Londontól Ciprusig kocsival

- 2. rész: Készülj fel a kiadásokra, látnivalókra és lehetőleg mindenre!

Londontól Ciprusig kocsival - - 2. rész: Készülj fel a kiadásokra, látnivalókra és lehetőleg mindenre!
Londontól Ciprusig kocsival - - 2. rész: Készülj fel a kiadásokra, látnivalókra és lehetőleg mindenre!

A karácsony még mindig csak közeleg, de a nyár már szinte a nyakadban, ahogy fokozatosan, újra és újra és újratervezve haladsz előre, hogy elindulhass életed egyik legklasszabb nyaralására. Nem látsz ki a papírra vetett ötletek halmaza alól, de fél lábbal már utazol, hiszen úgy várod. Viszont félsz, hogy nem végzel időben, vagy valamit elfelejtesz számításba venni. Hogy ilyen még csak meg se történhessen, lássuk a következő lépést.

Oszd fel mely' napokon, mit fogsz látni, mennyi utazás, mennyi városnézés fér az idődbe. Ez sem egy egyszerű dolog, hiszen itt számos élettani tényező is közrejátszik, ami mindenkinél változó és ezt legjobban csak te tudhatod magadról, de azért illik összejátszani az útitársaddal is. Mielőtt nekiállsz a felbontásnak, tisztázd, hogy mekkora az alvásigényed, mennyi időt fordítasz készülődésre, pakolásra, étkezésre és egyéb az út során sem nélkülözhető szokásaidra. Mindezek tükrében egy egyszerű egyenletként levezetve ki fog derülni, hogy mennyi idő marad utazásra és városnézésre.

A mi esetünkben ez így nézett ki: alvás 8 óra (nincs világ vége, ha csak 6-7 lesz belőle) + reggel 1 óra készülődés + este 1 óra készülődés.Reggelizni, ebédelni, akár vacsorázni az autóban is lehet.

Tudni kell rólam, hogy a mindenem a listázás. Lista nélkül soha, semerre. Lista kell a munkavégzéshez, a vásárláshoz, a napi teendőkhöz és természetesen egy utazáskor se maradhat el. Így már nem is lesz meglepő, ha azt mondom, erre az utazásra négy listával készültem.

1. LISTA: DOLGOK ÉS TEENDŐK

Mik azok a dolgok és teendők, amik szükségesek egy autós túra során, illetve előtte? Ezek nem olyan izgalmas dolgok, a lényeg az, hogy legyen meg minden.

Teendők:

 • az autó szervizelése
 • olajcsere
 • szállásfoglalás
 • vásárlás, pakolás

Dolgok:

 • útlevél
 • utasbiztosítás
 • autó biztosítása
 • autós kiegészítők, amikért egyes országokban büntetnek, ha nincsenek meg. Ehhez egy lista (kivételesen valaki más listája :) )

Dolgok és Teendők listaDolgok és Teendők lista(kép: Fekete Szilvi)

2. TÁVOLSÁGOK, IDŐTARTAM, KÖLTSÉGEK

Ahhoz, hogy elmondhassuk, kész a második listánk, tudnunk kell az utazáshoz használt jármű (esetünkben autó) tankjának méretét, átlagos fogyasztását, az üzemanyag fajtáját és nézz utána az aktuális üzemanyag áraknak is (ezt indulás előtt pár nappal nem árt frissíteni, hogy ne az út során érjen meglepetés). Mi addig-addig varriáltunk egyáltalán az érintett városokkal is, hogy ez a példány már a harmadik komplett verzió volt. De inkább nézzük csak, milyen lett!

A listám tartalma így ez lett:

 • autó megnevezése (nem kötelező, de mennyivel kedvesebb a lista, ha úgy kezdődik: Bogárka, Fünf... nemde? :))
 • tank űrtartalma, egy teljes tank benzin ára
 • üzemanyag fajtája, ára literre vonatkozóan
 • átlagos fogyasztás 100 kilométeren

Ezekből fog kiderülni, hogy a teljes út során mennyi a várható üzemanyag-fogyasztás és ez mennyibe fog fájni. Itt is - mint nagyjából mindenben - érdemes némi ráhagyással tervezni.
Ezt követően az egyes szakaszok elemzését végeztem el. Egy-egy állomás között a következő szempontokat vettem figyelembe:

 • távolság kilométerben;
 • utazás időtartama;
 • magasabb rendű utak listázása, a fizetős utaknál a díjak és fizetési lehetőségek feltüntetése;
 • szállás ára;
 • komphasználat, biztosítás és bármi ami még szóba jöhet az adott szakaszon

A költségeket jobb oldalon összegeztem egy "Üzemanyag" és egy "Minden más" nevű oszlopban. Illetve minden nap utolsó állomásához is írtam egy kis összesítést az alapján, hogy azon a napon hány órát fogunk utazni, hány kilométer lesz az út. A lista legvégén pedig elvégezheted te is az összeadást és láthatod is, hogy álomutazásod vajon vetekszik-e egy Bora Borán töltött két héttel vagy sem.

Tipp: az európai autópályák adatait, díjait és fizetési módszereit megtalálod ezen a linken: autopalyan.hu

Távolságok, időtartam, költségek...Távolságok, időtartam, költségek...(Fotó: Fekete Szilvi)

3. TERVEZETT LÁTNIVALÓK

Honnan tudhatod mit érdemes megnézni, vagy egyáltalán hol találod a Tervezett látnivalók listád tartalmát? Ennél mi sem egyszerűbb! Hol is olvasod most a cikkem? Ugye-ugye?! Bátran kérdezz például a Hello Magyarok! szerzőitől, olvasd folyamatosan a beszámolóinkat. De persze meríthetsz némi ötletet cikksorozatom következő részeiből is.

Ha pedig végképp minden ihlet elhagyott, adok még egy tippet erre a kérdésre: Lonely Planet

Még egy támpont, hogy ne csússz a tervvel: az egyik legfontosabb szabály, ha csak átutazóban jársz valahol 2-3 óránál többet ne bóklássz, hisz így tervezted a napodat. Ebbe az időbe maximum 2-3 nevezetesség fér bele, feltéve ha azokat is csak érintőlegesen veszed célba és nem kívánod a fél napodat az egyik feltérképezésével tölteni. A szervezés a kulcs! De nyugalom, az első állomás után ezt már úgyis érezni fogod, nem kell előre kétségbeesni. És így is bőven lehet látni sok szépet, érdekeset. Amiről meg lemaradsz, majd jöhet következő alkalommal.

Én ezt a kérdést úgy intéztem el, hogy már az elég volt a boldogságomhoz, ha minden állomáson egy népszerű látványossággal készíthettem egy fotót. Ami ezen felül jutott, az már csak a ráadás volt. 

Rómában már biztos boldog voltam...Rómában már biztos boldog voltam...(Fotó: Fekete Szilvi)

4. KEMPINGEK ÉS SZÁLLÁSOK

Eljutottunk a listám utolsó listájához.

Nem véletlenül ezt hagytam a végére, hiszen ez előtt szinte biztoson tudnod kell, hol fogod álomra hajtani a fejed, melyik országban és melyik városban. Nem vitatom, lehet hogy épp úgy hozza a sors, hogy az út szélén alszol az autóban. De ennek is meg van a maga jó oldala: nem kell fizetni a szállásért!

Eddig úgy vettem észre, hogy két embertípus létezik: az egyik szereti előre tervezni a dolgokat, így a szállásokat is előre lefoglalja (mint én), a másik pedig teljesen a mának él, nem foglal le előre semmit, ott alszik ahol épp jónak látja.

Viszont mindkettő típusnak teljesen megfelelő módszer lehet a booking.com használata. Itt hetekkel, napokkal vagy akár csak néhány órával előre is lefoglalhatod szállásod; a találatokat szűrheted csillagok száma, típus, értékelés, szolgáltatás, felszereltség, kerület és szállodalánc alapján. A hostelektől egészen az 5 csillagos hotelekig válogathatsz, így biztosan megtalálod azt, ami a pénztárcádnak és igényeidnek kedvező.

De ha már úgyis jó időben tervezel utazgatni, miért ne aludnál olykor, vagy esetleg minden éjszaka a szabadban, legyen az a csillagos ég alatt hálózsákban, vagy akár egy kempingben, sátorban összebújva kedveseddel? Hosszas kutakodás után a EuroCampings oldalán találtam meg azt, amit kerestem, azaz Európa összes kempingje között keresgélhetsz itt. Nekem nagyon hasznos volt.

Na de, hogy mi is áll ezen a bizonyos listán? Nem győzöm hangsúlyozni a biztonságot, ami a meglepetéstől óv meg! Helyenként, ahova az éjszakai fekhelyemet terveztem, minimum három szálláslehetőséget írtam fel. Amennyiben hotelre esett a választás, úgy azokat az utazást megelőző napon lefoglaltam. Kempingek esetében meg úgy voltunk, hogy az lesz, amelyiket megtaláljuk sötétedés előtt.

Kempingek, szállásokKempingek, szállások(Fotó: Fekete Szilvi)

Nos, nézzük még egyszer át. Megvan minden? Átgondoltunk mindent?
Ha a te válaszod is igen, akkor szerintem nincs más hátra, mint hogy IRÁNY EURÓPA!


borítókép: Úton a Svájci-Alpokon át (fotó: Fekete Szilvi)

A sorozat további részei:

Londontól Ciprusig kocsival - Összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Tetszett? Oszd meg!