8 dolog, amit imádtam Belgiumban

8 dolog, amit imádtam Belgiumban
8 dolog, amit imádtam Belgiumban

1. Kis ország, kis távolságok

Méreteit tekintve Belgium nem sorolható a „hűdenagy” országok közé. Területe épphogy Magyarország egyharmadát teszi ki és mégis majdnem ugyanannyi lakost tudhat magáénak. A pozitív oldala a dolognak, hogy a  rendesen kiépített vasút- és buszhálózatának köszönhetően, hipp-hopp eljuthatunk egyik pontból a másikba az országon belül. A belga vonattársaság is kedvező feltételeket biztosít a vonattal utazni vágyóknak, például a Go Pass 10 nevezetű bérletével a 26 éven aluliak vásárolhatnak mindössze 5,1 euróért jegyet, amellyel egy utazás során bárhova eljuthatnak az ország határain belül. Ezt én ott tartózkodásom alatt rendesen ki is használtam és nem egyszer előfordult, hogy reggel hasamra csaptam, majd a délutáni sörömet már egy egész napos városnéző séta után egy másik belga városkában fogyasztottam el.

Random tengerparti séta Oostende városábanRandom tengerparti séta Oostende városában(Fotó: Tárkányi Csenge)

2. Sör

Ha szereted a sört, nem tévesztettél országot Belgiummal. Mondanám, hogy a csapból is ez folyik, de azért ez talán mégsem igaz… Sajnos… Az viszont igen, hogy több mint 800 sörfajtával találkozhatunk, ha erre tévedünk. Sőt, összességében a belga sörök száma eléri a 8700-at is, ha beleszámítjuk a különleges alkalmakra (pl. esküvő) előállított házi söröket is az évek folyamán. Szinte minden falu/város/térség rendelkezik saját fajtával, ami szintén jelentősen növeli ezt a számot. A lényeg, hogy sörben nem fogunk szűkölködni, ha Belgiumba látogatunk.

Galéria: Néhány sörfajta kiállítva Brugge-ben és a híres Delirium pub Brüsszelben

(Fotó: Tárkányi Csenge)

3. Bicikli

Egyszerű és nagyszerű találmány! Gyors és még csak jogsi sem kell hozzá. Mindezt a belgák is jól tudják, így bőszen merik használni a közlekedésnek ezt a formáját. Mondjuk úgy könnyű, ha mindenhol jól kiépített bicikliutakon kerekezhet az ember. Reggel kisdiákok sokasága teker az iskola felé, majd a kisgyerekes anyukák ugranak el a zöldségeshez friss áruért az ebédhez kosaras kerékpárjukon. Délután a foci, ének és egyéb különfoglalkozásra száguldók hullámát figyelhetjük meg, este pedig a vendégségbe igyekvő családok vonulnak szép libasorban, sisakban, csengővel ellátott és minden egyéb földi jóval felszerelt biciklijükön.

(Fotó: Tárkányi Csenge)

4. Gumicsizma, esőkabát, esernyő divat

Sajnos az eső, amely oly jellemző Belgiumra, sehogy sem szerepelhet a kedvencek között a listámon. Mégis, az ennek mintegy következményeként kialakult gumicsizma és esőkabát divat helyet kap a felsorolásban. Az eső néha jön, néha megy, néha úgy dönt, hogy marad. Ilyenkor is van, hogy csak vígan cseperészik, de van, hogy mint isteni csapás szakad teljesen kilátástalanul és végeláthatatlanul. A belgák azonban ilyenkor is optimistán kiszínezik hétköznapjaikat és előrántják a katicás gumicsizmáikat, a rikító színekben pompázó esőkabátjaikat vagy a békafüles esernyőiket. Fő az optimizmus és a jókedv!

5. Csoki és waffel minden mennyiségben

Gombóc Artúr is megirigyelné Belgium csokoládékínálatát. A rumos-dióstól kezdve a pisztáciáson át a rózsaszirmosig, bármilyen ízesítésben kapható ez a mennyei eledel és a kiszerelést, valamint a csomagolást tekintve sem hagynak cserben a belga csokoládégyárak. Jöhet pár darabos bonbon formájában, csokireszelékként – amit egyébként nem egyszer a kenyerükre szórva fogyasztanak reggelire a helyiek –, tojásnak, macinak vagy bármilyen más fantáziadús dolognak álcázva, vagy éppen „unalmas” táblacsokiként. Aztán meg szerencsére az esős, hideg napokon sem kell a világ végéig szaladnunk egy jó forrócsokiért! A waffel pedig mindig jó döntés, ha egy könnyed, de azért kissé tápláló édességre vágyik az ember.

Galéria: Reggeli. A bőség zavara... és egy waffel stand Brüsszelben (Fotó: Tárkányi Csenge)

6. Zöldség-áradat

A belgák – a csokit, a waffelt, a sültkrumplit és néhány dolgot leszámítva… :D – elég egészségesen táplálkoznak.  Ha kertvárosban laknak, akkor rendszerint saját kis veteményeskertjükből szedik a friss zöldségeket, de ha nem ez a helyzet, akkor biztos, hogy mindig számíthatnak a nagymami gondoskodó zöldség-gyümölcs csomagjára, vagy a közeli zöldséges ínycsiklandó portékáira, amelyeket már személyre szabottan kínál a törzsvásárlóknak. Aztán ebből készülnek az ellenállhatatlan zöldségkrémlevesek, amelyek nélkülözhetetlen ellenszerei az esős, belga időjárásnak.

Nem zöldség ugyan, de konyhájuk egyik jellegzetessége még a kagyló is, bár ez főleg az északibb, tengerhez közelebb lévő területekre jellemző.

7. Újrahasznosítás

Az újrahasznosítást tekintve biztos, hogy előrébb jár Magyarországnál ez a kis ország. Nagyon pöpecül működik a rendszer. A gyerekek versenyezve gyűjtik a papírt az iskolában, a szelektívgyűjtő kukásautók ismerősen köszöntik a reggel munkába igyekvő embereket a kisvárosokban és úgy lényegében mindenhol nagy hangsúlyt fektetnek erre a témára. Najó, talán Brüsszelben nem mindenhol… de köztudott, hogy kivétel szentesíti a szabályt!

(Fotó: Tárkányi Csenge)

8. Bábeli zűrzavar

Belgium – történelem ide vagy oda, jó-e vagy rossz-e -, mint valami kiskirály nemhogy kettő, de három hivatalos nyelvet tudhat magáénak. A flamandot (holland), a vallont (francia), valamint a németet. Általában mind flamandul, mind vallonul ki vannak írva a táblák a városokban (a német azért nem olyan jelentős), de természetesen a boltos néni/bácsi olyan nyelven fog kedvesen köszönteni minket beléptünkkor, amely területén járunk éppen Belgiumnak. A franciák, csakhogy igazak legyenek a sztereotípiák, nem szívesen váltanak más nyelvre, de legtöbbször az ország lakói beszélik a többi nyelvet is. Sőt, az angolt is irigylésre méltó módon ismerik.

(Fotó: Tárkányi Csenge)

Tetszett? Oszd meg!