4 + 1 szuperétel az Andokból

4 + 1 szuperétel az Andokból
4 + 1 szuperétel az Andokból

De mi is a szuperétel és miért is olyan népszerű manapság? Bár pontos definíciója még nem igazán létezik és sokan állítják, hogy ez egy jól kitalált marketing címke azért, hogy ritka ételek is eladhatóvá váljanak, általánosságban egyetérthetünk azzal, hogy a szuperételek mind alacsony kalóriatartalommal rendelkező, tápanyagban gazdag növények, magvak vagy gyümölcsök.


Továbbá legtöbbjük tele vannak antioxidánsokkal, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek az egészség megőrzésére, sőt akár immunrendszerünk megerősítésére is szolgálnak. Bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szuperételek fogyasztása önmagában megoldja az egészségügyi problémáinkat, mégis megfelelő táplálkozással és életmódbeli változtatásokkal elősegítheti a gyógyulást.

Mindenesetre mielőtt elszaladnánk a szupermarketbe hangzatos, egzotikus magvakért, érdemes azok helyi megfelelőjének is utánanézni. Az anyatermészet intelligenciájának és a Google ötletességének köszönhetően talán nem is lesz olyan nehéz. Ha még sem sikerülne, íme 5 perui, andoki szuperétel, amelyek a helyi piacokon fillérekért, más országokban több ezer forintnyi összegért kaphatóak, általában pirított vagy szárított változatban. 


1. Quinoa (ejtsd: kínoá)

Fehér QuinoaFehér Quinoa(Fotó: Braun Henriett)

Már az Inkák által is termesztett mag-féle modern kori népszerűségét a benne található 9 esszenciális aminosavnak, lúgosító hatásának és gluténmentességének köszönheti, de talán annak is, hogy fehéres, sárgás változata semleges ízű, ezért nemcsak levesekbe, köretként vagy főételként fogyasztható, hanem desszertekbe is kiválóan alkalmas. A quinoa gazdag továbbá rostban, káliumban, vasban, magnéziumban valamint B, C és E vitaminokban. Miután kifejlesztették azt a változatát, mely tengerszinttel megegyező magasságban is terem, több észak-amerikai és európai ország  is quinoa termesztésbe kezdett és a 2013-as évet az Egyesült Nemzetek Szervezete a quinoa évének nyilvánították.

A  három színben (sárga, piros és fekete) pompázó quinoa méretben és ízben is eltér egymástól. Peruban érdekes módon több rizst fogyasztanak quinoa helyett, hiszen az utóbbi években annyira megnőtt az export igény, hogy a termesztők inkább az eladása mellett döntöttek. A más országokban való termesztésnek köszönhetően a korábban drágán kapható quinoa ára normalizálódott és jelen pillanatban kilója körülbelül 450 forintnyi perui solba kerül.

2. Maca (ejtsd: máká) 

MacaMaca(Fotó: Braun Henriett)

Maca avagy a perui ginzeng a piacon friss, boltokban általában porított változatban kapható és szintén három színben pompázik: sárgás, piros vagy fekete. A maca gumó 4,000- 5,000 méter magasan terem és rettentő szívós tulajdonsága miatt nem igényel növényvédő szereket. A monda szerint még a kőből is kiszívja a tápanyagot és a termőföldet pihentetni kell hagyni körülbelül 5 évig 2 évnyi maca termesztés után. A maca rendszeres fogyasztása növeli az állóképességet, a férfiak esetében a libidót és tesztoszteront, de a hölgyek is előszeretettel használják klimax által előidézett hormonális változások egyensúlyba tételére, menstruációs fájdalmak kezelésére, esetleg a teherbe esés megkönnyítésére is. Gazdag továbbá fehérjében, vasban, káliumban, kalciumban, magnéziumban és rostokban. Kilója körülbelül 800 forintnyi perui solba kerül.

3. Máshua (ejtsd: másuá) 

MashuaMashua(Fotó: Braun Henriett)

A máshua gumó szintén a magas hegyekben terem, az Andoki hegyvonulatokból származik és szívós tulajdonsága miatt szintén nem igényel növényvédő szereket. Vese és májbetegségek kezelésére szokták javasolni a helyi természetgyógyászok, hiszen természetes antibiotikumot tartalmaz és gazdag fehérjében, szénhidrátban, C vitaminban és rostban. Fekete és sárga színekben található a helyi piacon vagy pirított változatban a boltokban. Megfőzve édeskés ízű és édeskrumpli helyett köretként vagy főételként kitűnően használható. A helyi piacokon kilója körülbelül 600 forintnyi perui solba kerül.

4. Kiwicha (ejtsd: kiuicsá)

KiwichaKiwicha(Fotó: Braun Henriett)

A bársonyvirág családjába tartozó mag hasonlít a quinoa-ra, méretben és felhasználási módszerében azonban különbözik attól. A kiwicha általában pirított, édesített változatban kapható és gyümölcssalátákra szórva, müzliszeletekben valamint gabonapelyhekben használják előszeretettel. Fehérjében, 8 esszenciális aminosavban és több ásványi anyagban gazdag és a szív és érrendszerre valamint emésztésre kedvező hatással van. A monda szerint még a NASA is bevette az asztronauták étrendjébe a kiwichat. Kilója a helyi piacon körülbelül 900 forintnyi perui solba kerül.

+ 1 Ősi burgonya (Papa Nativa)

Ősi burgonyák a helyi piaconŐsi burgonyák a helyi piacon(Fotó: Braun Henriett)

Bár nem szuperétel, mindenképpen megéri megemlíteni a perui krumplit hisz a burgonya Dél-Amerikából származik és jelen pillanatban több, mint 4,000 fajtáját tartják számon. Az ősi burgonya gyűjtőneve azoknak az andoki burgonyáknak, amik mindenféle kémiai beavatkozás nélkül teremnek magaslaton, 3000 métertől. Lehetnek különböző színűek és méretűek, általában azonban elmondható, hogy kisebb, feketés vagy lilás színű kívül és belül.

Ősi burgonyaŐsi burgonya(Fotó: Braun Henriett)

Jól viseli a hideget, akár a fagyot is és sokkal magasabb a cink és a vas tartalma mint a hagyományos, közismertebb rokonának. Ízvilága ugyanolyan változatos mint színe és formája, van édesebb, keserűbb, szárazabb, omlósabb, enyhén nyúlósabb vagy keményebb is. Mondhatni minden alkalomra, ételkülönlegességhez van egy ősi krumplifajta. Kilója körülbelül 400 forintnyi perui solba kerül.

Ezen szuperételek némelyike Magyarországon boltokban vagy gyógynövényboltokban is kapható, de ha mégsem, még egy indok hogy felfedezzük Peru csodálatos világát. Jó utazást és jó étvágyat!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!