Finland insider

Kiskarácsony Finnországban

Finland insider - Kiskarácsony Finnországban
Finland insider - Kiskarácsony Finnországban

Finnországban a Karácsonyt egy jeles esemény vagy eseménysorozat, a pikkujoulu előzi meg. Munkatársak, barátok ilyenkor együtt melegítenek be a nagy ünnepre. A kiskarácsonyi bulin történt dolgokról aztán másnap senki nem beszél...  

"Na, az elsővel akkor meg is volnánk" - dőlt hátra Tarja, akivel az éjszakát a Helsinki szívében fekvő elegáns Kappeli bárban töltöttük, sokadmagunkkal. Az első kiskarácsonyi bulira idén november ötödikéig kellett várni. Tarja üres poharát kis koppanással letéve szimbolikusan megnyitotta a karácsonyig tartó buliszezont, amelyet sehol, semmilyen szabálykönyv vagy egyházi naptár nem ismer, illetve szabályoz, a finnek viszont semmi pénzért nem hagyják ki! 

Rajtunk kívül bizonyára sok finn cég, egyesület, baráti társaság, klub és kórus gondolja úgy, hogy a november beköszöntével idén is meg kell ünnepelni a..., hát önmagunkat és egymást, azaz megragadni az alkalmat egy kiöltözős estére valami puccos helyen, lehetőleg gyerekek nélkül. És akár többször is megismételni ezeket a kimozdulásokat.

A finn pikkujoulu, amely szó szerinti fordításban kiskarácsonyt jelentaz adventi időszak jellemző és népszerű eseménye. Gyökere a 19. századi egyetemi diákság őszi szemeszterzáró bulijaira nyúlik vissza, és nincs sok köze az "igazi" kiskarácsonyhoz, amelyet a finnek és a svédek egyaránt hagyományosan Tamás napján (Dec. 21.) tartanak, ami egyben a házi sör első kóstolásának nevezetes napja is.  A pikkujoulu ezzel szemben nincs időponthoz kötve és ismertetőjegye az ivászat. 

Egy finn ismerős szerint a pikkujoulu alapvetően egy olyan céges buli, ahol abban az évben először elegyedhetsz szóba a szomszéd boxban dolgozó kollégával, ahol mindenki iszonyatosan berúg, és nem zárkózik el a házasságon kívüli testi kapcsolattól sem, hogy finoman fogalmazzunk. 

Amíg a Karácsony a család meglehetősen zártkörű ünnepe, addig a pikkujoulu szinte kizárólag társasági, úgymond céges esemény. Külön jellegzetessége, hogy itt jelennek meg először a karácsonyi ételek-italok, mint a piparkakku (fűszeres mézeskalács) és a glögi (fűszeres forralt bor mandulával és mazsolával).

Ez már egy decemberi finn karácsonyi vacsoraEz már egy decemberi finn karácsonyi vacsora(Fotó: Flickr/Magnus Franklin)

Csak az északi népek érezhetik át, mit jelent a november. A fák lombját földre cibáló szélvésszel együtt beköszöntő reggeli és délutáni sötétség, és a tudat, hogy ennek az egésznek áprilisig nem lesz vége. A  finneknek szavuk is van erre: kaamos. Ez jelzi a téli hosszú, sötét időszakot. 

Van olyan finn cég, amely thaiföldi panziót bérel azért, hogy megelőzze a dolgozókat sújtó és a munkát hátráltató levertséget. Jó nekik. A legtöbb munkahely azonban nem ilyen, ezért a testet és elmét betoncsizmaként húzó levertséget Finnországban kell valahogy kihúzni...

Na, erre jó a pikkujoulu!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!