Egy költözés, az anyós és a finn lazacleves

Egy költözés, az anyós és a finn lazacleves
Egy költözés, az anyós és a finn lazacleves

A hagyatékaim között pár marék csavar fog emlékeztetni arra, hogy a bútoraimra kár pályáznia a hálás leszármazottaknak, mert az IKEA nemhogy egy emberéletre, inkább egy költözési ciklusra tervezi bútorait. Azt azonban nem szabad elvitatni a svéd óriáscégtől, hogy megadta a generációnknak és az utánunk jövőknek azt, amely kevés cégnek sikerült: a könnyű és viszonylag olcsó költözés lehetőségét! Pár éve annak, hogy a (vidé)kies legelők mellől egy kilométerre északra városias kockába költöztünk, és ahogy az lenni szokott, könnyen szétszerelhető bútorainkhoz pár ismerős elegendőnek is bizonyult. Anyósom, aki a fővárostól 400 kilométerre található a mélységes finn kántriszájdról jött, olyat tett, amelyre a költöztető brigád tagjai azóta is emlékeznek: finn lazacevest főzött.

Kalakeitto, azaz halleves. A finn név arra utal, hogy a levesben hal van, szemben a halászlével, amely minden bizonnyal halászt tartalmaz.

Nem ismerek embert, lett légyen az finnyás olasz"foodie", a piros magyar ételeket istenítő magyar turista, hatéves óvodás vagy kérges tenyerű munkásember, aki ne szeretné ezt az ételt. Noha a finnek leginkább lazacból főzik (innen a másik neve"lohikeitto", azaz lazacleves), bármilyen jobb halból könnyen megfőzhető ételről van szó.

A finn lazacleves voltaképp egy pofonegyszerű étel, de a krumpli - lazac aránya erősen függ attól, hogy a készítő szándéka elsősorban haszon – avagy örömszerzés volt-e? Télen-nyáron fogyasztják.

Hozzávalók

6 db főzni való krumpli

2 db sárgarépa

2 db vöröshagyma

fél ek. egész szegfűbors

1 babérlevél

400 g lazacfilé

2 dl főzőtejszín

6 ek. vágott friss kapor


Hámozd meg a zöldségeket, vágd a krumplit kockákra, a répát karikákra. A hal és a kapor kivételével főzz mindent együtt addig, amíg a krumpli és répa közel kész. A halat bőrözd le, a húsból szedd ki a szálkákat, majd vágd kockákra és tedd a levesbe. Körülbelül 5 perc múlva el is készül. Szórd rá a kaprot. Kész is. 

Enyhén sós vajjal kent kemény rozskenyérrel szokás enni, ami a képen pont nem látszik, mert a leveshez a Helsinki Rastila negyedében található Lähiö étterem a saját házi kenyerét adta a leveshez. 


Kapcsolódó cikk: 

Szerintem a finnek...

Tetszett? Oszd meg!