Irány Bécs! Na de hol fogok lakni?

Irány Bécs! Na de hol fogok lakni?
Irány Bécs! Na de hol fogok lakni?

Külföldre költözéskor a két legnagyobb dilemma: a szállás és a munka. Albérlet keresés tekintetében Bécsben számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, csak ismerni kell a feltételeket, és azt is, hogy különböző esetekben pontosan hol és mire vagyunk jogosultak. 

Persze ezzel a témával kapcsolatban is sok tévhit kering az interneten, újságokban, mindenhol. Az egyik talán legelterjedtebb az, amit valószínűleg a vendéglátós szezonmunkákból (Tirol, Karintia stb.) adódóan kezdtek a magyar emberek félreérteni (ugyanis az ilyen jellegű idénymunkákhoz, általában szállás és étkezés is jár. Persze ennek komoly ára van: a hét hat napján dolgozni kell, tehát maximum heti egy szabadnap van, de ebbe most ne menjünk bele... ).

Bécs egy nagy város. Hasonlítsuk például Budapesthez. Ha felmegyek Egerből Budapestre, és elvállalok szakácsként egy állást, akkor ki fog nekem szállást adni a munka mellé? Senki!!! Akkor miért gondolja bárki azt, hogy Bécsben ez biztosítva van? (Kivételek persze itt is vannak: bébiszitterek, gondnokok, betegápolók, és ehhez hasonló bentlakásos munkák.) A lakhatásról az esetek  többségében,  nekünk kell gondoskodni. Tehát az álomlakás megtalálásához az alábbi opciók közül választhatunk:


WG (Wohngemeinschaft) – Lakóközösség

Talán az egyik legkedveltebb forma, az úgynevezett WG-Zimmer (szoba egy lakóközösségben), ami egy egyetemista albérlethez hasonlítható a legjobban. Itt 2-8 ember lakik egy lakásban. Ez a lehetőség a családos és párban érkező emberek számára sajnos nem igazán járható út, viszont egyetemistáknak, magányos „külföldi kalandozó fiataloknak” tökéletes. Általában egy 15-20 m2-es szoba ára a belvárosban 350-500 euró között mozog, de persze itt is találhat az ember olcsóbbat, ha szerencséje van. A kaució általában 2-3 havi lakbér összegének felel meg, és provízió nincs.  A WG hátránya az, hogy nem lehet tudni előre, hogy milyen kaliberű emberekkel kell majd együtt élnünk. Szerencsére létezik egy megbízható és nagyon jó honlap, ahol kimondottan WG-szobákat hirdetnek: WG-gesucht.de

(A WG-életérzés leginkább talán az alábbi módon írható le – a szerk.):

Studentenheim – Kollégium

Ha Bécsben szeretnénk elkezdeni tanulmányainkat, ez az egyik legkézenfekvőbb megoldás. Ugyanis itt nemcsak egy szobát kapunk, hanem egy egész kollégiumi közösséget is, ami nagy mértékben megkönnyíti az egyetemista éveinket, a beilleszkedést, segít a nyelvtanulásban, valamint az önbizalomhiány  (a nyelv miatt) és a magány leküzdésében is. 

A kollégiumi férőhelyek száma viszont sajnos itt is korlátozott, tehát a tanévkezdés (szeptember vége/október eleje) előtt, már sokkal korábban kell jelentkezni. Márciusban például már biztosra vehetjük, hogy lecsúsztunk a kollégiumi szobánkról a téli szemesztert illetően.

Kollégium jelentkezés esetén, néhány helyen csatolni kell a szülők jövdelemigazolását is, viszont vannak ez alól kivételek is. Átlagosan kb. két havi kaucióra kell számítanunk, a bérleti díj pedig 250-450 euró között mozog, attól függően, hogy hány ágyas a szoba, és mennyire felszerelt. A bécsi kollégiumokról bővebb információt itt kaphatunk. 


Mietwohnung – Albérlet

Amennyiben több pénzzel rendelkezünk, vagy párunkkal együtt, esetleg családdal szeretnénk Bécsbe költözni, akkor szinte ez az egyetlen járható út a normális életszínvonal elérése érdekében. Az albérletek ára kerülettől függ, de átlagban 14-15 euró/m2 körül van. Sajnos az utóbbi időben a kaució és provízió (az utóbbi az az ingatlanközvetítő számára fizetendő összeg, ami 2-3 havi lakbérnek felel meg, és ezt a kiköltözéskor nem kapod vissza) az egekbe szökött. Tehát így összesen, akár 3-4000 euróra is szükségünk lehet egy ilyen lakás kibérléséhez.

Albérlet esetén mindenképpen figyeljünk oda, mert rengeteg a csaló! SOHA ne utaljunk előre pénzt és lehetőleg szerződés nélkül NE vegyünk ki lakást. Ha van egy kis szabadidőnk és ehhez még nyelvtudás is párosul, akkor ajánlatos utánajárni a lakás tulajdonosának – mindezt persze úgy, hogy közben nagyon sietnünk kell, ugyanis a lakásokat napok alatt elkapkodják. Keresés közben rengeteg cifrasággal találkozhatunk, íme egy tipikus példa: az illető kiadta a lakást, a család kifizetett mindent, majd egy hét mulva kiderült, hogy az, akitől kivették a lakást, valójában nem is a valódi tulajdonos, így nem maradt tető a fejük felett, és még a pénzük is oda lett...

Az lenti grafika ezen az  oldalon található, amely az albérlet árakat a metróvonalakhoz viszonyítva határozza meg:

(Fotó: blog.zoomsquare.com)

Gemeindewohnung – Önkormányzati lakás

Ezt a lakást a családi bérlakásokhoz tudnám hasonlítani, viszont színvonalban, felszereltségben messze modernebb, mint az otthoniak. Érdekes, hogy a bécsiek többsége például ilyen lakásokban lakik. Az előnye az, hogy kaució, valamint provízió nélkül egy elég jó lakáshoz juthatunk, szinte nevetséges áron, ráadásul határozatlan ideig bérelhetjük. Itt is több lehetőség van, különböző feltételekkel.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Payton Chung)

Normál Gemeindewohnung:

 • Minimum 18 éves életkor
 • Állandó lakcím Bécsben – 2 évig, megszakítás nélkül, ugyanazon a helyen (Itt nagyon fontos még az is, hogy ha egyedül laktunk, akkor egyedül igényelhetjük, ha valaki mással, akkor csak vele együtt költözhetünk át egy Gemeindewohnungba)
 • EU-s állampolgárság
 • erkölcsi bizonyítvány
 • állandó kereset

Amennyiben jogosultak vagyunk a lakásra, a Wiener Wohnen-nél (itt zajlik az ügyintézés) kapott nyomtatványon kiválaszthatjuk a kívánt kerületet, valamint azt, hogy egy vagy kétszobás lakást szeretnénk, illetve mennyi pénzt szánunk rá havonta stb. A várólista nagyon hosszú, akár két évig is eltarthat, amíg sorra kerülünk.


30 év alatti fiataloknak:

 • Minimum 17 éves életkor
 • Állandó lakcím Bécsben – 2 évig, megszakítás nélkül, ugyanazon a helyen (ebben az esetben, ami még nagyon FONTOS: csak kollégiumi szobát fogadnak el, albérletet nem)
 • Saját és rendszeres bevétel
 • EU-s állampolgárság

Ebben az esetben viszont már korlátozottak a lehetőségeink, azaz nem választhatunk kerületet például. Felajánlanak valamit, és ha kell kell, ha nem nem. Fontos előny viszont, hogy 30 éves kor felett is bérelhetjük tovább, ameddig csak akarjuk.

Amit itt még fontos megjegyezni, hogy nincs ám lehetőség válogatni a formanyomtatvány kitöltése után. Kapunk egy időpontot, amikor meg lehet nézni a lakást, és  ha nem tetszik, akkor nem kapjuk meg. Ügyintézés lezárva. Pápá Gemeindewohnung! Pontosan nem tudom, hogy egy vagy két lakást ajánlanak fel, de kettőnél többet biztos, hogy nem.


+ 1 Jugendwohnhaus – Bónusz lehetőség fiatal munkavállalóknak

A Jugendwohnhaus a munkásszálló és a kollégium keveréke. Egészen igényes, saját konditeremmel, focipályával, klubszobával, valamint könyvtárral és zeneszobával. Ez a lakástípus, a nem Bécsben élő osztrákoknak, és a külföldről jött munkavállalóknak van fenntartva. Ebben az esetben meg kell adni előre, hogy hol fogunk dolgozni.

Az előnye, hogy lakhatunk egyedül (ami nagy szó, nekem elhihetitek), valamint a szoba kis méretéért kárpótol, hogy van saját zuhanyzónk, és kis konyhasarok és kábel TV. További költségekért lehet még igényelni internet hozzáférést és parkolóhelyet.


Feltételek:

 • Minimum 15 éves életkor 
 • Állandó munkahely
 • Belföldi- (de nem bécsi) vagy külföldi lakcím

Az ára általában 300-400 euró körül van, plusz két havi kaució. Persze ennek összege attól is függ, hogy hány szobás, és mekkora lakásról van szó. Az ügyintézés időtartama pedig maximum egy-két hónap.

Valószínűleg vannak más lehetőségek is, viszont ezek a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb formák, amelyek egy külföldi munkavállalónak és egyetemistának biztosíthatják a megfelelő életkörülményeket.

De előbb tanulj meg németül! Vagy kattints!

Tetszett? Oszd meg!