Belgiumi fesztiválkörkép

Belgiumi fesztiválkörkép
Belgiumi fesztiválkörkép

Mi a különbség Belgiumban a nyár és az ősz között? Semmi, csak nyáron sokkal több a fesztivál. Ezt a kezdést még a múlt héten találtam ki,  mielőtt betoppant volna a minden várakozást felülmúló, több napos (félve mondom ki, egész hetes) kánikula, úgyhogy most nem érzem úgy, hogy hitelesen tudnám így felütni ezt az összeállítást. 

Szóval újrakezdem: A Hello Magyarok “Fesztiválkörkép” című sorozatának második részeként, az izlandi helyzet után most tekintsük át, mit kínál Belgium a fesztiválok szerelmeseinek. Röviden: sokat és sokfélét.


Ki hinné, hogy ez a nyaranta is inkább esős-borongós kis ország a fesztiválok hazája. Késő tavasztól kora őszig szinte minden hétvégére jut egy, a július-augusztusi fesztiválszezonban pedig egyenesen zavarbaejtő a választék, különösen Flandriában. Rock, pop, jazz, blues, metál, dance, világ, komoly vagy amit akartok, Belgiumban mindenki megtalálhatja a szívének-fülének kedves zenét. A már-már intézményesült, sok (tíz/száz)ezer embert vonzó megarendezvények mellett rengeteg aprócska esemény is megfér, az ország legeldugottabb kis falvai is rendeznek nyári zenei-kulturális ünnepet. A mindössze 13 500 négyzetkilométer (kb. két bő Hajdú-Bihar) alapterületű Flandriában (ami Belgium picivel kisebbik fele) nyaranta mintegy 280 (!) fesztivált rendeznek, ezzel ez a régió büszkélkedhet az egy főre jutó legmagasabb fesztiválszámmal Európában.


Lássuk tehát, hol lazáznak a belgák, mielőtt ellepik a Szigetet.

Rock Werchter 2015Rock Werchter 2015(Fotó: Ádám Edina)

A nagy nyári fesztiválszezont hivatalosan a brüsszeli Couleur Café indítja, minden év júliusának első hétvégéjén, idén július 3-5-én. A helyszín az impozáns Tour & Taxis, a város egykori csatornaparti vasútállomása mellé épített 19. századi, gyönyörűen felújított raktárépület-komplexum. A fesztivál nevében és arculatában is a főváros sokszínűségét tükrözi, a főszereplő tehát a világzene, mellette reggae, hip-hop, dubstep és rengeteg kísérőprogram, tánctanulás, streetart, habparti, gyerekprogramok. A multikulti a fesztiválkosztot is teljesen más szintre emeli itt: a hat színpad között ingázva több mint 50 standon kóstolgathatjuk a világkonyha ízeit. A vérbeli városi, de ökoszellemű fesztivál, amely tavaly 72.000 látogatót fogadott, tudatosan törekszik a fenntarthatóságra. Az előadók között idén a Wu Tang Clan, Busta Rhymes, Sergent Garcia, Cypress Hill, Wyclef Jean, Arsenal és még sokan mások. A teljes line-up és további infók itt.

Ugyanezen a hétvégén, július 4-5-én Antwerpenben elektronikus zenei fesztivált tartanak, a nemesen egyszerű Summerfestival néven. Aki nem kapott jegyet a Tomorrowlandra, itt kárpótolhatja magát: nyolc színpadon döngetig a DJ-k a talpalávalót a kedves nagyérdeműnek. Tavaly 65.000-en vettek részt, és a látogatottság évről-évre nő. A rendezvény részletes programja itt található. 

Miután kipihentük az első júliusi hétvége fáradalmait, kezdhetjük is gyártani a szendvicseket egy Brugge-i kiruccanásra. Július 10-12-én ugyanis itt lép fel többek között Grace Jones, Anna Calvi, Thurston More és a dEUS, sok más nemzeti és nemzetközi rock- és popelőadóval egyetemben. A Cactusfestival vonzerejét az erős line-up mellett a festői környezet is adja: a Minnewaterpark zene nélkül is elbűvölő, hát még ha Grace Jones is ott parádézik csipkebokornak vagy zebrának öltözve.

Liége-be a szépségéért talán kevésbé, de a Les Ardentes fesztiválért mindenképp érdemes lehet ellátogatni július 9-12-én. Négy színpad, számtalan előadó, a rocktól a hip-hop-ig minden van itt, mi szem-szájnak ingere. Oscar and the Wolf, dEUS, La Roux, Hercules & Love Affair, The Hives, no meg a többiek.

A jazz szerelmeseinek sem kell aggódniuk, július 10-én kezdődik ugyanis a 8 napos Gent Jazz Festival, azaz a genti jazzfesztivál. A színvonalas és progresszív rendezvényen a mainstream (Abdullah Ibrahim Mukashi Trio, Gregory Porter) és avant-garde (Charles Lloyd Quartet) jazz képviselői mellett jazz-inspirálta előadók (Tony Bennett & Lady Gaga, Rodrigo y Gabriela) is fellépnek, de hallhatjuk a belga Billie Holiday, azaz Melanie de Biasio mézédes hangját, valamint a legendás dobos, Ginger Baker virtuóz játékát is.

A gentiek júliusban még szerencsésebbek, mint az év többi hónapjában: nem elég, hogy Belgium legkúlabb városában laknak, júliusban még csak ki se kell tenniük a lábukat otthonról, hiszen egész Gent, egyetlen hatalmas, élettől-zenétől vibráló fesztiválszigetté változik. A jazzfesztivál mintegy átkötéseként, július 17-én kezdődik meg a tíz napos, non-stop városi örömünnep, amelyet Gentse Feesten (Genti Ünnepek) néven 1843 óta rendeznek meg. Minden tér és utcasarok színpad, egymást érik a koncertek, színházi és cirkuszi előadások, de nincs hiány rögtönzött utcai mutatványokból, kiállításokból és persze táncból sem. Folyik a sör, csúszik a krumpli, hömpölyög a vidám tömeg tíz napig megállás nélkül. Nem hiába hívják a fesztivál utolsó napját “az üres pénztárcák napjának” (de dag van de lege portemonnees), annak ellenére, hogy maguk a rendezvények ingyenesek. Évente mintegy 2 millió látogatója van az ünnepségsorozatnak, aki épp erre jár, ne hagyja ki!

GentGent(Fotó: Ádám Edina)

2005-ben indult hódító körútjára a Tomorrowland, és röpke tíz év alatt a világ legnagyobb elektronikus zenei fesztiváljává nőtte ki magát. A csöppnyi Belgium három napra – idén július 24-26-án – a világ köldöke lesz. Az Antwerpen melletti Boom városa ad otthont ennek az elképesztő méretű varázsvilágnak, amely olyannyira sikeres termék lett, hogy 2013 óta az USA-ban (Georgia államban) spin-off fesztivált rendeznek a mintájára, TomorrowWorld néven, idén pedig Brazíliába is megkezdték az exportját. A jegyek (mind a 180.000) még év elején, jóval a fellépők nyilvánosságra hozatala előtt elfogytak, a meghirdetéstől számított kevesebb, mint egy órán belül. Aki tehát (jövőre) szeretne elutazni utópiaországba, üljön vigyázzban a gép előtt januárban, kattintásra készen.

TomorrowlandTomorrowland(Fotó: Kállai Fruzsina)

Brüsszel augusztusban eléggé kiürül, mégis van valami, amiért érdemes a városban maradni, illetve ami az év “legmelegebb hónapját” (haha) itt töltőket felvillanyozhatja egy-egy munkanap végén: ez az idén 14. alkalommal megrendezett Brussels Summer Festival, ami – talán a Gentse Feesten mintjájára – tíz napon át ontja a programokat. Brüsszel egész évben kegyes a koncerteket szeretőkhöz, az Európában turnézó művészek Párizs és London között szinte mindig megállnak itt egy fellépés erejéig, hiszen útba esik. Augusztus 14-23-ig viszont emelt dózisban kapjuk zenei és kulturális elixírt. Pop, rock, elekronikus zene, színházi előadások, DJ-k, utcai előadók, kiállítások, gyerekprogramok várják az érdeklődőket. A line-up főleg a belga művészekre koncentrál, de számos nemzetközi nevet is találunk a listán. 


A nyár egyik legváltozatosabb alternatív zenei rendezvénye, a Pukkelpop fesztivál, a szakállasodó (de örökifjú) RockWerchter virgonc kistesója. Idén augusztus 20-22-én várja a rock, pop, elektronika, dance, punk, hip-hop és metál rajongóit Hasseltben. A koncertek mellett azonban itt partisátrak, sok kisebb színpad és mindenféle kiegészítő program is kínálkozik, amit a Werchteren nem találunk, így tendenciózusan a közönség is fiatalabb. Jamie XX, James Blake, Alt-J, Mark Ronson, Kygo, Ellie Goulding, George Ezra, Franz Ferdinand & Sparks, Michael Kiwanuka, Paolo Nutini, Passenger, Pissed Jeans stb, stb, stb… hát, van miből válogatni. 


A nyár záróakkordjaként hadd ajánljak egy komolyzenei rendezvényt: a Beloeil-i kastély parkjában megrendezett Les Musicales de Beloeil több, mint húsz éves múltra tekint vissza, és egyben Belgium legnagyobb klasszikus zenei megmozdulása: évente mintegy 15.000 embert vonz ez az egy napos fesztivál. A káprázatosan szép parkban nyolc színpad várja a sétálgató zeneamatőröket, a zárókoncert után pedig tüzijáték borítja fényárba a kastélyt, és az előtte elterülő franciakertet. Idén szeptember 5-én, szombaton kerül megrendezésre. Kisszéket, piknikkosarat vinni ér! 

Az ajánlót logikusan a még ezután következő fesztiválokkal kezdtem, de nem lenne igazságos, ha kimaradna a listából az alábbi kettő, amelyekről ugyan aki lemaradt, idénre már lemaradt, de jövőre még elmehet.


Június közepén a flandriai Dessel ad otthon az ország legnagyobb metálfesztiváljának: Graspop Metal Meeting. Három nap alatt öt színpadon kb. 100 metál, rock és punk koncertet lehet végig headbangelni.

A végére hagytam a kedvencem: a Rock Werchter fesztivált. 40 éves, de nem öregszik. Intézmény, de mindig képes megújulni, megbízhatóan magas színvonalat hoz évről-évre, de megmarad progresszívnek. A nagy nevek mellett biztosak lehetünk benne, hogy ott lesznek a legfrissebb feltörekvő tehetségek, sőt, sokaknak innentől kezd felívelni a pályája. 


A belga Glastonbury-nek a lista legelején lenne a helye, hiszen hagyományosan minden évben július első hétvégéjén tartják, párhuzamosan a Couleur Caféval (mindenkinek el kell döntenie tehát, melyik oldalon áll :), ebben az évben azonban a Foo Fighters turnénaptárjához igazították, és átrakták egy héttel korábbra. Ők lettek volna ugyanis a fő attrakció a négy napos fesztivál nyitónapján, Dave Grohl szerencsétlen balesete miatt azonban pont ők nem jöttek el. A line-up azonban nélkülük is pazar volt, Florence and the Machine, Patti Smith, Elbow, Faith No More, Mumford and Sons, alt-J, Of Monsters and Men, FKA twigs, Hot Chip, Years & Years, Lennie Kravitz, Damien Rice, Ryan Adams, The Vaccines, Alabama Shakes, Ben Harper, Pharell, Muse, leírni is fáj. Az ez évi program mégcsak nem is volt olyan erős, mint a tavalyi. Kegyetlen az élet. Egy nagyszínpad, két sátor, ennyi. Itt csak koncertek vannak, de azok orrvérzésig. A közönség jólesően vegyes: 13-tól 73 éves korig minden korosztály képviselteti magát. Nem egy családot láttam négy napos karszalaggal, és jót beszélgettem egy hatvanas francia párral, akiknek három felnőtt gyerekük van, és minden évben jönnek, mert egyszerűen szeretik. Nem véletlen, hogy a Rock Werchter idén márciusban immár hatodjára nyerte el az ILMC Arthur Award"Legjobb Fesztivál” címét.  A jövő évi dátumot érdemes már most feljegyezni: 2016. június 30-július 3.

Végül pár záró tipp: bár most éppen szuper idő van, ne feledjük, hogy Belgiumban nem ritka a nyári (napokig tartó) zápor, ezért ha szabadtéri fesztiválra megyünk, mindig legyen nálunk esőkabát,  óvatosabbaknál gumicsizma. Bár a legközkedveltebb fesztiválokra elfogytak már a jegyek, a remek Ticketswap rendszeren keresztül majdnem mindig lehet találni utólag is. A fenti lista persze csak a jéghegy csúcsa,  de mivel ez itt a fesztiválok hazája, van ennek szentelt honlap, tessék bátran mazsolázni!

Úgyhogy, irány Belgium, előtte-utána pedig Izland! 

Egy szezon alatt akár kilenc fesztivált is végig lehet tolni. Csak egy megfelelő méretű ország kell hozzá: mondjuk Izland.

Posted by Hello Magyarok on Sunday, 21 June 2015
Tetszett? Oszd meg!