtt egy kicsivel odaérni, ugyanis a sor az esetek 99,9%-ban több szász méter hosszú.  A múzeum látogatása egyébként egész évben ingyenes.

5. Személyes tapasztalat

Aki Sanghajba látogat és korábban járt már New Yorkban, az előbb-utóbb rá fog jönni, hogy a két város (valószínűleg nem véletlenül) rengeteg dologban megegyezik. Nekem személy szerint a híres sanghaji bevásárló utcán (Nanjing road  - 南京路) sétálva támadt az az érzésem, hogy „jé, ez pont olyan, mint a New York-i Broadway”. Legnagyobb megdöbbenésemre, amikor leértem a „Broadway” aljára – pont, mint New Yorkban – belebotlottam az üzleti negyedbe. Vakartam is a fejemet, hogy nahát, milyen érdekes egybeesés ez, és milyen vicces lenne, ha a tőzsdeépületek közül még a Wall street-i Trinity apátság is előtűnne. A vigyor akkor fagyott le az arcomról, amikor a következő sarkon tényleg előtűnt. 

Balra New York Trinity Church - Jobbra Shanghai Trinity ChurchBalra New York Trinity Church - Jobbra Shanghai Trinity Church(Fotó: Mindenttu Dóri)

Tovább sétálva a híres sanghaji Bund felé, amely a Huangpu (黄浦江) folyó partján fekszik, ismét egy ismerős épületbe botlottam:

Csak nem a Faltiron bulidingbe? Balra New York - Jobbra ShanghaiCsak nem a Faltiron bulidingbe? Balra New York - Jobbra Shanghai(Fotó: Mindenttu Dóri)

A Bundra kiérve már meg sem lepődtem, amikor megpillantottam a Wall Streetről már jól ismert arany bikát.

Balra New York Bika Jobbra Shanghai bikaBalra New York Bika Jobbra Shanghai bika(Fotó: Mindenttu Dóri)

A folyó túloldalán az igazi üzleti negyed található, ahova ugyanolyan komppal juthatunk el, mint Manhattenből Staten Islandre.

Balra New York, Jobbra ShanghaiBalra New York, Jobbra Shanghai

Sanghaj tehát a meglepetések és felfedezni valók városa. Végezetül az idelátogatónak azt tanácsolom, hogy ne legyen rest kimozdul a New York-i hangulatú belvárosból, (kiszabadulni a Mc Donald’ s-ok és Starbucksok erdejéből…) induljon neki bátran a városnak. Sanghaj fantasztikus hely, mely bárkit elvarázsol történelmével, kultúrájával, rengeteg látnivalójával, utánozhatatlan konyhájával… csak jó helyen kell keresni.


Nemsokára újra jelentkezem, addig is 再见!

(Fotó: Mindenttu Dóri)

Kapcsolódó cikkek:

Ami a kínai útikönyvekből kimaradt

Kutyahúst csak rendelésre

Tetszett? Oszd meg!