Pho-tól a kutyahúsig – a vietnami konyha különlegességei

Pho-tól a kutyahúsig – a vietnami konyha különlegességei
Pho-tól a kutyahúsig – a vietnami konyha különlegességei

A vietnami konyha ott szerepel a világ élvonalában, mind egészségesség, mind íz szempontjából. De vajon milyenek valójában az autentikus vietnami ételek? Tényleg olyan ízletesek? És mi a helyzet a hírhedt kutyahússal? Ha szeretnél többet tudni a vietnami konyháról, most hat vietnami étellel ismerkedhetsz meg.

1. Pho

Aki valamelyest is ismerős a vietnami konyhával, az bizonyára hallott már a phoról (ejtsd fo). Ez az északi fogás a benne lévő rizstésztáról kapta a nevét, amely szinte teljesen kitölti a tálat. Erre öntik a levest, amibe vékonyan szeletelt marhahúst, esetleg csirkét tesznek. És bár az ország minden pontján kapható, ha igazán finomat akarunk enni, Hanoiba kell menni érte. Ettem már az északi hegyekben is (töménytelen tészta, semmi íz) és délen is (több lé, kevesebb íz), de egyik sem közelítette meg a hanoiban kapható pho szívet melengető ízét. Télen, északon, amikor lehűl az idő, életmentő lehet egy forrón gőzölgő tál pho. Csilivel és egy kevés citromlével az igazi, és hacsak nem vagyunk átverés áldozatai 25-50 ezer vietnami dongért hozzájuthatunk.

(Fotó: Braxátor Rebeka)

2. Banh mi

Banh mi, vagyis kenyér. Ha a boltba megyek, és kérek egy banh mit, akkor kenyeret kapok, de ha a megfelelő szendvicsárushoz, akkor mindenféle húsokkal (vagy húsförmedvényekkel), zöldségekkel, és egyéb jóval töltött kifliszerűséget. Vannak banh mire szakosodott étkezdék is, a"fölállítok az utcán pár műanyag széket"-től kezdve a modern étteremláncig. Az ilyen helyeken nem csak szendvicset lehet kapni, hanem kis serpenyőben sercegő, ízletes kolbászkákat, pástétomot, tojást vagy pörköltszerűséget is, amit kenyérrel fogyaszthatunk el.

(Fotó: Braxátor Rebeka)

3. Chao

A chao egyfajta rizskása, amelyet különböző húsokkal dúsítanak. Ez is igazi csemege a hideg téli napokon, ugyanis általában forró agyagedényben tálalják, minek következtében igazi türelmet igényel kivárni, hogy ehető hőmérsékletűre hűljön az étel. Első ránézésre kicsit undorítónak tűnhet, de érdemes legyőzni a viszolygásunkat, mert ha megfelelően készítik el, isteni finom. A bátrabbak akár még békával is kipróbálhatják, bár én a kukoricás verzióra esküszöm.

(Fotó: Braxátor Rebeka)

4. Rovarok, kukacok, csigák

És akkor most kalandozzunk vadabb vizekre. Nem tudom, mennyire népszerűek ezek a fogások a helyiek körében, szürke hétköznapokon, de az biztos, hogy Hanoiban könnyű hozzájuk jutni. Az utcai kifőzdék kínálatában is gyakran szerepel valamelyik a föntebb említett"nyalánkságok" közül, de vannak ezekre specializálódott éttermek is. Mivel én halálosan félek minden ilyen állattól, hatalmas áttörésnek számít, hogy megkóstoltam a hangyatojásos rizst és a tücsköt egy bogárétteremben, sőt, egyszer még a csigát is kipróbáltam. A hangyatojásos rizs egész ízletes volt, de a többi nem igazán nyerte el a tetszésem. Összességében nem hiszem, hogy bármelyiket is újra rendelném, de kalandosabb kedvű utazóknak megér egy próbát.

(Fotó: Braxátor Rebeka)

5. Kutya- és macskahús

Avagy a legbizarrabb vietnami étel. Fogyasztását még a legbátrabbaknak sem ajánlom. És nem azért, mert házi kedvencekről van szó, hanem azért, mert a legtöbb ilyen hús ellenőrizetlen forrásból származik, és komoly betegségeket hordozhat. Arról nem is beszélve, hogy néha a gazdáiktól lopják el a kutyát, így az is előfordulhat, hogy valakinek az imádott kedvencét fogyasztjuk el vacsorára. Mivel ezek az ételek Vietnamban is különlegesek, nehéz kielégíteni a keresletet. Ennek köszönhetően sok állatot Kínából csempésznek be, embertelen körülmények között.

Ha mégis szeretnénk kipróbálni, és találtunk egy megbízható éttermet, akkor is van pár szabály, amit követnünk kell. Kutyahúst enni a hónap első napján ugyanis szerencsétlenséget okoz, és még egy rakat másik babona is társul ehhez az ínyencséghez.

Képet inkább nem mellékelek, mert nem szép látvány, meg mert nem sikerült utolérnem azt a motorost, akinek a csomagtartóján imbolygott egy barnára pirított egész kutya. Szigorúan csomagolás nélkül, Hanoi stílusban.

(Fotó: Braxátor Rebeka)

6. Che

Vagyis tápiókapuding. Mindenféle különlegességgel körítve. Attól függően, hogy hol veszi az ember, lehet nagyon jó, és nagyon rossz is. A puding, ami kis gyöngyökből áll, önmagában nem lenne rossz, de gyakran elrontják a hozzáadott gyümölcszselékkel, babbal és egyéb, nyugatiak számára bizarr édességekkel. Személy szerint úgy vélem, hogy a che esetében a kevesebb határozottan több. És ha már egyvalamit kell választani mellé, akkor én a banánt ajánlom. Persze, ha valaki szereti az egzotikus ízeket, akkor ott vannak még a babos, lila-édesburgonyás, és egyéb ízesítők is. Bátran lehet kísérletezni, hiszen Vietnamban nem drága az étel.

Ha a fent felsorolt ételek felkeltették volna az érdeklődésünket, már lehet is foglalni a repjegyet Hanoiba. De mielőtt nekivágnánk, nem árt némi bátorságot gyűjteni, és lejjebb adni a higiéniai elvárásainkból. Ha ezen túlléptünk, töröljük meg a pálcikánkat, és már élvezhetjük is a vietnami konyha ízeit. Autentikus módon, műanyag hokedlin gubbasztva.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!