5 + 1 tipp, ami nélkül haza ne gyere Isztambulból!

5 + 1 tipp, ami nélkül haza ne gyere Isztambulból!
5 + 1 tipp, ami nélkül haza ne gyere Isztambulból!


Már alig néhány hét, és elkezdődik az utazási szezon. Isztambul igen kedvelt úti cél, azonban mivel hatalmas metropoliszról beszélünk, a legtöbben ki sem mernek mozdulni a történelmi városrészből, félve attól, hogy eltévednek. Aki így tesz, milliónyi élménytől és látnivalótól fosztja meg magát. Összegyűjtöttem néhány programot, amit érdemes belevenni a célpontok sorába, és az utazási szezonig még idő is van rá, hogy megtervezzük, mindezeket hogyan keressük fel.

1. Ne gyere haza úgy, hogy nem láttad a Beylerbeyi palotát!
A turisták többsége csak az európai oldalon lévő Dolmabahce palotát nézi meg, hosszú időt töltve sorbaállással, az viszont eszébe sem jut, hogy áthajózzon Üsküdarba a Beylerbeyi palotához. Pedig a Boszporusz-híd ázsiai lábánál lévő Beylerbeyi is gyönyörű, mondhatni, a Dolmabahce kicsinyített mása. Mivel itt turisták nemigen járnak, nincs sorbaállás és tülekedés. Aki ide eljön, egy gyönyörű oszmán kori, rokokó stílusban épült palotára számíthat, amelyet Abdul Aziz szultán építtetett 1860-1865 között. A ma múzeumként működő, egykoron pedig főként külföldről érkező vendégek szálláshelyéül szolgáló épület kertjét szépen gondozott virágok, hatalmas bambuszerdő, liliomfák, állatszobrok, és a Boszporuszra néző pavilonok díszítik. Kertjéből a Boszporusz-hídra és az Ortaköy-mecsetre is csodálatos kilátás nyílik.

Tipp: A Hop On Hop Off Boszporusz túra egyik állomása a Beylerbeyi palota, így érdemes ezt a programot egy boszporuszi hajózással is összekötni.

2. Ortaköybe kötelező ellátogatni!
Ez Isztambul egyik leghangulatosabb, nyüzsgő élettől zajos része. A közvetlen a vízparton álló, 2014-ben gyönyörűen felújított Ortaköy dzsámi környéke a fiatalok kedvenc találkozóhelye. Naplementekor érdemes érkezni, így egyszerre élvezhetjük a vízről visszaverődő ezán (imára hívó ének) hangját, valamint a dzsámi és a Boszporusz-híd kivilágított látványát. Az ázsiai oldalról pedig a Beylerbeyi palota fényei szűrődnek át. Gyönyörűen fényképezhető, igazán különleges helyszín.

Tipp: Ülj le a kumpirt eszegető fiatalok közé, és te is egyél egyet, ízleni fog!

3. Büyükadát márpedig végig kell hintózni! Az Isztambultól kb. másfél órás hajóútra lévő Büyükada a Herceg-szigetek kilenc szigete közül a legnagyobb. Teljességében a nyugalom szigete. Hidd el, az isztambuli nyüzsgő zsúfoltságtól távol, jólesik majd egy nagyot sétálni ezen a fehér csipkeberakásos házakkal, hatalmas leander fákkal övezett békés szigeten. Mivel itt mindenfajta motoros jármű használata tiltott, így lovas hintóval, biciklivel és gyalog indulhatsz útnak. A hintót mindenképp érdemes kipróbálni, mert az amúgy meglehetősen meredek utakkal teli szigetet egy nap alatt nem lehet bejárni. Ha mégis gyalog indulsz el, útravalóul vigyél magaddal a kikötőből simitet (finom szezámmagos török perec) és vizet, mert a sziget belsejében már kevés üzlet van.

Tipp: Isztambulban korlátozott a strandolási lehetőség, ezért ha fürdőzésre vágysz, szállj ki a hajóból Kinaliadán, az első szigeten, és egy felpezsdítő úszás után várd meg a következő hajót Büyükadáig.

4. Semmiképp ne hagyd ki a klasszikus török reggelit! A törököknél nagy divat a másokkal közösen elfogyasztott reggeli, ezért sok a reggeliző hely is. Ülj be Cihangir (Isztambul legtrendibb kerülete) egyik reggelizőjébe, egyél egy finom menement (török lecsó), böreket (török rétes), vagy akár egy klasszikus török reggelit. Mint köztudott, a törökök barátságos emberek, szívesen beszélgetnek idegenekkel is, így ez az alkalom jó lehet a helyiekkel való ismerkedésre és a nyelv gyakorlására is. Kétségtelenül jól fog indulni a napod, ha egy kiadós török reggelivel és jó társasággal indítod!

Tipp: Olvasd el a török reggelikről szóló összefoglalót!

5. Hajózz át Üsküdarba egy teára! Az európai oldal központjától 10 pernyi hajóútra lévő Üsküdarba a kilátás miatt érdemes átjönni. A kikötőtől indulj el a parton jobbra, és sétálj el egészen a Kiz Kulesi toronyig (Leány torony). Fogsz látni egy török párnákkal és napernyőkkel borított lépcsősort, az már a teázó. Innen egyszerre csodálhatod az oszmán kor nevezetességeit és a Kiz Kulesit. Itt nemigen fogsz turistával találkozni, vegyülj hát el a helyiek életében, add át magad az ázsiai hangulatnak!

Tipp: Mielőtt visszahajóznál Európába, térj be a kikötővel szembeni Mihrimah-mecsetbe, és csodáld meg Szulejmán Szultán lányának csodaszép dzsámiját.

+1: Az eminönüi halas szendvics szintén kihagyhatatlan! A Galata híd lábánál fekvő Eminönüben három csillivilli sárkányos hajó ringatózik. A víz felöli oldalán kifogják a halat, megpucolják és roston sütve, frissen a másik oldalon már meg is veheted. Óriás kifli közé, sok zöldséggel, kevés citromlével meglocsolva mennyei! Apró sámlikon kis asztaloknál ülve, hatalmas zsivaj közepette a legjobb napközbeni étel és persze élmény.

Tipp: Ha már itt jársz, menj be a Fűszer Bazárba is, hiszen egymás mellett van a kettő. 

Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+ 

Külföldön élsz, vagy szeretsz utazni, és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!