3 dolog, amiért szeretem Kambodzsát

3 dolog, amiért szeretem Kambodzsát
3 dolog, amiért szeretem Kambodzsát

Kétségtelen, ha az ember európaiként Ázsiába költözik, akkor drasztikus változásokon megy keresztül, mind lelkileg, mint pedig fizikailag. Ezek inkább hoszabb távon, és főként akkor jönnek elő, ha a helyiekhez hasonló életvitelt folytatsz. Persze vannak dolgok, amik kopogtatás nélkül is,  mindenki életében csak úgy hipp-hopp beköszönnek. Szuszádáj! Kambodzsában vagy!


A kambodzsai emberek pozitivizmusa

Kambodzsát a mosolyok országának is hívják, ami tényleg nem csak klisé, vagy egy turista csalogató szlogen. Az itt élő emberekre nagyon igaz az optimista szemlélet, az egész napon át tartó jókedv. Teljesen mindegy, hogy mióta élsz ebben az országban, hány éves vagy, mit viselsz és milyen anyagi háttérből érkezel. Ha kedves vagy, akkor mindenki szimpatizál veled az első pillanattól kezdve. Még ha nem is beszéltek közös nyelvet, a mosolyt mindenki érti, és mindenki viszonozza is. A földrajzi, kulturális, szocializációs, és nyelvi különbségekre fittyet hányó mosoly erejét itt az ember tényleg szinte minden percben megtapasztalja. Sokuk elég nehéz gyerekkort, fiatal felnőttkort élt meg. Nemcsak az éhezés vagy a szegényes otthoni körülmények miatt. A 70-es és 90-es években lezajlott háborúkban többen elvesztették nagyapjukat, édesapjukat, bátyjukat, férjüket. Mindezek ellenére egy pozitív, jókedélyű nemzet a kambodzsai. Ha valamilyen hétköznapi gondjuk akad, nem sokáig agonizálnak rajta, sőt előszeretettel csinálnak viccet egymás problémáiból. Mindaddig poénos ez számodra is, amíg a saját bőrödön nem tapasztalod meg a dolgot. Na akkor aztán olaj a tűzre... Az embernek bizony el kell számolnia nagyjából 100-ig, hogy ne mondjon semmi bántót. Persze, ha jó természettel vagy megáldva, akkor pár perc múlva már te is inkább jót mosolyogsz magadon. Szóval a nevetőráncok mellett egy kis hajhullás is garantált! :)

A híres kambodzsai mosolyA híres kambodzsai mosoly(Fotó: Márki Edit)

Ázsiai kaja

A kambodzsai gasztronómia nagyjából úgy írható le, hogy mindenből képesek maximum 15 perc alatt ételt készíteni. Rendkívüli kreativitásuk valószínűleg abból is fakad, hogy bizony nem sokszor áll rendelkezésükre egy jól megtömött amerikai hűtő, de még egy füstölt kolbásszal és szalonnával teli magyar kamra sem! Így hát a halászat, vadászat, gyűjtögetés – ősi életforma elég erősen befolyásolta a főzési és étkezési szokásaikat. Simán beleteszik az ételbe a vöröshangyát és annak petéjét is, ami nagyjából a magyar Vegetának felelhet meg, persze csak funkcióját tekintve. Egyébként meglepően jó ízt ad az ételnek! :) 

A kambodzsai Vegeta – a vöröshangya és annak petéjeA kambodzsai Vegeta – a vöröshangya és annak petéje(Fotó: Márki Edit)

A ház körül növő zöldnövények, illetve eső idején a sült béka is az asztalodra kerülhet. Több étteremben rendelhetsz kutya- és krokodilhúst is, de az családi étkezéseknél ez itt sem gyakori.

Konyhatechnikai tehetségük aztán annyira magabiztossá tette őket, hogy a tartósítás terén is elég érdekes dolgok kerekedtek ki. Sokszor az ember a piacon járva meglehetősen extrém szagokat is érezhet... Például találhatunk nagy műanyag hordókban erjesztett különféle gyümölcsöket és zöldségeket, aminek köze nincs a magyar savanyúsághoz; napon szárított polipot, halat, amit porrá őrölve a rizs ízesítésehez használnak; főtt tojást, amiben a Kinder meglepetés egy kiskacsa vagy kiscsibe; kartonlapon árult nyershúst; illetve prahát, ami sóval erjesztett apróhal masszát jelent. Ezt angolul sajtnak nevezik, de ez ne tévesszen meg senkit! Valószínűleg egy korábban itt állomásozó francia gyarmatosító adhatta ezt az angol nevet, valami rendkívül büdös francia sajt nyomán. Ezen kívül semmi köze a sajthoz, viszont zöldséggel és mogyoróval összemixelve egészen jó kis mártogatós kerekedik ki belőle! Ne félj megkóstolni! :)

Szintén elég meghökkentő lehet számodra azt látni, amikor a rákokat még élő állapotukban, sós vízben megfürdetve egy műanyag flaskába teszik. Igen, szegény jószágok ott lehelik ki lelküket, és még az utolsó kívánság sem illeti meg őket.

Rákok a piaconRákok a piacon(Fotó: Márki Edit)

Nagyjából el lehet képzelni, hogy milyen hatással vannak ezek a dolgok egy európai gyomorra... Az biztos, hogy megedződsz, és pár hónap múlva már majdhogynem immunis leszel a szagokra. A fogyás is garantált, bár nem biztos, hogy ez a legegészségesebb módja. Kivéve akkor, ha az egész idődet western éttermeket járva töltöd.

Persze megtalálhatod itt is azokat az éttermeket, boltokat, illetve ökopiacokat, ahol az alapanyagok minősége és kezelése az európai mércének megfelelő. Ezt viszont meg kell fizetni. Másik megoldás lehet, ha korán mész a helyi piacra, ami fél 6-6 órát jelent. Egy idő után felbecsülhetetlen lehet a friss és korrekt áron elérhető hús és zöldség. Ha a reggeli futás a szenvedélyed, szintén korábban kell kellned, kivéve ha a mozgást egy száraz szaunával és napozással szeretnéd összekötni. Fél hét után – kiváltképp a száraz évszak idején – már csak a fanatikusok indulnak el.


Tetszett? Oszd meg!