Nyelvtanulás külföldön

Hogyan tanulj ingyen, élvezetesen idegen nyelvet?

Nyelvtanulás külföldön - Hogyan tanulj ingyen, élvezetesen idegen nyelvet?
Nyelvtanulás külföldön - Hogyan tanulj ingyen, élvezetesen idegen nyelvet?

„Most költöztünk a környékre, és munkát keresünk. Bármi érdekes lehet, de a német nem nagyon megy.” Ha külföldön élsz, és tagja vagy ottani Facebook csoportoknak, te is olvastál már hasonló bejegyzéseket. Egy kétségbeesett ember van mögötte, aki elhagyta az országot, ahol felnőtt, és bármilyen munkát hajlandó elvállalni. De ha jól beszélné az adott ország nyelvét, akár a tanult szakmájában is dolgozhatna, bármi is az. Mivel még nincs munkája, nincs jövedelme, nem tud drága nyelvtanfolyamokra járni. Hogy lehetne ezen segíteni, mi lehetne a megoldás?


Kell egy ötlet, és legalább egy ember, aki hajlandó cselekedni. Ez itt St. Pöltenben megvan. Az ötlet: csináljunk heti rendszerességgel összejöveteleket, nevezzük ezeket mondjuk Sprachklub-nak, ahol összejövünk és beszélgetünk, meg játszunk – németül. Hogy mi ebben a nagy durranás? Elmondom.

A dopamin szerepe a tanulásban


Tanulni öröm, a tanulás függővé tesz. Neurológusok bizonyították, hogy amikor megtanulunk valami újat, ugyanaz a jutalmazó központ aktiválódik, mint drog hatása alatt, vagy szerencsejáték közben. Ahhoz, hogy valamit megjegyezzünk, egy kémiai anyagnak jelen kell lennie az agyban. Ezt az anyagot úgy hívják dopamin. Ez egy rendkívül erős anyag, és amikor valamit megtanulunk, amikor egy új kapcsolat alakul ki az agyban, egy jó nagy löketet kapunk belőle. A dopamin az agy „mentés” gombja. Ha jelen van tanulás közben, akkor megjegyezzük az információt, ha nincs, akkor elfelejtjük szinte azonnal. A dopamin jellemzően akkor van jelen, amikor valami érdekeset tanulunk. Képzeld el, hogy épp egy nyelvkönyv fölött görnyedsz, és idegen szavakat biflázol. Az érdekes? Szerintem inkább unalmas. Jó nagy adag fegyelem kell hozzá, hogy mégis csináld. De ha ugyanezt a szót megkapod egy activity feladványaként, amit el kell mutogatnod a társadnak, az már érdekes, nem? És vicces. 

A dopamin az agy A dopamin az agy "mentés" gömbja(Fotó: pixabay.com)

Azt is megfigyelték, hogy azok az emlékek maradnak meg a legjobban, amihez egy érzelmi töltésű esemény társul. Amikor a nagypapád elvitt a vidámparkba. Vagy amikor először csókoltad meg a lányt, akit már hónapok óta kísérgettél a suliból hazáig. Soha nem felejted el! Az ilyen élmények az agy által a legjobban feldolgozott külső ingerek. Ezeket sokkal könnyebb felidézni, mint a semleges emlékeinket. Ezek virtuális post-itként működnek, megcímkézik az emléket, hogy: „Erre emlékezned kell!” Még hetek múlva is röhögünk azon, hogy Zsombor hogy mutogatta el a „Waschstrasse”-t, vagy Laci a „Tuchfühlung”-ot. És természetesen emlékszünk a szavak jelentésére is.


Az ötleten túl kell még valaki, aki helyet ad egy-egy ilyen eseményhez, és kellenek olyan résztvevők, akik már jobban beszélik az adott nyelvet. Az a legjobb, ha olyan is akad, akinek ez az anyanyelve. Szerencsére én már abba a csoportba tartozom, aki jól beszél németül, de őszintén mondom, hogy sokszor hallok én is újat másoktól. Mindig, mindenkitől lehet valamit tanulni. És ezen túlmenően kell még valaki, aki cselekszik, aki az egészet megszervezi.

Egy ismerős mondta a múltkor Kremsből, hogy irigyel minket St. Pöltenieket, mert nálunk olyan nagy az összefogás. De ez nem magától van, ezért tenni kell. Manapság sokan arra várnak, hogy majd valaki más megmozdul és megvalósít dolgokat, de én úgy vagyok vele, hogy ha akarsz valamit, akkor csináld meg! Hidd el, az a legjobb! Ne várj senkire, szervezd meg te a Sprachklubot! 

A közös nyelvtanulás mellékhatásai


Ezeknek az összejöveteleknek vannak egyéb mellékhatásai is. Itt St. Pöltenben eddig 2 család tudott szebb lakásba költözni és vagy hárman találtak jobb munkát, mert a Sprachklubban tettek szert olyan információra, ismeretségre, ami ezt elősegítette. Elmész néhány idegen szót megtanulni, és barátokat találsz. Jó, mi?

Kapcsolatépítés a saját egészségedértKapcsolatépítés a saját egészségedért(Fotó: pixabay.com)

Felhívás

Alakítsatok hát Sprachklubokat, Language club-okat és Lingua club-okat! Vegyük fel egymással a kapcsolatot, és osszuk meg egymással a tapasztalatokat! Mik a legjobb játékok, amik alkalmasak nyelvtanulásra, mik voltak a legviccesebb feladványok? A St. Pölten-i Sprachklub csoport a Facebook-on ITT található. Ha a közelben élsz, gyere el te is! 


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!