Inti Raymi, a perui Napfesztivál

Inti Raymi, a perui Napfesztivál
Inti Raymi, a perui Napfesztivál

Az Inti Raymi, másnéven Napfesztivál a legfontosabb ünnepség Peru Cusco városában. Ilyenkor külföldi és belföldi turisták özönlik el a várost, az Inti Raymi megtekintése mellett azért is, mert ez az év legszárazabb időszaka, amikor a Cusco közelében levő Machu Picchu könyebben járható.

Több évnyi perui tartózkodásom alatt idén, 2016-ban sikerült megnéznem az Inti Raymi ünnepségét. A Napfesztivált évente június 24-én, 3 nappal a téli napforduló után tartják. Eredetileg a téli napforduló (a Föld déli féltekén ilyenkor tél van) idején tartották, de a spanyol gyarmatosítók 1535-ben betiltották. 1944-ben aztán újra lehetett Napfesztivált ünnepelni, de a még mindig spanyol befolyás alatt levő ország immár katolikus ünnepe, a San Juan épp június 21-re esett. Hogy a két ünnep ne üsse egymást, az Inti Raymit 3 nappal későbbre tették. A dátum a téli napfordulót és az inka új évet jelképezi. 

Az Inti Raymi a Föld Teremtője (Viracocha) után a második legnagyobb Istent, a Napistent ünnepli. Az inkák vallása szerint Viracocha alkototta meg a Földet és minden lakóját, miután kiemelkedett a Titicaca-tóból. A Napisten (Inti) azért a második legfontosabb Isten, mivel a nap fényével megtermékenyíti az Anyaföldet (Pacha Mama), elősegítve minden élőlény létezését. Inka vallás szerint a fontossági és rangi sorrend Viracocha, Inti, Holdisten és Anyaföld. Mivel a nap segíti elő a jó vagy rossz terméshozamot is, ezért nagyon fontos hely jut neki az isteni rangsorban. Az inkák rendszeresen fohászkodnak hozzá a következő évi jó terméshozamért. Akárcsak augusztus 1-jén, évszakváltáskor Pacha Mamához, további bőséges terméshozamért. 

Inka imádkozikInka imádkozik(Fotó: twitter)

Cuscóban található az inkák legjelentősebb temploma, a Qorikancha. A nap első sugarainak megjelenésekor itt kezdődik az Inti Raymi ünnepsége. A panteista inkák nemcsak tisztelték, hanem istenítették a természeti csodákat és benne minden élőlényt. Mindenben meglátták az istenséget. Például a legfontosabb hegyeket Apu istenségnek nevezik. Cuscóban négy főbb Apu van. Az egyik hegy az Ausangaté, melyről az inkák azt hiszik, hogy életben tartja a világunkat. A vele szemben levő hegy az Apu Salcantay, a mellettük levők pedig Apu Aspira és Apu Huanacaore, melyeknek szintén nagy jelentőséget fordított ez a nemzet. 

Inkát szállítjákInkát szállítják(Fotó: twitter)

A nap imádsága után az összegyűlt tömeg a négy régió küldöttségével együtt a Plaza de Armas térről Sacsayhuamanba vonul át, ahová a többi inka Coyát, a fő inkát, trónjával együtt gyalog elszállítja. Manapság az előadók táncolva, ünnepelve vonulnak fel a téren, mielőtt Sacsayhuamanba vándorolnak át. Az idei Inti Raymira nemcsak sok belföldi és külföldi turista, hanem az újonnan megválasztott miniszterelnök, Pedro Pablo Kuczynski is ellátogatott. 

Balról a második Pedro Pablo Kuczynski, Peru jelenlegi miniszterelnökeBalról a második Pedro Pablo Kuczynski, Peru jelenlegi miniszterelnöke(Fotó: twitter)

A nagy tömegtől és vegetáriánusként a fekete lámák feláldozásától kicsit eltántorodva, az ünnepséget mi ezen a ponton elhagytuk. Tudomásom szerint a Nap felé történő imádkozás tovább folytatódik az áldozat meghozatala és a különböző Andok-beli termények ajándékainak átadásával. Utóbbival kérve az Anyaföldet arra, hogy a következő évnyi terméshozam bőséges legyen. 

Látható, hogy a spanyol gyarmatosítók hihetetlen pusztításai ellenére mégis sikerült újjáéleszteni olyan évezredes inka tradíciókat, amelyek még tiszteletben tartják a természet erejét, törvényeit és harmóniában élnek azzal. Az inka kultúra szinte a semmiből emelkedett ki, és mintegy 300.000 lakosával irányított egy több milliós népességet, olyan építészeti csodákat hagyva maguk mögött, melyeket a kutatók mai napig sem értenek. Majd egyszer csak a közel 100.000 életben maradt inka nyomtalanul eltűnt.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!