Fedezzük fel Thesszalonikit!

Fedezzük fel Thesszalonikit!
Fedezzük fel Thesszalonikit!

Észak-Görögország központja, Thesszaloniki városa kevésbé ismert és kedvelt utazási célpont a magyar turisták körében. Miközben évente sok görög turista látogat el Budapestre, addig a magyar turisták száma Thesszalonikiben elenyésző. A magyarok számára Görögország a homokos tengerpartot és szigetvilágot jelenti, miközben a nagyvárosok kulturális és szórakoztató értéke jelentős. Egy hosszú görög hétvégére van olyan jó választás, mint mondjuk a távolabbi és felkapott Barcelona vagy Verona. 

Thesszaloniki 1014 km-re fekszik Budapesttől, és a Thermaikosz öbölt „kifliként” öleli át. Aki repülővel érkezik, abban a szerencsés helyzetben van, hogy madártávlatból láthatja a várost, amelynek repülőtere közvetlenül a tengerpart mellett helyezkedik el. Thesszaloniki a Közép-Makedónia régió és az északi országrész központja, valamint Görögország második legnagyobb városa, a főváros Athén után. Az 1 millió lakosú nagyváros tükrözi a mediterrán városok életmódját és ritmusát, de sokkal nyugalmasabb és élhetőbb a közel 4 millió lakosú Athénhoz hasonlítva. Az első meghatározó különbség - főleg a nyári időszakban -, hogy amint megérkezek a repülővel és kiszálláskor kilépek a repülőhöz tolt mobil lépcsőre, azonnal megcsap a trópusian fülledt, párás meleg levegő, amit a déli órákban erős napsugárzás kísér. Már évek óta ez az első élmény köt a városhoz, kiegészítve azokkal a kifutópályán dolgozó hölgyekkel, akik teljes sminkben és sötét napszemüvegben jönnek fel a leszállt gépre. Ilyenkor tudom, ez már Görögország. 

Kilátás a Fehér Toronyból ThesszalonikreKilátás a Fehér Toronyból Thesszalonikre(Fotó: Flickr/Στέλιος Δ)

Történelem

Thesszaloniki kulturális és történelmi örökségekben gazdag. A várost a makedón király, Kasszandrosz alapította Krisztus előtt 315-ben. Nevét Thesszalonikiről, Kasszandrosz feleségéről kapta, aki III. Alexandrosz, azaz Nagy Sándor makedón király féltestvére volt. A lány a nevet édesapjától, II.Philipposztól kapta, aki a Thesszáliaiak elleni győzelem után keresztelte lányát Thesszalonikinek. A város neve így a Thesszáliaiak elleni győzelemnek állít emléket. Thesszaloniki meghatározó szerepet töltött be az ókori görög, római és bizánci, valamint az oszmán kultúrában. A város minden pontján találkozhatunk olyan történelmi, régészeti feltárásokkal és emlékekkel, amelyek az idő múlásának nyomait hagyták a tengerparti városon. Mindegyik történelmi korban a város fontos kozmopolita és gazdasági szerepet töltött be, kiemelkedően a bizánci időkben, amikor a városban folytatott gazdag kereskedelmi és kulturális tevékenységnek hála kiemelkedett. 

Közlekedés

A város tömegközlekedését buszokkal oldják meg. Már a metró is tervben van, de még évekbe telik, amíg átadják. Nagyon sok buszvonal szeli át Thesszalonikit, így mindenhová el tudunk jutni ezekkel, csak tudni kell a pontos útvonalukat. A legtöbb buszvonal végállomása a vasúti pályaudvar (OSE), vagy a távolsági buszok pályaudvara (KTEL).  A 78-as járat az, amelyik hosszában átszeli a várost, ez köti össze a repülőteret a vasúti pályaudvarral, illetve a távolsági buszok pályaudvarával. Van egy turisták számára fenntartott körjárat is, ami a város nevezetességeihez visz el, ennek a száma az 50-es és pont ennyi percig tart vele a körutazás is. A Fehér Toronynál van a végállomása, ugyanitt tudunk felszállni rá. Általánosságban elmondható, hogy minden megállóban van egy digitális menetrend kijelző, ami mutatja mely buszjáratok állnak meg az adott megállóban, és hogy hány perc múlva várható a következő. De bérelhetünk autót is a repülőtéren, ez nagyban megkönnyítheti az eligazodásunkat. Cserében fel kell vennünk a helyi vezetési ritmust és be kell illeszkednünk a „görögös” forgalmi rendbe. A városban nagyon sok taxi található, elég kiállni az utcára és leinteni egyet. De a drosztról is foghatunk taxit, itt mindig az első autóba kell beszállnunk. Így tartják a görögök elfogadottnak (nem típus és modell alapján válogatunk). A városon belül kisebb útvonalakon 5-10 euróért taxizhatunk, míg egy nagyobb útvonalra, például egy vasúti pályaudvar-repülőtér viszonylatban 20 eurót kell fizetünk.

Hasznos

Görögországban érdemes odafigyelni a vízhasználatra, ugyanis a csapvíz, bár iható, de az érzékenyebbek számára inkább a palackos víz fogyasztása ajánlott. Utcai árusoktól, ha tehetjük, ne vásároljunk élelmiszert. A nyári időszakban nagyon erős az UV sugárzás, így ajánlott a magas SPF számú naptej használata a városi sétáknál is, a kalap, a szellős és kényelmes nyári ruházat, illetve egy kényelmes nyitott nyári lábbeli. A legmelegebb hónapok déli óráiban a hőmérséklet eléri a 36-38 fokot is (a magas páratartalom csak még egy plusz), így az érzékenyek inkább a reggeli órákban, vagy késő délután merészkedjenek ki. A lefolyóba és a toalettbe nem szabad wc papírt dobni(!), ezt egy kis szemetesben gyűjtik közvetlenül mellette.

Ha olcsóbb, de minőségi szállást keresünk, akkor a Telioni Hotelt ajánlom a városközpontban, közvetlenül a Ieros Naos Agiou Dimitriou szomszédságában. 10 percnyi sétára a Plateia Aristotelous tértől. A szobák szépek és kényelmesek, a szálloda személyzete pedig kedves. Egy éjszakára a szoba ára 40 euró 2 személyre. Leggyorsabban a WizzAir Budapest-Thesszaloniki közvetlen járatával juthatunk el a városba. A repülési idő 1 óra 10 perc.

Thesszaloniki látnivalók

Fehér Torony (Lefkosz Pyrgosz): a város leghíresebb látnivalója, egyben jelképe közvetlenül a tengerparton. Az emlékmű az Oszmán Birodalomból maradt fenn, 1450-1470 között építették. Ma múzeum működik a 6 emeletes építményben.

Plateia Aristotelous, vagyis Arisztotelész tér: közvetlenül a Fehér Torony szomszédságában található. A város egyik jelképe, 1917-ben tervezte a francia építész, Ernest Hébrard. A mai formáját 1950 körül nyerte el. A teret több igényesen megtervezett épület veszi körül, amelyek szállodáknak, kulturális központoknak adnak otthont. A tér oldalában kávézók és szórakoztató egységek találhatóak, illetve egy sétány indul ki belőle a felső városrész felé.

Kamara/Apsiou Galeriou: A városközpontban taláható, pár percnyi sétára az Arisztotelész tértől. Egy boltív, ami szintén a város egyik jelképe. Galerius római császár tiszteletére építették a Krisztus utáni 4. században, amikor a császár a perszák elleni csatából győztesként visszaérkezett a városba.

Ieros Naos Agiou Dimitriou: A Makedón-Trák Minisztérium közvetlen szomszédságában található ez az első ókeresztény templom, a város egyik legjelentősebb bizánci emléke. Krisztus után 412-ben emelték, de egy tűzvész miatt újraépítették 628-634-ben. A belvárosból pár perces sétával érhetjük el.

Stoa Modiano-Kapani: A város piaca, közvetlenül az Arisztotelész tér szomszédságában. Tradicionális hal-, zöldség-gyümölcs- és húspiac.  A turisták által kedvelt látnivaló.

Ieros Naos Agias Sofias: A város egyik legjelentősebb temploma. A 7. században építették, a 620-as földrengés által megsemmisült ókeresztény bazilika helyére.

Plateia Dikastiriwn: Az ókori római piac helyén található tér. Irodalmi művekben sokszor tesznek említést róla. A város egyik központi tere.

Megaro Mousiki Thessaloniki: Művészetek Palotája, zenei központ Thesszalonikiben. Közvetlenül a tengerparton, Nea Paralián található. A városközponttól taxival vagy busszal érdemes ide ellátogatni.

Nea Paralia: Thesszaloniki megújult tengerparti sétánya Kalamariá negyedben. A modern tengerparti korzó kiváló helyszíne a délutáni sétáknak. Ide biciklivel is eljuthatunk a Fehér Toronytól.

Archeologiko Mouseio Thessaloniki: A Thesszaloniki Archeológiai Múzeum, ahol ókori leleteket tekinthetünk meg az észak-görögországi feltárásokból.

Anw Polh: Áno Poli, vagyis a felső városrész. Az Agiou Dimitriou negyedtől északra fekszik, és a város legészakabbi pontja is egyben. A hellenisztikus időktől lakott terület gazdag történelmi örökségét rejt magában. Bizánci védőfalainak köszönheti, hogy az 1917-es nagy tűzvésztől megmenekült. Páratlan panoráma nyílik itt a városra és a tengerre, a gasztronómia szerelmeseit pedig több taverna, kávézó is várja a környéken. Busszal vagy taxival tudjuk megközelíteni a központtól.

Ta Kastra: a vár, amiről nyugodtan elmondhatjuk, hogy Thesszaloniki akropolisza. Belépve a kapun, kimagaslik a legmagasabb pontja, a Genti Koule, vagyis a 7 torony. A 20. században börtönként is használták. Keleti oldalában található egy nagy park, a Pasa kertje. Közvetlenül az Ano Polinál található.

To limani: a kikötő. Érdemes egy sétát tenni itt és szemügyre venni a hatalmas tengeri teherhajókat.

Vásárlás

A városban rengeteg üzlet található a legnagyobb márkaboltoktól kezdve az egészen pici kis üzletekig. Érdemes odafigyelni a boltok nyitva tartására. Hétfőn-szerdán-szombaton  reggel 10-től nyitnak az üzletek egészen késő délutánig, majd bezárnak és nem nyitnak ki újra. Kedden-csütörtökön-pénteken azonban délután is újra kinyitnak. A nagyobb áruházak ezzel szemben hétfőtől-szombatig egész nap nyitva tartanak. Vasárnap a kereskedelmi üzletek zárva vannak, csak a vendéglátóegységek üzemelnek.

A történelmi városközpontban helyezkednek el a legnagyobb és legnevesebb boltok.  A Tsimiski, Mitropoleos,  Agias Sofias és Proksenou Koromila utcák a legnevesebb „divatsétányok” a városban.  A helyiek is itt vásárolnak, így mindig nyüzsög ez a városrész. Két nagyobb bevásárlóközpont is található a központban, ahol kozmetikumokhoz, márkás és luxusmárkás termékekhez juthatunk. Ne lepődjünk meg, ha a magyarországitól eltérő ízlésvilágú termékeket találunk, a görög nők ízlésvilága és a mediterrán stílusvilág köszön vissza az üzletek kínálatából. A hatalmas kedvezményekért pedig érdemes benézni. Görögországban a gazdasági válság hatására a legtöbb üzletben szinte egész évben tartanak akciókat (min. 20-30%).  A nagyobb ünnepek, leárazások alkalmával nem ritka a 40-50% kedvezmény, így sok márkás terméket jóval olcsóbban szerezhetünk be, mint mondjuk Magyarországon.

Közvetlenül a repülőtér szomszédságában található a város egyetlen nagy bevásárlóközpontja, a Mediterranean Cosmos. Ez a bevásárlóközpont építészetileg kevésbé hasonlít a Magyarországon megszokottakhoz, így nem csupán a vásárlás élménye miatt érdemes ide ellátogatni. Az üzleteken kívül számtalan kávézó, étterem, mozi, élelmiszerbolt is várja a látogatókat. Érdekessége az, hogy a teraszairól rálátunk a tengerre, és közvetlenül szemlélhetjük az induló és érkező repülőgépeket, mivel a repülőtéri kifutópálya a közvetlen közelében található. 

A kozmetikai szerek és sminkek imádóinak az Apollonia Politiát ajánlom, ami a helyi Ikeával szemben található a tengerparton, közel a repülőtérhez és a Mediterranean Cosmos bevásárlóközponttól 5 percnyire autóval.  Ez egy háromszintes áruház, amolyan beauty palota, ahol kozmetikai termékeket, ruhákat, kiegészítőket, könyveket árulnak, a felső szinten pedig étterem és kávézó is működik. Szinte minden második héten a kozmetikai, smink és parfüm márkákhoz 25-30% kedvezménnyel juthatunk hozzá, de sokszor néhány akció keretében már 50% kedvezménnyel is vásárolhatunk. 

Egész évben kiváló úticél lehet Thesszaloniki, akár egy hosszú hétvégét, akár egy hetes nyaralást tervezünk. Annyira sok és változatos programot kínál, hogy unatkozni biztosan nem fogunk, és nem is kell azon aggódnunk, hogy egy vagyont költünk majd itt el. A látnivalók és a kulturális programok nagy része díjtalan, a belvárosban a legtöbb nevezetesség és szórakoztató egység gyalog is elérhető. Kikapcsolódásra, vásárlásra, pihenésre, kulturális feltöltődésre kiváló választás. Sőt, májustól egészen októberig, ha az időjárás engedi, strandolni is lehet a közeli tengerparti részeken.  


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!