Éljenek az apák, legalább annyira, mint az anyák!

Éljenek az apák, legalább annyira, mint az anyák!
Éljenek az apák, legalább annyira, mint az anyák!

Tudom nem mindenki fogja e sorokat kedvelni, de mielőtt véleményt nyilvánítanánk, próbáljunk meg először legalább objektív módon megközelíteni, ezt a számomra érdekes kérdést, ami így hangzik: Vajon ugyanakkora társadalmi tiszteletben részesülnek-e a magyar apák, mint a magyar anyák?

A félreértések elkerülése érdekében, nem állítom, hogy szükség van az azonos tiszteletre (bár nem bánnám), csupán csak azt kérdezem, hogy a magyar társadalom, vajon ugyanazzal a mércével méri-e az apák tiszteletét, mint az anyákét. Természetesen nem tudom, és nem is tervezem ennek a kérdésnek minden aspektusát megvizsgálni. Ebben a szösszenetben pusztán csak a nemek tiszteletének nemzetközi, hazai és amerikai megemlékezéseit fogom tényszerűen egymás mellé állítani, aztán ezekből majd mindenki azt von le magának, amit akar.

Anyák napja vs. apák napja

Akkor lássuk, hogy mi a helyzet az apákkal, az anyákkal szemben. Gyakorló apaként megmondom őszintén, hogy kifejezetten jól esik, hogy itt Amerikában igenis van egyenlő módon megünnepelt hivatalos apák napja is. Elvégre melyik apa ne örülne annak, ha az év egyik napján végre egyszer őt is megünnepli a család, és gyermekei aranyos ajándékokkal kedveskednének neki. Íme két kép az ajándékaimról, amiket az gyermekeimtől kaptam apák napjára – örök emlékek maradnak:

A gyermekeimtől kapott ajándék apák napjára, amely örök emlék maradA gyermekeimtől kapott ajándék apák napjára, amely örök emlék marad(Fotó: PrehryFarkas)

A gyermekeimtől kapott ajándék apák napjára, amely örök emlék maradA gyermekeimtől kapott ajándék apák napjára, amely örök emlék marad(Fotó: PrehryFarkas)

Az Egyesült Államokban még a kereskedelem, valamint a média is támogatja ezt a napot, hozzáteszem ugyanolyan hangsúllyal mint az anyák napját. Itt az apák napját június harmadik vasárnapján ünneplik, pontosan 5 héttel az anyák napja után. Ez a tradíció nem új keletű, története egészen a huszadik század elejéig nyúlik vissza. A Wikipédia rövid összefoglalója szerint – állítólag – Magyarországon is ünneplik.

Nos, ehhez már csak annyit érdemes hozzátenni, hogy az apák napja magyarországi meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon, de nem tudom mekkora sikerrel járt, mert 2004-ig, amíg Magyarországon tartózkodtam nem is hallottam róla. Bár az is lehet, hogy otthon azóta igenis népszerű ünneppé vált. Remélem így van, bár akkor azért valószínűleg 925-nél több követője lenne az “Apák napját a Magyar Apáknak” nevű Facebook oldalnak is. Beszédes még egy hasonló témájú másik Facebook statisztika is:

Mindkét szülőnek járjon ki a megfelelő társadalmi tisztelet, és természetesen ugyanannyi Facebook like is… Ez utóbbi érdekében én már megtettem a magamét.

Tetszett? Oszd meg!