6 dolog amit ne hagyj ki, ha Amszterdamban jársz

6 dolog amit ne hagyj ki, ha Amszterdamban jársz
6 dolog amit ne hagyj ki, ha Amszterdamban jársz

Amszterdamot, ha két szóval kellene körbeírni azt mondanám, hogy a csatornák és a biciklik városa. De vajon mi van még ott, amit nem érdemes elmulasztani, ha arra járunk mondjuk egy hétvégére? Az alábbi összeállításból ez is kiderül.

Heineken Experience

Aki tudta, hogy a Heineken holland sör, annak azért, aki nem tudta, neki meg azért kötelező. Valódi élmény! Mesélnek a sör eredetéről, óriási tartályokban nézhetünk érdekes videókat, kóstolhatunk félkész sört, biciklizhetünk Amszterdam utcáin (vizuálisan) és tesztelhetjük a gyár késztermékét is a túra során három alkalommal a 18 eurós belépőjegy részeként. Az utcán kígyózó sor elkerülése végett a jegyet érdemes online megváltani, ráadásul úgy máris spórolhatunk 2 eurót, Amsterdam City kártyával pedig 25% kedvezmény jár.

Madame Tussaud's múzeum

Az amerikai, a londoni és a bécsi múzeumok mellett az amszterdamiba is érdemes benézni. Early Bird jeggyel, City kártyával vagy hétköznapi kedvezménnyel a 22 euró helyett akciósan kávézgathatunk George Clooneyval, beleélhetjük magunkat a 007-es szerepébe, tanácsokat adhatunk Einsteinnek ha elakadna a relativitás elmélettel. De akár együtt bulizhatunk Tiestóval és közös fotókat készíthetünk a világ vezető politikusaival is. 

Van Gogh múzeum

Ízelítőt kaphatunk a híres holland posztimpresszionista festő munkásságából. Leginkább csendéleteket, tájképeket, önarcképeket festett, legismertebb művei (Gauguin karosszéke, a Napraforgók, Önarckép levágott füllel) életének utolsó két évében készültek. Rám legnagyobb hatással az volt, ahogy a képek érzelmeket fejeznek ki az arcokon. A termeken végigsétálva megismerhetjük Van Gogh életének történetét is. A belépőjegy ára 17 euró, city kártyával ingyenes.

Csónakázás a csatornákon

Többféle túra közül lehet választani, a menetidő átlagban egy óra hosszú, hasznos információkkal a város történetéről. Átlagban 16 euróba kerül a jegy, de city kártyával nagy részük ingyenes.

Coffee shop

Sok látogató számára köztudott, másoknak új, hogy Hollandiában legális a marihuána. Ennek következtében a városban extrém magas számú úgynevezett coffee shop található, mely széles termékválasztékkal csalogatja a turistákat (csoki, keksz, cigi, stb.) Mivel a termékeket sokan már a boltból kilépve elfogyasztják, ennek köszönhetően az utcákon terjeng a cannabis jellegzetes illata. 

Vörös lámpás negyed

Talán a legtöbb turistát vonzó „látványosság”, ahogy a kirakatban ruhák, táskák és cipők helyett lányok sorakoznak és kínálják szolgáltatásaikat a templom (Oude Kerk) melletti utcában és annak közelében néhány keresztutcán. Az elhúzott függönyök a helyszín foglaltságára utalnak, fotózni pedig tilos.

A fenti lista a teljesség igénye nélkül készült, ezen kívül számos látnivaló van még a holland fővárosban, amit érdemes megnézni, ha időnk engedi, pl. Anna Frank háza, a Rijks múzeum, Rembrandt háza, Botanikus kert, állatkert, a Dam tér, a virágpiac, de remek időtöltés az is, amikor a számos csatorna egyik legszélesebb hídjának tetején kortyolgatjuk jól megérdemelt kávénkat/teánkat. Úgyhogy városnézésre fel, érdemes!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!