Anglia rejtett szépségei

Anglia rejtett szépségei
Anglia rejtett szépségei

Ha már Angliában élsz egy ideje, vagy jártál már ott többször, és kipipáltad a kötelező köröket, láttál mindent, amit az útikönyvek a Top 10-ben javasolnak, nos, akkor sem kell kétségbeesni. Rengeteg rejtett szépség vár még rád.


Kezdjük talán a Londontól jó egy órányi távolságra található Winchester városával.

(Fotó: Simon Orsi)

A városka nyugodt, nagyon hangulatos hely, történelme gazdag. A belvárosi séta során könnyen ráakadunk Alfréd király harcias szobrára, amint kivont karddal áll fenyegetően. A fennmaradt források tanúsága szerint nagyon szerette a népe, nemhiába érdemelte meg az Alfred, the Great nevet. Ő volt az, aki egyesítette az angolszász törzseket, legyőzte a támadó dánokat, összegyűjtötte a törvényeket, támogatta a tudományokat. Na és persze ő tette meg fővárosává Winchestert a tizedik században. Winchester gyönyörű katedrálissal is büszkélkedhet, itt nyugszik Jane Austen írónő is, aki élete utolsó hat hetét itt töltötte. Ebben a városban is gyönyörű parkokban ejtőzhetünk, ahogy Anglia szerte mindenhol.

(Fotó: Simon Orsi)

Itt a Winchester Castle-ben található még Artúr király állítólagos kerekasztala – vagy legalábbis valami hasonló alkalmatosság. Maga Artúr alakja is a legendák homályába vész, kutatók vitatkoznak arról, élt-e egy ilyen személy valójában. Ha igen, akkor az V-VI. században élhetett, a szóban forgó asztal pedig jóval „fiatalabb”, a XIII. századból való – valódi tehát nem lehet, bár ennek ellenére rengeteg látogatót vonz.

Az asztal a falon kapott helyetAz asztal a falon kapott helyet(Fotó: Simon Orsi)

Ha Stonehenge kőóriásait már láttuk, feltétlenül meg kell néznünk a Wiltshire megyében található Aveburyt is (bélyegkép). Kicsit hasonlít Stonehenge-hez, de kicsit más is. Ebben a falucskában is újkőkorszakból fennmaradt kőkört találunk, de mivel kevésbé ismert, mint Stonehenge, kevesebb a látogató is, ingyenesen bebarangolható az egész terület. A kövek között lehet sétálni, oda lehet menni hozzájuk – míg Stonehenge esetében a kerítés miatt erre nincs lehetőség. A kb. 5000 éves emlékmű építésének pontos célját homály fedi. A sétánk során rátalálunk egy magaslatra, ahonnan belátható az egész terület, jól kivehető a kövek kör alakú elhelyezkedése.


Wiltshire megyében autózva többfelé is láthatunk domboldalba vésett, fehér kőporral kitöltött, ló alakú rajzokat. Az ún. fehér lovakról van szó, összesen hét ilyet fedezhetünk fel a környéken. Sokan ősi eredetűnek vélik ezeket a kedves figurákat, ám a kutatók szerint egyet, az Uffington mellett található lovat kivéve a többi „mindössze” két-háromszáz éve készülhetett.

Ha továbbhaladunk dél felé, Somerset megyébe, következő állomásunk legyen Glastonbury. A kisváros nevét hallva jellemzően a zenei fesztivál ugrik be először, de természetesen van itt más érdekesség is, ami a legendák misztikus világába repíti vissza az utazót. A Glastonbury apátságot állítólag az az Arimathiai József alapította, aki ide hozta és itt rejtette el a Szent Grált (azt a kelyhet, amit Jézus használt az utolsó vacsora során). Így volt-e vagy sem, ki tudja, mindenesetre tegyünk egy sétát a Glastonbury Apátság romjai között. Az apátságot még az első században alapították, majd VIII.Henrik (a sokfeleséges) idején lerombolták, s egy részét széthordták. Ami maradt belőle, az is lenyűgöző.

(Fotó: Simon Orsi)

Ne hagyjuk ki a Glastonbury Tor-t sem, ami valójában egy domb tetején magasodó torony, a Szent Mihály torony. Tiszta időben csodálatos kilátásban lesz részünk, megéri felkapaszkodni a toronyig. Legendákban itt sincs hiány, a torony közelében találták meg állítólag Artúr király és Ginevra királyné koporsóját, sőt sokan úgy tartják, Avalon szigete is itt keresendő és az Arthur király mondaköréből ismert szigetet a Glastonbury Apátsággal azonosítják.

Kilátás Glastonbury Tor-tólKilátás Glastonbury Tor-tól(Fotó: Simon Orsi)

Glastonbury TorGlastonbury Tor(Fotó: Simon Orsi)

Tetszett? Oszd meg!