A hollandiai magyarok boldogabbak mint az itthoniak?

A hollandiai magyarok boldogabbak mint az itthoniak?
A hollandiai magyarok boldogabbak mint az itthoniak?

Az európai mobilitást dokumentáló, társadalmi vállalkozásként működő Menjek/Maradjak projekt csapata és Tóth-Bos Ágnes Hollandiában élő pszichológus közös kutatást készít a hollandiai magyarok részvételével. A kutatás arra törekszik, hogy mélységében megértse az ott élő magyarokat érintő kihívásokat és előnyöket, és ezáltal élethű képet rajzoljon helyzetükről, boldogulásukról.

A csapat és a kutató kéri a Hollandiában élő magyarokat, hogy minél többen töltsék ki és osszák meg ott élő családtagjaikkal és barátaikkal a kutatás kérdőívét, amely többek között számba veszi a kint élők karrierhelyzetét, beilleszkedését és életcéljaik alakulását. Hasonló, kiterjedt felmérés a Hollandiában élő magyarokról még nem készült. A kérdőív április 15-i lezárása után a kitöltők között repülőjegy-utalványt sorsolunk ki egy oda-vissza útra Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, a Wizz Air jóvoltából. A nyeremény felhasználható Eindhoven és a légitársaság egyik magyarországi repülőtere – Budapest vagy Debrecen – között.

A kérdőív az alábbi linkre kattintva érhető el: 

Élet Hollandiában - Kérdőív

Hollandia nem feltétlenül jut eszünkbe, ha magyar kivándorlókat keresünk, pedig a számuk itt is kitesz egy kisebb magyar várost, eléri a 21 000 főt. Ebből 62% első generációs migráns, és 53% nő. Életkor tekintetében 65%-ban 20 és 60 év közöttiek, tehát nagyrészt aktív korúak.*

A filmes alkotók nemrégiben folytattak sikeres közösségi finanszírozási kampányt, ahol a Menjek/Maradjak: A holland epizód című tavaszra tervezett fél órás dokumentumfilmjükre két és fél millió forintot gyűjtöttek össze. A csapat célja az újabb, ingyenesen elérhető filmmel és a kutatással, hogy bemutassa a nemrégiben elvándorolt magyar emberek sorsát, illetve tudatosítsa, hogy a kivándorló magyarok is a nemzet részét képezik. A kutatás eredményeiről készült összefoglalót a film megjelenésével egyszerre teszik közzé június elején.

A Menjek/Maradjak: A holland epizód c. film előzetese:

*Centraal Bureau voor de Statistiek 2015-ös információi alapján


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!