Ha lophatnék egy országot…

Ha lophatnék egy országot…
Ha lophatnék egy országot…

Öt éves voltam, amikor először gondoltam, hogy igazságtalan a világ. Erre a felismerésre az Uffizi Képtárban került sor, amikor Botticelli La Primaverája előtt álltam, és  könyörögtem a szüleimnek, hogy vigyük haza. Azóta is sokszor előfordul utazásaim során, hogy állok valami előtt és azt gondolom, bárcsak örökké tartana, bárcsak mindig láthatnám! Így született az ötlet, hogy „lopok” magamnak egy országot. Mindenhonnan egy kicsit, mindent, ami tetszik.

Az én országom neve:

Közben

Először is kell egy híd.  Ez a Ponte Vecchio, ami összeköt engem és az Uffizit. A Ponte Vecchio története dióhéjban: 1117-ig bírta az ókorban épített fahíd, aztán többször is újjáépítették. Egykor a híd mind a négy sarkát torony védte, mára csak a Torre dei Mannelli maradt épen. Az adómentesség volt a fő szempont, amiért az 1400-as évek közepén először a mészárosok árultak itt, később felváltották őket az aranyművesek és ékszerészek. Az adómentesség ötlete miatt ez a híd egyszerűen nélkülözhetetlen lesz Közben.

Közben hídja a Ponte VecchioKözben hídja a Ponte Vecchio(Fotó: Flickr/sockmister)

A legjobban Ausztrália pénzét tudom elképzelni Közben. Nemcsak négyszer tartósabb, de tökéletesen újrahasznosítható a polimer alapanyagú bankjegy. Vízálló, ami Közben nagyon fontos, mert  egy 7 kilométer hosszú tengerpartom is lenne, mégpedig az ausztráliai Whiteheaven Beach. Ennek a partnak az a különlegessége, hogy a homok 98%-ban szilíciumot tartalmaz és ez adja a vakítóan fehér színét.  A helyi sziklák egyáltalán nem tartalmaznak szilíciumot, így feltehetőleg a tengeráramlatok hozták ide ezt a homokot több millió év alatt. Eltérően a hagyományos homoktól, ez nem hővisszatartó, így mezítláb is sétálgathatunk a parton egy forró napon. Nagyon apró szemű, ezért rosszat tesz minden mobiltelefonnak, iPodnak, elektronikus kütyünek. A jó hír, hogy remekül lehet apró szemű homokkal polírozni akár ékszereket is.  Ennek ellenére nem egy az egyben hozom Whiteheaven Beach-et Közbe, mert nem engedik be a kutyákat… Lássuk be, ez 2015-ben elavult álláspont.

Közben nagyon fontos lenne a jó közérzet. Ezt a Karib-tengerről hoznám. Szem előtt tartom, hogy Jamaika is a Karib-tengeri szigetekhez tartozik, mégis inkább Sint Maarten (Saint-Matrin) szigetet választottam. A sziget egyik fele a Holland Királyság egyik autonóm állama, úgyhogy  emiatt úgyis elég közel lehet  kerülni a jamaikai „életérzéshez”. Sajnos már van strandom, így a Macho Beachet nem hozom Közbe, pedig ez a repülőgépek szerelmeseinek  paradicsoma. A kifutópálya nyugati széle alig 80 méterre van a strandtól, így a leszálló gépek szó szerint leviszik a strandolók haját. Ezt az életérzést azért áthoznám Whiteheavenre is... A sziget másik fele francia fennhatóságú, ez a rész sokkal tisztább, sőt olcsóbb is.  Sint Maartenen rengeteg bevándorló él, fő bevételi forrásuk a turizmus. Várják az amerikaiakat, táncolnak az utcán, ráérnek mindenre, nem ismerik a stressz szót. Minek idegeskedjenek? A hurrikán úgyis jön… 

Közben a dánok kormányoznának. Dánia zseniálisan ötvözi az alkotmányos monarchiát és parlamentáris demokráciát, már 1849. óta. Az ország lakossága részesül a skandináv szociális rendszerből, amely finanszírozza az állampolgárai számára a társadalombiztosítást, az egészségügyi szolgáltatásokat és az oktatást is. A közoktatás és nagyrészt a felsőoktatás is ingyenes .A dán oktatási forma a felfedezésre és a gondolkodásra helyezi a hangsúlyt, nem osztályoznak, nincsenek tesztek.  1953-ban lépett életbe a hatályos alkotmány, amely megengedi, hogy az államfő nő legyen. Ez a nő II. Margit királynő, aki idén ünnepelte 75. születésnapját. A dánok imádják ezt a mindig energikus, nagyon sokoldalú nőt, aki postabélyegeket, televíziós színpadképeket, színpadi kosztümöket, és díszleteket is tervez. Sajnos Whiteheaven Beach-re ő sem szívesen menne, mert ott a dohányzás is tilos, Margit pedig szenvedélyes dohányos. A dánok azt mondják az erős dohányosra, hogy „úgy füstöl, mint Margit”. 

Éljen Közben első királynéja, II. Margit!Éljen Közben első királynéja, II. Margit!(Fotó: depositphotos.com)

Ezt a pár dolgot mind el kell valahogy juttatnom Közbe. Az autópályát a németektől lopnám. Körbe-körbe lehetne menni a tökéletes úton, Közben csodálatosan kedves emberekkel találkoznánk, akik mind-mind tudják, hogy a legjobb ÚT-KÖZBEN.

Tetszett? Oszd meg!