Utazás vagy félelem? Tanácsok Törökországba készülőknek

Utazás vagy félelem? Tanácsok Törökországba készülőknek
Utazás vagy félelem? Tanácsok Törökországba készülőknek

Kétségtelen, hogy az utóbbi hónapok terrorcselekményei sok emberben elültették a félelem csíráját. Így már sokan nem felhőtlen boldogsággal, hanem bizony kétségekkel és bizonytalansággal foglalnak le egy-egy utazást, vagy éppen el sem mernek indulni. A januári isztambuli merénylet óta hozzánk is sok olyan kérdés érkezett, hogy milyen a hangulat Isztambulban, vajon merjetek-e utazni vagy sem? Nos, elmondjuk, mi mit gondolunk erről.

Ha várjuk a tökéletes alkalmat amikor nulla  rizikó mellett mehetünk Törökországba, akkor soha nem fogjuk látni az országot. Egyértelmű, hogy most már bárhol, bármikor előfordulhatnak terrorcselekmények. Törökország és így Isztambul azonban semmivel nem veszélyesebb hely, mint mondjuk bármelyik más európai város. Török barátainkkal beszélgetve ők úgy gondolják, hogy az emberek félelmét jelentősen növeli az, hogy a média sokkolóan, ijesztően mutatja be a történéseket. 

(Fotó: Flickr, Xavier)

Nem szólnak a hírek arról, hogy Isztambulban még a turista szezonon kívül is több százezer külföldi tartózkodik, akik nyugalomban élvezhetik nyaralásukat. Ez nyilván nem hír. Isztambul eleve egy 15 milliós lakossággal bíró metropolisz, ehhez jönnek hozzá még a turisták. Amennyiben csak a matematikai esélyét latolgatjuk, mennyi a valószínűsége hogy ennyi ember közül pont mi legyünk áldozatok, lássuk be nem túl nagy. És ez esetben még csak a lélekszámot vettük figyelembe. Emellett pont a mi nyaralásunk idején, pont abban a pillanatban, pont azon a helyen kéne tartózkodnunk, ahol a vészhelyzet van, hogy bármi bajunk essen.

Tételezzük fel, hogy hogy pont aznap vagyunk a városban, amikor egy terrorcselekmény történik. Amennyiben mondjuk a Kék Mecsetnél történik a robbantás (ahol a legutóbb is), mi pedig éppen a Galata hídon horgászók között állva figyeljük épp a hajó forgalmat, a robbanásnak maximum a hangját fogjuk hallani. Ha pedig aznap mentünk egy Boszporusz hajótúrára, még csak értesülni sem fogunk az eseményekről, legfeljebb az esti híradóból. Lássuk be, igen kevés az esély arra, hogy rosszkor legyünk rossz helyen, és valóban áldozatul essünk bármilyen terrorcselekménynek.  

(Fotó: Flickr,Roberto Saltori)

Ahogy mondani szokás, egy egészséges félelem nem árt, mert körültekintésre sarkall. Azonban  ahogyan repülőút előtt sem érdemes légi katasztrófáról szóló műsorokat nézni, így a nyaralás tervezésekor se ijesztgessük magunkat felesleges esélylatolgatásokkal.

Mindemellett néhány jó tanács, amit megtehetünk azért, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat:

  • A nyelvi akadályok leküzdése érdekében gyűjtsünk össze és írjunk ki egy kis noteszbe előre néhány olyan török szót, ami vészhelyzetben segítségünkre lehet. (Ezt egyébként a hétköznapi szituációkra is alkalmazhatjuk. A szállásunk nevét és címét írjuk fel a magyar mellett angolul és törökül is egy papírra, amit tegyünk az útlevelünkbe)

  • A Magyar Konzulátus telefonszámát és címét írjuk bele a telefonunkba és egy papíron is legyen nálunk

  • Regisztráltassuk magunkat a Török Nagykövetségen még utazás előtt

  • A tüntetések Cihangirban, a Taksim térről indulva az Istiklal Caddesin szoktak lenni. Ha látjuk, hogy gyülekezik a tömeg, hagyjuk el gyorsan a helyszínt.

  • Mindemellett figyeljünk az úttesten való átkeléskor, mert Isztambulban annak, hogy a zebrán elütnek, jóval nagyobb az esélye mint hogy terrortámadás áldozatai legyünk.


Jó utat, kellemes időtöltést!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!