12 ok, amiért Finnországot imádni lehet

12 ok, amiért Finnországot imádni lehet
12 ok, amiért Finnországot imádni lehet

Átértékelés és megismerés. Ez jellemzi Vilisics Feri legújabb írását. Az előző cikkében kicsit árnyaltabb, de ugyanakkor valós képet festett Finnországról. Ma azonban megtudhatod, hogy miért szeret mégis annyira Helsinkiben élni. Például azért:"...mert a finn ember békén hagy. Nem kérdez (kellemetlen) kérdéseket, nem hoz kellemetlen helyzetbe. Nem politizál, nem ítélkezik."

1. Átértékeltem a lakótelepek világát

Lakótelepen lakom. Rang? Ugyan. Probléma? Dehogy!

Biztonságos, tiszta,"normális" és egy cseppet sem olcsó. A lakásokban szauna, a házban közös mosókonyha, sportszertározó, biciklitározó. A legközelebbi erdő és patak két percre van, a hobbikertünk tíz percre.  Az ember mindig többre vágyik, de ez azért az a szint már, amivel a világon sokan kiegyeznének. 

Vantaa egy eldugott lakótelepén megállt az időVantaa egy eldugott lakótelepén megállt az idő(Fotó: Vilisics Feri)

(Fotó: Vilisics Feri)

A vuosaari Napospart lényegében egy lakótelep részeA vuosaari Napospart lényegében egy lakótelep része(Fotó: Vilisics Feri)

2. Átértékeltem a természetet és a természetjárást

Finnország földje jóformán kisbabakorban van, ami az emberi jelenlétet illeti.  Pár száz éve, amikor Európa többi részén az emberi történelem már évezredek óta zajlott, a mai Finnország erdőségeinek zöme még áthatolhatatlan vadon volt, ezért az a kevés település is tengerparton vagy tavak és folyók partján helyezkedett. 

A finn természet sok-sok változáson ment keresztül azóta, a"zöld arany" (gyk. a FA) kitermelésének köszönhetően, a táj és a természet mégis megdöbbentő hatású. Mivel az ország lapos, akár unalmasnak is gondolhatnánk, de komoly változatosságot láthat az, aki"közelebb hajol" hozzá. Ne sajnáljuk rá az időt! 

A Hirvijärvi-víztározó Dél-PohjanmábanA Hirvijärvi-víztározó Dél-Pohjanmában(Fotó: Vilisics Feri)

Ősz a Teijo Nemzeti ParkbanŐsz a Teijo Nemzeti Parkban(Fotó: Vilisics Feri)

Erdei tündér is előfordulhatErdei tündér is előfordulhat(Fotó: Vilisics Feri)

3. Átértékeltem a dizájn jelentőségét.

A hétköznapok része. A finn dizájn egyeseknek túl egyszerű lehet, de azt nem lehet elvitatni, hogy bármiről is legyen szó, az tökéletesen szolgálja a funkciót, egyben nem tolakodó, könnyű használni és tetszetős. Ezt például nagyon könnyen megszoktam, és ebből a miliőből kilépve külföldön zavaróan hatnak a felesleges díszek, oda nem illő csicsák, következetlen megoldások.

(Fotó: Vilisics Feri)

4. Átértékeltem a nyugalom értelmét

Finnországban fellélegeztem, mert távol kerültem attól a közegtől, amely a politikán, állandó panaszon, az előítéleteken és pletykán hízik. 

Finnországban fellélegeztem, mert a finn ember békén hagy. Nem kérdez (kellemetlen) kérdéseket, nem hoz kellemetlen helyzetbe. Nem politizál, nem ítélkezik. Csendes, udvarias. Nem kérdezi meg, hogy kire szavazol, nem kérdez a fizetésedről ás úgy általában sem beszél túl sokat. A munkádat nyugodtan végezheted, mert nem kell hétfőn beszámolni a hétvégédről, amikor a munkatárs puszta udvariasságból megkérdez. Nekem szükségem van erre a lebegésre, míg mást megőrjít ez.

Az autózás során nyugodt maradsz. Itt úgy éred el a célod, hogy autóstársaid nem zökkentenek ki a nyugalmadból. És ez tök jó! Fótó: Ring 1 autóút, Helsinki, Vilisics FeriAz autózás során nyugodt maradsz. Itt úgy éred el a célod, hogy autóstársaid nem zökkentenek ki a nyugalmadból. És ez tök jó! Fótó: Ring 1 autóút, Helsinki, Vilisics Feri

5. Megismertem a kocka szépségeit

A finnek szeretik a praktikus dolgokat, különösen az építészetben. Hiszen mi lehetne praktikusabb idom egy kockánál? Még akkor is, ha az épp nem illeszkedik tökéletesen a kiszemelt gránitsziklára. Ebben az esetben a ház alakja lábaskocka.

A Laavu közösségi ház ViikkibenA Laavu közösségi ház Viikkiben(Fotó: Vilisics Feri)

A 2005-ben épített Viikki templom nyárfazsindelyekkel borított épületeA 2005-ben épített Viikki templom nyárfazsindelyekkel borított épülete(Fotó: Vilisics Feri)

6. Megismertem a finn művészet új arcát 

Retró diszkó metró – a Helsinki Egyetem metrómegállóRetró diszkó metró – a Helsinki Egyetem metrómegálló(Fotó: Vilisics Feri)

melltARTó avagy brART egy belvárosi üzletbenmelltARTó avagy brART egy belvárosi üzletben(Fotó: Vilisics Feri)

A 8 és fél méteres A 8 és fél méteres "Bad Bad Boy" (Tommi Toija szobrász alkotása) fogadja a naponta ezrével érkező turistákat a Nyugati Kikötő előtt.(Fotó: Vilisics Feri)

7. Hiszen a finnek voltaképpen játékosak...

Nyári postabélyegNyári postabélyeg(Fotó: Vilisics Feri)

8. ... és ha vannak is tabuik, a homoszexualitás nem tartozik közéjük

Postabélyeg Tom of Finland modell ikonikus képévelPostabélyeg Tom of Finland modell ikonikus képével(Fotó: Vilisics Feri)

9. Megtudtam, hogy a finn nyár létező dolog (csakhogy...)

Finnország nyáron a világ egyik legjobb helye, mondta egykor a magyar kollégám halálkomolyan, majd szorosabbra fogta télikabátját, mert a júniusi szél öt fokosra hűtötte a levegőt. A kolléga nem tévedett, mert ha egyszer tényleg véget ér a tél, akkor egy-másfél hónap gondtalan napfény és kék ég következik (az esti sötétség nem okoz nagy zavart, mert a nap szinte végig az égen marad). Érdemes kipróbálni! 

(Fotó: Vilisics Feri)

(Fotó: Vilisics Feri)

(Fotó: Vilisics Feri)

10. Megismertem, hogy a kertészkedés városi dolog (is)

Helsinki zöldterületei nem csak gondosan nyírt parkok és lucfenyvesnek álcázott futópályák. A kertek mindenhol láthatóak, hasznosak és kifejezetten városi dolognak számítanak. A témáról bővebben itt!

Kertészek Helsinki Viikki negyedébenKertészek Helsinki Viikki negyedében(Fotó: Vilisics Feri)

11. ...csakúgy, mint a gombászás és bogyószedés is.

A finn városi vadon rengetege rengeteg vadon növő gyümölcsöt és gombát rejt. A városi erdők és gyepek, parkok és elővárosok édes szamócát fekete- és vörösáfonyát, tőzegáfonyát, madár- és törpeberkenyét érlelnek. A gombák közül a vargányafélék a leglátványosabbak, de ehető galambgombák, tőkegombák és a különösen népszerű tölcséres rókagomba (nem a sárga rókagomba!) is könnyen található. 

(Fotó: Vilisics Feri)

Törpeberkenye (arónia) gyűjtés a város egy autómentes részén. A Finnországban népszerű sövénycserje erdeti hazája Észak-Amerika. Bogyójából finom gyümölcslé, lekvár és likőr lesz.Törpeberkenye (arónia) gyűjtés a város egy autómentes részén. A Finnországban népszerű sövénycserje erdeti hazája Észak-Amerika. Bogyójából finom gyümölcslé, lekvár és likőr lesz.(Fotó: Vilisics Feri)

Az őshonos madárberkenye a hardcore finn nagymamák egyik titkos fegyvere. Lekvárnak és üdítőnek kiváló.Az őshonos madárberkenye a hardcore finn nagymamák egyik titkos fegyvere. Lekvárnak és üdítőnek kiváló.(Fotó: Vilisics Feri)

A népszerű díszalma (Malus toringo) bogyójából egyesek alkoholt erjesztenek.A népszerű díszalma (Malus toringo) bogyójából egyesek alkoholt erjesztenek.(Fotó: Vilisics Feri)

12. Átértékeljük az évszakok jelentését.

A nyár rövid, az átmenet a nyár és a tél között (ún."ősz") pedig hosszú és hűvös, deal with it! Ha nem a belvárosban dolgozol és nem fekete garbós svédül beszélő Steve Jobs-utánzatokkal ebédelsz minden nap, akkor tök felesleges kiöltözni. Az outdoor ruházatot a városi lakosság is szívesen hordja, hiszen praktikus. Finn cégek termékeiről van szó, ezért a helyi plázában elég olcsón kapni jó cuccokat. A nők ruhája fél éven át inkább egy bélelt hálózsákra emlékeztet, amelyből a kilógó végtagokat házilag kötött burok véd. A finn férfiak gyászhuszárnak öltöznek, fekete feketével. 

A gyerekek védőöltözete (A gyerekek védőöltözete ("gumiruha") kötelező kellék az oviban.(Fotó: Vilisics Feri)

A ruházat elkél, egy átlagos télen úton-útfélen hóhegyek magaslanak a téli időszakban - egészen áprilisig. Sőt, Lappföldön tovább!A ruházat elkél, egy átlagos télen úton-útfélen hóhegyek magaslanak a téli időszakban - egészen áprilisig. Sőt, Lappföldön tovább!(Fotó: Vilisics Feri)

Telente jégpálya lesz a focipályából. A fagy beálltával csak vízzel kell fellocsolni, és készen is van az ingyenes, biztonságos és közeli koripálya!Telente jégpálya lesz a focipályából. A fagy beálltával csak vízzel kell fellocsolni, és készen is van az ingyenes, biztonságos és közeli koripálya!(Fotó: Vilisics Feri)


Kapcsolódó cikk: 

Szerintem a finnek...

Tetszett? Oszd meg!