Brexit

Az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. De mi lesz a külföldi munkavállalókkal?

Brexit - Az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. De mi lesz a külföldi munkavállalókkal?
Brexit - Az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. De mi lesz a külföldi munkavállalókkal?

Az Egyesült Királyság szavazott, és a következményeket (sem rövid, sem hosszú távon) egyelőre senki nem látja, így ennek a cikknek egy tarot kártyát használó jósnő szintjén állnak az előrejelzései.

Fontos megjegyezni, hogy az eredményeket máig nem fogadta el a népesség nagy része; ennek köszönhető a folyamatos ellenállás az EU-ból történő kilépéssel szemben, és egy új népszavazás kiírásának követelése.


Az biztos, hogy a szavazás nem kötelező érvényű – elvileg a parlament figyelmen kívül hagyhatja. Bár a józan ész azt mondja, ezt kellene tenniük a honatyáknak, nagyon is valószínű, hogy komoly következményekkel járna egy ilyen döntés; nem elképzelhetetlen, hogy lennének, akik erőszakhoz folyamodnának. (Egy képviselőt, Jo Coxot a szavazás előtt egy héttel gyilkoltak meg; biztosan vannak olyan emberek, akik képesek lennének frusztrációjukat bevándorlókon, vagy épp politikusokon levezetni.)

Sokan követelik egy új választás kiírását is, hiszen David Cameron lemondott, és úgy érzik, hogy az Európai Unióból történő kilépést egy új kormánynak kellene levezetnie. (Ezzel tulajdonképp egy második népszavazást érnének el, hiszen a választáson induló kilépés elleni pártoknak esélyt adnának, hogy legitim módon megtorpedózzák a kilépést… a liberális demokraták már bejelentették, hogy az ő platformjuk az EU-ban való maradás lesz.)

Mindenesetre érdekes lesz követni a Brexitről szóló szavazás utáni eseményeket; hiszen Skócia és Irország szinte teljesen biztosan meg fogja próbálni a kilépést az Unióból (mármint az Egyesült Királyság uniójából – hogy beléphessenek az európaiba).


Business as usual.

Mindaddig, amíg a kilépés meg nem történik, az EU-s szabályok maradnak érvényben. Mivel az Egyesült Királyság jelentős kereskedelmet folytat az EU-val, és ennek feltétele az EU jogszabályokkal harmonizált szabályozás - magyarul nem nagyon várhatóak jelentős változások a törvénykezésben.


Mit jelent mindez számunkra bevándorlókra, minden problémák forrásainak számára?


A szavazás óta óriási mértékben megszaporodtak a gyűlölet bűncselekmények, bár viszonylag kevés tettlegesség volt. (Egyelőre). Úgy tűnik, a lakosság egy kicsiny, ám meglehetősen aktív része számára a kilépés melletti sikeres népszavazás azt jelenti, hogy nyíltan kifejezheti az addig eltitkolt gyűlöletét. Kérdés, mi fog történni, ha rájönnek, hogy a szavazás nem azt jelenti, hogy a betolakodók rövid időn belül elhagyják az országot…

Brexit után ki marad?Brexit után ki marad?(Fotó: Flickr/Michael Coghlan)

Akárhogy is lesz, arra fel kell készülniük az EU-s állampolgároknak, hogy a közeljövőben kevésbé lesznek toleránsak velük szemben a helybeliek. Kérdés, hogy ez mennyire fajulhat el. Nagyon is elképzelhető, hogy sokan szedik a sátorfájukat, ha a közhangulat túlzottan ellenségessé válik (vagy ha a gazdaság mélyrepülésbe megy át); ironikus módon ebben az esetben pont az a jól képzett réteg (orvosok, informatikusok, kutatok, stb) fog először elmenni, amire pedig igencsak szüksége van az országnak.

Theresa May, az új miniszterelnök a közelmúltban utalgatott arra, hogy valóban hazapaterolnak mindenkit, majd megjegyezte, hogy ez persze kétoldalú megállapodások függvénye lesz – elvégre kétmillió brit állampolgár él az EU különböző tagállamaiban, és az ő helyzetük igencsak kellemetlenné válna, ha az Egyesült Királyság deportálná az EU-s állampolgárokat.

Rövid távon tehát biztosan, hosszú távon pedig szinte teljesen biztosan az Egyesült Királyságban maradhatnak azok, akik már itt élnek és dolgoznak. (Meglehetősen megugrott az állampolgársági kérelmek száma viszont, ami arra utal, az emberek nem bíznak teljesen a kétoldalú megállapodásokban.)

A probléma persze ott van, hogy mindaddig, amíg ki nem derül, pontosan hogyan is rendezik le az EU-s állampolgárok státuszát a Brexit után, senki nem tud hosszú távra tervezni. Kérdés, hogy a nagyvállalatok mennyire szívesen alkalmaznak olyan embereket, akiknek egy-két éven belül talán el kell hagyniuk az országot, és persze a bankok sem adnak kölcsönt ingatlanra annyira szívesen, mint eddig – így legalább két évre most valószínűleg fel kell függeszteni a hosszú távú terveket, ami nagyon nem ideális senki számára.

A változások valószínűleg az új reménybeli bevándorlók számára lesznek óriásiak: valószínűleg az ausztrál pontrendszerre hasonlító rendszert vezetnének be az Egyesült Királyságban is, hogy kizárólag a jól képzett, fiatal munkaerő számára legyen nyitott az ország.

Nagyon sokan szeretnék, ha a Commonwealth (Brit Birodalomból kialakult független államok közössége - a szerk.) lakóit előnyben részesítő bevándorlási politika váltaná fel az eddigi EU-központút.

Egyszóval nehéz mit mondani; várni kell, mit fognak odafönt dönteni. Tekintettel, hogy voltak, akikek szóban már inzultáltak azért, mert magyarul beszeltek az utcán, valószínűleg bölcsebb lesz keveset beszélni az anyanyelvünkön az utcákon – különösen a kilépés mellett szavazó területeken.


Még több cikk a témában: 

Brexit


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!