Bajai halászlé Londonban

Egy díjnyertes családi recept alapján

Bajai halászlé Londonban - Egy díjnyertes családi recept alapján
Bajai halászlé Londonban - Egy díjnyertes családi recept alapján

Karácsony szentestéjén a magyarok asztalán nem töltött pulyka díszeleg, mint az angoloknál. Habár már sokan próbálkoznak vele otthon is, mégis az ilyenkor asztalra kerülő hagyományos magyar ételek a halászlé, a töltött káposzta, a kocsonya és persze az ünnepi desszertek, mint a zserbó, a bejgli vagy a mákos guba.

Azonban hazánkat elhagyva sajnos sokan leszoknak e szép szokásokról, kiváló fogásokról, mert egyszerűen nyugatizálódnak, vagy csak jóval nehezebb beszerezni új otthonukban az alapvető hozzávalókat. De még ha épp Londonban is vagyunk, legyen most a fő téma a levesek királya: a halászlé.

A karácsonyi pulykaA karácsonyi pulyka(Fotó: Flickr/Neal Whitehouse)

Mi három éve költöztünk Angliába. Az eddigi három karácsonyunk alatt pulykát készítettünk, hisz ilyenkor roskadoznak a polcok a kis, közepes és nagyméretű jószágoktól. A pulykasütés mindig a párom feladata (én ilyenkor süteményfelelős vagyok), és hihetetlenül finom falatokat szokott ez eredményezni. De akármilyen finom is a pulyka, ez mégiscsak angolszász szokás és magyarként (pláne bajai lányként), most kövezzetek meg nyugodtan, de hiányzik a halászlé! S ami a bajai halászlevet illeti, zárójelben jegyzem meg, idén hivatalosan is bekerült a hungarikumok közé.

A nagy fogásA nagy fogás(Fotó: Fekete László)

Angliában a ponty ritka, mint a fehér holló, de nem lehetetlen küldetés a beszerzése, például magyar boltokban ünnepek táján igen nagy az előfordulása. De mit csináljunk, akkor ha nics a közelben ilyen üzlet? Nem kell kétségbe esni, hiszen a legtöbb nagyobb üzletlánc, mint például Tesco, tisztában van az igénnyel. Ha rákérdezünk, nagy valószínűséggel azt a választ kapjuk, hogy december 23-24. magasságában lesz. Elmehetünk halboltba is, de ott sem kapunk más választ a kérdésre. Az ára kb. £6-7/kg. Aki szeret horgászni, annak ez a küldetés gyorsan megoldódhat egy jó halastavon.

Az ötödik próbálkozásunk kapása. Tükörponty a TESCOban. £6/kgAz ötödik próbálkozásunk kapása. Tükörponty a TESCOban. £6/kg(fotó: Fekete Szilvi)

Ám nem a hal az egyetlen akadály, hiszen a bogrács sem épp könnyen fellelhető főzőalkalmatosság errefelé. Ezt ugyancsak a magyar boltokban vagy online biztosan be tudjuk szerezni. Az eBay-en például £18-os (kb 8.000 Ft) kezdőáron juthatunk hozzá. Viszont készüljünk fel jó előre arra, hogy az online rendelt bogrács is Németországból jut el hozzánk.

Ami a többi tipikus magyar hozzávalót illeti (mint Piros Arany, őrölt paprika és gyufatészta): ezek javát magyar boltokban egész évben be lehet szerezni, így nem lehet okunk az aggodalomra.

Most, hogy már minden megvan, mi hiányzik még? Persze, hogy a recept! Na, de nem akármilyen! Büszkeséggel tölt el, hogy elmondhatom, az én családom birtokában van egy recept, ami halfőző versenyen immáron hét alkalommal is nyert. A recept atyja az én atyám is egyben, a recept kivitelezője pedig nagybátyám, aki mostanra minden nyáron, felkérésre egy 250 fős társaságnak főzi a halat.
És tudjátok mit? Ha már karácsony, megosztom veletek ezt a kincset. Titkon remélve, hogy ezzel a külföldön élő honfitársaim étkezési szokásai között újra helyet kap ez a szép hagyomány.
E recept alapján idén mi is elkészítettük végre a már nagyon hiányolt falatokat karácsony napján, néhány kedves magyar barátunkkal, szigorúan a szabadban és bográcsban.

Igy fest az angol ponty a magyar lében.Igy fest az angol ponty a magyar lében.(Fotó: Fekete Szilvi)

Bajai halászlé

Hozzávalók 4 főre

  • 3 kg ponty
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 hegyes zöldpaprika
  • 3 ek. őrölt paprika
  • 1 kis tubusos csemege Piros Arany
  • 1/3 tubusos csípős Piros Arany (vagy kevés Erős Pista)
  • fél kg gyufatészta
  • titkos összetevő

Előkészítés

  • pucold meg a halat, távolítsd el a belső szerveket és mosd ki (jó, ha marad benne egy kis vér);
  • az ikrát és/vagy a tejet tedd a hűtőbe letakarva;
  • a hal fejét vágd gallérosra, majd függőlegesen vágd ketté;
  • ha az agyvelőnél van zsíros rész, azt távolítsd el;
  • a méregfogat (keserűfog) szedd ki a gerinctőből;
  • szeleteld a halat két ujjnyi (kb. 3 cm) darabokra;
  • minimum 3 órával a főzés előtt sózd be a halat, takard le fóliával és tedd a hűtőbe;
  • titkos eljárás.

Elkészítés

  • aprítsd fel a hagymákat, vágd ketté a paradicsomot;
  • állítsd fel a bográcsot (lehetőleg halfőző legyen);
  • gyújts alatta tüzet vékony fával vagy gázégővel;
  • tedd a bográcsba az előkészített halat, a hagymát, a kettévágott paradicsomot, a zöldpaprikát egészben;
  • öntsd fel 3,6 liter vízzel (1,2 liter/kg hal);
  • figyelj, hogy a bogrács háromnegyedénél feljebb ne érjen a tartalom;
  • forrás után 3-5 perccel ízesítsd őrölt paprikával és Piros Arannyal;
  • 15 perc múlva tedd bele az ikrát és tejet is;
  • kötelező kóstolás és ha szükséges, akkor sózz utána;
  • az őrölt paprika hozzáadását követő 25. percben vedd le  tűzről;
  • szedd ki a halat és tedd külön tálra;
  • ha a levet még hígnak látod, nyugodtan tedd vissza a hal nélkül tovább forrni;
  • ha mindennel kész vagy jöhet a tálalás és levesbetétként az előzőleg, sós vízben kifőtt gyufatészta ajánlott.

A recept apjának jó tanácsa: mindig friss halból főzz és nagyon fontos, hogy a bogrács alatt folyamatos intenzív láng lobogjon.

Jó étvágyat mindenkinek!


Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+

Tetszett? Oszd meg!