Karácsony szentestéjén a magyarok asztalán nem töltött pulyka díszeleg, mint az angoloknál. Habár már sokan próbálkoznak vele otthon is, mégis az ilyenkor asztalra kerülő hagyományos magyar ételek a halászlé, a töltött káposzta, a kocsonya és persze az ünnepi desszertek, mint a zserbó, a bejgli vagy a mákos guba.
Azonban hazánkat elhagyva sajnos sokan leszoknak e szép szokásokról, kiváló fogásokról, mert egyszerűen nyugatizálódnak, vagy csak jóval nehezebb beszerezni új otthonukban az alapvető hozzávalókat. De még ha épp Londonban is vagyunk, legyen most a fő téma a levesek királya: a halászlé.
Mi három éve költöztünk Angliába. Az eddigi három karácsonyunk alatt pulykát készítettünk, hisz ilyenkor roskadoznak a polcok a kis, közepes és nagyméretű jószágoktól. A pulykasütés mindig a párom feladata (én ilyenkor süteményfelelős vagyok), és hihetetlenül finom falatokat szokott ez eredményezni. De akármilyen finom is a pulyka, ez mégiscsak angolszász szokás és magyarként (pláne bajai lányként), most kövezzetek meg nyugodtan, de hiányzik a halászlé! S ami a bajai halászlevet illeti, zárójelben jegyzem meg, idén hivatalosan is bekerült a hungarikumok közé.
Angliában a ponty ritka, mint a fehér holló, de nem lehetetlen küldetés a beszerzése, például magyar boltokban ünnepek táján igen nagy az előfordulása. De mit csináljunk, akkor ha nics a közelben ilyen üzlet? Nem kell kétségbe esni, hiszen a legtöbb nagyobb üzletlánc, mint például Tesco, tisztában van az igénnyel. Ha rákérdezünk, nagy valószínűséggel azt a választ kapjuk, hogy december 23-24. magasságában lesz. Elmehetünk halboltba is, de ott sem kapunk más választ a kérdésre. Az ára kb. £6-7/kg. Aki szeret horgászni, annak ez a küldetés gyorsan megoldódhat egy jó halastavon.
Ám nem a hal az egyetlen akadály, hiszen a bogrács sem épp könnyen fellelhető főzőalkalmatosság errefelé. Ezt ugyancsak a magyar boltokban vagy online biztosan be tudjuk szerezni. Az eBay-en például £18-os (kb 8.000 Ft) kezdőáron juthatunk hozzá. Viszont készüljünk fel jó előre arra, hogy az online rendelt bogrács is Németországból jut el hozzánk.
Ami a többi tipikus magyar hozzávalót illeti (mint Piros Arany, őrölt paprika és gyufatészta): ezek javát magyar boltokban egész évben be lehet szerezni, így nem lehet okunk az aggodalomra.
Most, hogy már minden megvan, mi hiányzik még? Persze, hogy a recept! Na, de nem akármilyen! Büszkeséggel tölt el, hogy elmondhatom, az én családom birtokában van egy recept, ami halfőző versenyen immáron hét alkalommal is nyert. A recept atyja az én atyám is egyben, a recept kivitelezője pedig nagybátyám, aki mostanra minden nyáron, felkérésre egy 250 fős társaságnak főzi a halat.
És tudjátok mit? Ha már karácsony, megosztom veletek ezt a kincset. Titkon remélve, hogy ezzel a külföldön élő honfitársaim étkezési szokásai között újra helyet kap ez a szép hagyomány.
E recept alapján idén mi is elkészítettük végre a már nagyon hiányolt falatokat karácsony napján, néhány kedves magyar barátunkkal, szigorúan a szabadban és bográcsban.
Bajai halászlé
Hozzávalók 4 főre
- 3 kg ponty
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 hegyes zöldpaprika
- 3 ek. őrölt paprika
- 1 kis tubusos csemege Piros Arany
- 1/3 tubusos csípős Piros Arany (vagy kevés Erős Pista)
- fél kg gyufatészta
- só
- titkos összetevő
Előkészítés
- pucold meg a halat, távolítsd el a belső szerveket és mosd ki (jó, ha marad benne egy kis vér);
- az ikrát és/vagy a tejet tedd a hűtőbe letakarva;
- a hal fejét vágd gallérosra, majd függőlegesen vágd ketté;
- ha az agyvelőnél van zsíros rész, azt távolítsd el;
- a méregfogat (keserűfog) szedd ki a gerinctőből;
- szeleteld a halat két ujjnyi (kb. 3 cm) darabokra;
- minimum 3 órával a főzés előtt sózd be a halat, takard le fóliával és tedd a hűtőbe;
- titkos eljárás.
Elkészítés
- aprítsd fel a hagymákat, vágd ketté a paradicsomot;
- állítsd fel a bográcsot (lehetőleg halfőző legyen);
- gyújts alatta tüzet vékony fával vagy gázégővel;
- tedd a bográcsba az előkészített halat, a hagymát, a kettévágott paradicsomot, a zöldpaprikát egészben;
- öntsd fel 3,6 liter vízzel (1,2 liter/kg hal);
- figyelj, hogy a bogrács háromnegyedénél feljebb ne érjen a tartalom;
- forrás után 3-5 perccel ízesítsd őrölt paprikával és Piros Arannyal;
- 15 perc múlva tedd bele az ikrát és tejet is;
- kötelező kóstolás és ha szükséges, akkor sózz utána;
- az őrölt paprika hozzáadását követő 25. percben vedd le tűzről;
- szedd ki a halat és tedd külön tálra;
- ha a levet még hígnak látod, nyugodtan tedd vissza a hal nélkül tovább forrni;
- ha mindennel kész vagy jöhet a tálalás és levesbetétként az előzőleg, sós vízben kifőtt gyufatészta ajánlott.
A recept apjának jó tanácsa: mindig friss halból főzz és nagyon fontos, hogy a bogrács alatt folyamatos intenzív láng lobogjon.
Jó étvágyat mindenkinek!
Tetszett a cikk? Kövess minket!
Facebook • Youtube • Instagram • Twitter • LinkedIn • Google+