Ötcsillagos élmény

teázás Isztambulban

Ötcsillagos élmény - teázás Isztambulban
Ötcsillagos élmény - teázás Isztambulban

Abban mindenki egyetért, hogy Isztambulban kihagyhatatlan program a çayozás, vagyis a teázás. Még akkor is az, ha úgy egyébként nem is rajongunk a teáért. Arról, hogy a törökök mindennapjainak mennyire szerves része a tea, már írtunk. Ezért most a teázást, mint ÉLMÉNYT mutatnánk meg inkább. Mert a teázás nem csak a teázásról szól!

Teázó a Boszporusz partjánTeázó a Boszporusz partján(Fotó: Orosz Joli)

Ha török párnákon, napernyő alatt heverészős, láblógatós, nem mindennapi kilátással spékelt pihenésre vágyunk, akkor legjobb választás Üsküdarban a Boszporusz lépcsőin kialakított teázó. 

Bár a hely közvetlen egy főút mellett van, teljesen ki lehet zárni a zajokat és átadni magunkat a páratlan kilátásnak. Itt egyszerre csodálhatjuk meg az oszmán kor nevezetességeit (a Topkapi Palotát, a Kék Mecsetet, az Aya Sofiát) valamint a Kiz Kulesit (Leány tornyot.)  Ázsiában ülni és átlátni Európába azért valljuk be, nem mindennap adatik meg az egyszeri utazónak. Itt nem igen fogsz turistával találkozni, vegyülj hát el a helyiek életében és add át magad a keleti kényelemnek!

(Fotó: Orosz Joli)

Bizonyosan abban is egyetértünk, hogy a teázás közösségformáló erővel is bír.
Ennek eklatáns, felejthetetlen példáját tapasztaltuk amikor reggelinket egy klasszikus, Boszporusz menti település un. családi teakertjében fogyasztottuk el. Isztambulban bizony divat, hogy főként ráérős hétvégeken családok, ismerősök, barátok elviszik otthonról a reggelijüket és együtt eszik azt meg egy-két-három-sok  tea mellett, ilyen teakertekben. Mi az ázsiai oldalon ültünk be egy ilyen helyre és az élmény felejthetetlen! Itt már nagyítóval sem találtunk turistákat. Picit néztek is az emberek, de hamar elfogadták, hogy ezúttal mi is velük reggelizünk. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy mozduljon ki a turista negyedből, és tapasztalja meg a török emberek valódi életét.

Ha a helyiekkel, főként fiatalokkal ismerkednénk, kiváló választás a Süleymanie Camii tövében lévő Lale teázó. Felkapott, népszerű hely, de szintén inkább a helyiek ismerik. A vízipipázni, lazulni, török nyelvet gyakorolni vágyók fellegvára. Egy kiadós séta után, miután felfedeztük a Süleymanie Camii minden szépségét, nagyon érdemes beülni ide egy jó teára.

Lale teakertLale teakert(Fotó: Orosz Joli)


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk! 

Tetszett? Oszd meg!