10 furcsa dolog, ami Görögországban normális

10 furcsa dolog, ami Görögországban normális
10 furcsa dolog, ami Görögországban normális

Több mint tíz éve élek Görögországban. Magyarország óta ez a fő otthonom, amelynek valljuk be, vannak csodaszép és olykor hajmeresztő jellegzetességei. Tízes listámmal most a furcsaságok összefoglalására vállalkozom, és már most érzem, hogy lesz ennek a listának folytatása. Kezdjük is el! 

1.Vezetés és parkolás

Görögországban az elakadásjelzővel parkolnak. Nem a jobb és bal oldali indexet használják, hanem egyszerűen megnyomják az elakadásjelzőt. A vezetési morál egy elég kényes kérdés az országban, és sajnos a magas baleseti arányban is megmutatkozik. Vidéken, például mind a mai napig sokan vezetnek jogosítvány nélkül. A napokban egy 22 éves nő sodort el és sebesített meg súlyosan egy 13 éves fiút Ikaria térségében, egy pick-up autóval, természetesen jogosítvány nélkül. Sajnos a járművezetői oktatás is eléggé felületes és gyors, kevésbé gyakorlatias. Ennek köszönhetően sokan, akik vidéken élnek és vezetnek a mindennapokban, ha nagyobb útra kelnek, vezetési rutin hiányában a tömegközlekedést választják. Időnként olyan „hírek” is megjelennek, hogy a korrupciót kihasználva 1000-1500 euróért vásárolnak jogosítványt olyan személyek, akik soha nem végezték el a járművezető tanfolyamot, de tudnak és vezetnek is rendszeresen jogosítvány nélkül. Ezen kívül megszokott, hogy meghúznak vagy összetörnek parkoló autókat, majd elhajtanak, a kárt okozó személy kilétére pedig soha nem derül fény. A rendőrség az ilyen jellegű bejelentésekkel és károkkal nem igazán foglalkozik.

Parkoló autósor Thesszaloniki tengerparti útjánParkoló autósor Thesszaloniki tengerparti útján Forrás: Sztogi

2. Vallás

Görögország egy mélyen vallásos ország, ahol a lakosok 95%-a ortodox keresztény és nem igazán tűrnek meg, vagy ismernek el más vallásokat. Szinte az összes vallásos ünnep munkaszüneti nap, az ünnepeket nagyon komolyan veszik és tisztelik. A névnapok is különböző szentekkel szövődnek össze, kiemelkedő ünnepnek számítanak, a születésnapoknál nagyobb társadalmi jelentőséggel.

A hitoktatás már az iskolában elkezdődik, sőt már az óvodában is arra nevelik a gyerekeket, hogy imát mondjanak az étkezések előtt. Minden közintézményben szentképek vannak kifüggesztve, templomok előtt elhaladva és harangszó hallatán az emberek keresztet vetnek. A papokat és az egyházi személyeket hatalmas tisztelet övezi, ők szinte mindenhol ingyen fogyasztanak. A keresztség az egész életet végigkíséri: aki megszületik, azt megkeresztelik, majd templomban házasodik, a gyerekeit is ott keresztelik, és végül egyházi szertartással utolsó útjára kísérik. Aki nem kötött templomi esküvőt, annak a gyerekeit nem kereszteli meg a pap, és aki nincs megkeresztelve, az nem tarthat egyházi esküvőt, illetve egyházi szertartással nem temetik el. A keresztszülő is kiemelkedő szerepet kap a gyerekek életében és a mindennapokban.

3. Névválasztás

Görögországban nincs szabad keresztnév-választás. A hagyomány alapján az elsőszülött gyermek valamelyik apai nagyszülő keresztnevét kapja, a másodszülött pedig az anyai nagyszülő nevét viseli. Ez egy elég zárt szokás, amit ma is tartanak. Így nincsenek telenovellából származó, vagy külföldi nevek Görögországban. Hivatalosan a születéskor jegyik be a teljes nevet, de társadalmilag sokan csak babának szólítják a kisdedet mindaddig, amíg meg nem keresztelik.

4. 40 napos gyermekágyi időszak

Hiába írunk 2021-et, a görög kismamák a mai napig tartják a szülés utáni 40 napos gyermekágyi időszakot. Ez azt jelenti, hogy a szülés utáni hazaérkezéstől számítva 40 napig nem hagyják el az otthonukat a kisbabával, és ilyenkor látogatót se fogadnak. Ez is egy elég bizarr dolog, hiszen a mai modern világban már nem kell tartani a gyermekágyi fertőzésektől, amelyek ennek a szokásnak az alapját képezték. Az igaz ugyan, hogy az 1960-as évekig nagyon gyakoriak voltak a gyermekágyi, illetve gyermekkori betegségek, elhalálozások, így a legtöbb családban, főleg vidéken 4-6-8 gyerek is született.

5. Elhalálozás

Görögországban az elhunytakat egy nap alatt temetik koporsós temetéssel, mivel a hamvasztást nem ismeri el az ortodox vallás. A város különböző pontjain lévő oszlopokra kiplakátolják a gyászjelentőt, amely tartalmazza az elhunyt nevét, korát, arcképét, az őt búcsúztató családtagokat, a temetés pontos időpontját és helyét, illetve az azt követő halotti tor részleteit. Ezt a temetkezési vállalat végzi. A 9. és 40. napon, majd 3 hónap, egy év és 3 év után is tartanak megemlékező szertartást a templomban, amit hasonló módon plakátolnak ki.

Oszlopokra kiplakátolt gyászjelentőOszlopokra kiplakátolt gyászjelentő Forrás: Sztogi

Oszlopokra kiplakátolt gyászjelentőOszlopokra kiplakátolt gyászjelentő Forrás: Sztogi6. Mosdók az élelmiszerboltokban

Görögországban szinte az összes élelmiszerboltban és a nagyobb ruházati áruházak belső terében található mosdó a vásárlók számára. Ez kiváló lehetőség arra az esetre, ha kezet szeretnénk mosni, vagy ha az illemhelyet szeretnénk használni anélkül, hogy elhagynánk az áruház belső területét.Mosdók még a kisboltokban is vannakMosdók még a kisboltokban is vannak Forrás: Sztogi

7. Cipőboltok kínálata a kirakatban 

Nagyon sok cipőboltban a teljes kínálat a kirakatban található, az üzlet belsejében pedig kanapék és a pénztár található, illetve egy kisebb szekrény néhány kiegészítővel. A kirakatban vagy az üzletben kinézzük a nekünk tetsző lábbelit, amit az eladó a méretünkben kihoz a raktárból, hogy felpróbálhassuk. 

Görög cipőboltok kirakataGörög cipőboltok kirakata Forrás: SztogiCipőbolt belülrőlCipőbolt belülről Forrás: Sztogi

8. Fodrászatok

Görögországban hétfőnként általában zárva tartanak a fodrászatok. Ha el szeretnénk menni fodrászhoz, célszerű napokkal előbb bejelentkezni, mivel a görög nők nagy része hetente jár hajat beszárítani, vágatni vagy festetni. Az országban nagyon divatos a szőke hajszín, így a nők többsége a természetes, sötét hajszínét világosabbra vagy teljesen szőkére festi. Az árképzés is eltér a megszokottól: külön fizetünk a mosásért, az elvégzett munkáért és a végén a szárításért. Szárításkor megkérdezik, hogy beszárítást szeretnénk-e, ami 2-3 napon át tart és természetes hatású, vagy komplett frizurát, ami akár egy hétig is megmarad. Mindennek természetesen eltérő az ára. A fodrásznál mindig kávéval, teával kínálnak. Fodrászhoz általában a nők járnak, míg a borbélyhoz, vagyis koureióba a férfiak, ahol férfi fodrász dolgozik és csak férfi vendéget fogad.

9. Személyi igazolvány/lakcímkártya

A görög személyigazolványban az apa nevét tüntetik fel elsőnek és csak utána az édesanya nevét, illetve sok hivatalos papírhoz csak az apa nevét kérik megadni. Nincs lejárati dátuma, a magasság is szerepel benne, és régebben még a vallást is feltüntették rajta.

Lakcímkártya nincs Görögországban, csak az adóbevallásból lehet megtudni, kinek hol van a bejelentett lakcíme.

10. Eleni Menegaki

Görögországban még a legkisebb faluban is ismerik Eleni Menegaki nevét, aki a legismertebb televíziós személyiség az országban, úgynevezett nemzeti műsorvezetőnő. Szabadon állíthatjuk, hogy Eleni Menegaki nevével és arcával bármilyen terméket el lehet adni, legyen az kozmetikum, ruha, autó, élelmiszer, bútor, vitamin vagy bármi más. A hölgy a 90-es években épített karriert szórakoztató műsorával, ami a délelőtti idősávban játszódott, amikor legfőképpen a háztartásbeli nők voltak a fő TV nézők. Életvezetési kérdésekkel, mindennapi problémákkal, asztrológiával, helyi sztárokkal, divattal és szépségápolással, főzéssel foglalkozó több órás műsort vezetett közel 30 éven át különböző kereskedelmi televíziós csatornákon (több csatornát is váltott az évek alatt). A műsorban volt állandó szakács, aki recepteket mutatott be, orvosok jelentkeztek be, asztrológus beszélt a mindennapi horoszkópról, különböző cégek sorsolással egybekötve reklámozták termékeiket. Eleni Menegaki éves jövedelme a reklámszerződésekkel 1,5 millió eurónyi összeg, így vagyona az évtizedek alatt több tízmillió euróra gyarapodott. Egy mutatós szőke nő, aki a „szomszéd lány” típust próbálta megszemélyesíteni: aki erősen kisminkelt, házas, akinek gyerekei vannak (4 van neki), picit butuska és néha rácsodálkozik a világra. Vagyis olyan, mint bármelyik iskolázatlan görög lány, aki mellettünk, köztünk él. Eleni Menegaki  egy érettségivel rendelkezik, nyelveket aligha beszél, így valóban elmondható, hogy maga a csoda, amit tudása alapján megteremtett. 

Eleni Menegaki a L'oreál hajfesték reklámarcakéntEleni Menegaki a L'oreál hajfesték reklámarcaként Forrás: Sztogi

Ahogy befejeztem a fenti listát, rögtön eszembe jutott három másik furcsaság, így most már biztos, hogy lesz folytatása a cikknek. Addig is, remélem, tartogatott a lista olyan érdekességeket, amelyeket még nem tudtatok Görögországról. Amelyek, ha számunkra furcsák is elsőre, a görögöknek viszont a mindennapok velejárói.

Tetszett? Oszd meg!