Mindenszentek Katalóniában

Mindenszentek Katalóniában
Mindenszentek Katalóniában

És akkor itt is van az idei Mindenszentek. Előtte azonban - jó amerikai szokáshoz híven - még meglátogattak minket az élőholtak. Valószínűleg Barcelonában kevés olyan bár volt, amely kihagyta ezt a speciális napot, ezért ha boszorkánynak vagy vámpírnak öltöztél tegnap, biztosan megtaláltad a megfelelő helyet a szórakozásra. Vannak azonban olyanok is (például én), akik a hagyományos módon szeretik megünnepelni a Halottak napját.

Bár a fenti információ nem volt teljes, mivel itt mindenképpen egy három napos ünnep-sorozatról kell beszélnünk, amely október 31-től november 2-ig tart. Az átrágott cikkekből és a tavalyi tapasztalataimból kiindulva elmondhatom, hogy október 31-e amolyan felkészülés. November 1-je, Mindenszentek napja, itt is államünnep. Ez az a nap, amikor a katalánok megemlékeznek az elhunyt szeretteikről. Csakúgy, mint otthon, itt is megtelnek a temetők. Az emberek gyertyát gyújtanak és feldíszítik a sírokat.

Emellett persze a család is összeül, hogy egy hatalmas vacsora keretei között elbeszélgessenek a mindennapokról, felemlegessék a rég nem látott rokonokat és terveket szőjenek a jövőre.

A vacsoráról természetesen nem hiányozhatnak az őszi időszak hagyományos ételei, mint a sült gesztenye, sült édesburgonya és a panellets (mandulalisztből készített édesség, amit muskotályos borral öblítenek le). 

Mi az a La Castanyada?

Ha már jártál ősszel Katalóniában, biztosan hallottad ezt a kifejezést. A La Castanyada lényegében egy fesztivál, ahol a főszerep a sült gesztenyéé. Tulajdonképpen, ha az utcán sétálva gesztenyét veszel egy utcai árustól, akkor te is részese vagy a fesztiválnak.

hagyomány a XIX. századra nyúlik vissza, amikor a halottakról úgy emlékeztek meg, hogy egész éjszaka kongatták a harangokat. Hogy a toronyőr bírja a nehéz feladatot, a családtagok és szomszédok sült gesztenyét és egyéb dióféléket vittek neki ajándékba.

Szóval, ha még nem próbáltad, itt az ideje áldozni a hagyomány oltárán! Egy 12 darab gesztenyét tartalmazó csomag ára kb. 2,50 € (779 HUF). Egy sült burgonya kb. 4 € (1246 HUF). Különben is, ez az egyik legjobb street food a világon!

(Fotó: Pixabay.com)

Mi a helyzet az édességgel?

A már említett panellet eredeti receptje nagyon egyszerű: nem kell hozzá más csak mandulaliszt, tojás és cukor, vagyis ez az, amit mi marcipánnak hívunk. A masszából aztán különböző méretű és formájú édességek készülnek, amiket legtöbbször fenyőmagban, kókuszreszelékben vagy mandulareszelékben forgatnak meg. Jól hangzik, igaz? Az ember nem is gondolná, hogy egy kilogrammért akár 45 €-t (14.021 HUF) is elkérnek a cukrászok! Mindennek ellenére a katalánok hagyománytisztelő emberek, és sorra vásárolják a panellet-ket.

(Fotó: Wikimedia.org)

Bár az édesség kifejezetten a mindenszentekhez kapcsolódik, sült gesztenyét egészen február végéig majszolhatsz Barcelona utcáin.

Tetszett? Oszd meg!