Megtépázott török idegenforgalom

Megtépázott török idegenforgalom
Megtépázott török idegenforgalom

Isztambul csodás hely, ez vitathatatlan. Miként az is, hogy az utóbbi idők negatív eseményei miatt visszaesett az egész ország, így Isztambul látogatottsága is. Ennek ellenére mi kitartunk mellette, hiszen hosszú évek óta tekintjük egyik olyan otthonunknak, ahová mindig szívesen járunk vissza. 

Mi változott Isztambulban tavaly óta?

Nem volt betervezve az idén már több törökországi utazás, de egy hirtelen jött inspirációtól vezérelve, október legelején mégis elutaztunk Isztambulba. 12 napra mentünk, és ez idő alatt szándékosan figyeltük a különbségeket a korábbi évekhez képest. Aki kicsit is képben van az elmúlt hónapok eseményeivel, annak nem újdonság, hogy a török turizmust mennyire szétzilálták a robbantások, majd pedig a júliusi kormány elleni puccskísérlet.

Sultanahmet tér, IsztambulSultanahmet tér, Isztambul(Fotó: Orosz Joli)

Isztambul, a turistamentes övezet...

Hozzávetőleg azt tapasztaltuk, amire számítottunk. A város gyakorlatilag üres volt. Természetesen nem a szónak a szoros értelmében, hiszen Isztambulban közel 20 millióan élnek, így törökökkel tele voltak az utcák, de turistákat alig-alig láttunk. Néhány lelkesen fotózó japán csoporttal találkoztunk, de még a nagy nevezetességek környékén is pangás volt, a távolabbi részeken pedig pláne. Ha valahol, a Galata-toronyba feljutáskor és az Ayasofya (Hagia Szophia) múzeum előtt mindig kígyózó sorok álltak, most azonban ide is simán, várakozás nélkül be lehetett jutni.

Az Istiklal Caddesi, ami összefüggő emberfej kupacként égett be a retinánkba, most szellős, már-már kihalt volt. Ennyi üres éttermet és üzletet, ilyen sok szabad helyet a közlekedési eszközökön, ennyi csendes utcát még sosem láttunk korábban, pedig megszámlálhatatlan alkalommal jártunk már Isztambulban.

Kanyon Plaza, IsztambulKanyon Plaza, Isztambul(Fotó: Orosz Joli)

Nincs mitől félni!

Felfegyverzett rendőrökkel annál többel találkoztunk, ami kétségtelenül jótékonyan hatott a  biztonságérzetünkre. Az egész város békés, már-már csendes, nyugodt volt, de ezzel sajnos el is veszítette azt a nyüzsgő, zsúfoltsággal teli lendületet, ami az igazi hangulatát adta.

Sultanahmet tér, IsztambulSultanahmet tér, Isztambul(Fotó: Orosz Joli)

A változás az árakban is megmutatkozott. A közlekedéstől az ételek árain át, az apró ajándéktárgyakon keresztül, minden drágább kicsit a korábbi évekhez képest. Az éttermek is árat emeltek, de van, ahol az adagok lettek kisebbek ugyanazért az árért. A bazárban viszont újra nagyobbat lehet alkudni, nagyobb kedvezményekkel lehet elhozni a kiválasztott cuccot, mint mondjuk tavaly.

A panziók, szállodák árai viszont nevetségesen alacsonyak lettek. A központban, kifogástalan minőségű hotelben, svédasztalos reggelivel már 20-25 euró/éj áron lehet szállást találni.

Minden fronton érezhető, hogy az amúgy is legendásan kedves törökös vendéglátásra még inkább rátromfolnak. A korábbinál még jobban megbecsülik a vendéget, még kedvesebb, udvariasabb bánásmódra számítson az, aki mostanság Isztambulba látogat. 

Kiz Kulesi, Isztambul-ÜsküdarKiz Kulesi, Isztambul-Üsküdar(Fotó: Orosz Joli)

Sajnálatos tény, hogy manapság szinte a világban sehol nem érezhetjük tökéletes biztonságban magunkat. Ezért mindenkinek, aki Isztambulba utazik, azt a stratégiát javasoljuk, amit mi is mindig követünk. Olyan helyekre, ahol nagy tömegre lehet számítani, egyszerűen nem megyünk. Tehát koncertekre, meccsre, esti bulihajókra vagy népszerű szórakozóhelyekre. Szomorú aktualitás igazolja, hogy ezt érdemes betartani. A szilveszter éjszakai lövöldözés egy nagyon felkapott szórakozóhelyen, a Reina Klubban történt.

Mindezeket összevetve, a város semmit nem veszített korábbi fényéből és lenyűgöző szépségéből. Olyan meghatóan gyönyörű látványban, mint amikor Ázsiából Európába átnézve, a lemenő nap fénye a mecsetek sziluettjein keresztül megcsillan a Boszporusz vízén,  máshol nem lehet részünk.
Mi Isztambult továbbra is a világ legimpulzívabb városának látjuk, s mivel hatalmas rajongói vagyunk a török sorozatoknak is, a forgatási helyszínekre is mindig elmegyünk. Ha van kedvetek, júniusban gyertek velünk!

A Boszporusz híd lábánál lévő, hírességek által is igen közkedvelt Reina Klub békés képeA Boszporusz híd lábánál lévő, hírességek által is igen közkedvelt Reina Klub békés képe(Fotó: Orosz Joli)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!