A drog jó üzletnek tünt

A drog jó üzletnek tünt
A drog jó üzletnek tünt

Az utazások során rengeteg különféle emberrel lehet találkozni. És vannak köztük olyanok is, akik az élet árnyékosabb oldalán léteznek. A lenti történetek valódi emberekről szólnak, akikkel az utazásaim során találkoztam. A neveket megváltoztattam.

Jacob története:

"Jó üzleti érzékem volt és a drog jó üzletnek bizonyult" - meséli Jacob, aki több mint 10 éven át dolgozott drog dílerként nem máshol, mint San Francisco-ban. Most éppen valahol az USA-ban egy farmon önkénteskedik, jógázik, meditál és nem sokára Dél-Kelet Ázsiában lesz, ha összejönnek az álmai.

"Egészen normális családban nőttem fel. Kicsit depressziósan, de semmi különös. Pénzt akartam csinálni. Bejött."

Abba, hogy pontosan mit is csinált nem igazán akar belemenni részletesen. "Maradjunk annyiban, hogy nem a gimi előtt árultam a füvet centekért. Nagyobb cápa voltam, nem kis hal. Hírességek neveit is tudnám sorolni." Vajon milyen élet volt ez?

 "Jó volt. Nagyon sok pénzem volt, szuper posh flattel San Franciscoban. Alig dolgoztam, gyűjtöttem a drágábbnál drágább dolgokat és buliztam. De aztán vége lett. Gerincferdülésem volt és nagyon fájt a derekam. Elkezdtem jógázni és minden megváltozott. Sokáig kettős életet éltem: a jógi és a dealer. Majd elegem lett. Nem érdekelt már a pénz. Utazni akartam. Abbahagytam. Elkezdtem eladni a dolgaimat. Még egy utolsó üzletbe belevágtam sajnos, de azzal nagyot buktam pénzügyileg. Először elmentem egy jóga oktatói tanfolyamra...és sajnos sokat költöttem, még nem fogtam fel, hogy már nem fog ömleni a pénz. Aztán felkaptam a hátizsákom és útnak indultam."

Egy év utazás és 7-8 ország után hazatért. Eladta a maradék cuccát. Foteleken szörfözik. Önkénteskedik. Alig van pénze. Most épp Ázsiába vágyik.

"Teljesen más ember vagyok, mint 5 éve" - mondja.

(Fotó: Flickr, Sheila Tostes)

Jennifer története:

Régen vetkőzéssel kereste a pénzt, most éppen a Karib-szigetek egyikén ül pénz nélkül és önmagát keresi.

"Szar életem volt. Erről ennyit" - meséli, majd pár szót azért ejt a beteg anyjáról, a családi erőszakról, hogy mindig is depresszióval küzdött és utálta a sulit. "Pénzt akartam. Tanulni vagy irodában dolgozni viszont nem. A sztriptíz logikus választás volt. Nem táncoltam, azt nem tudok, csak vetkőztem. Az elején nagyon klassz volt. Szerettem vetkőzni, a pénzt is szerettem. A sok ruhát, amit vehettem. A bulik, a pia és a pasik. Aztán pár év után a munka már nem volt olyan jó... De a pénz igen, nagyon. Szerettem az életformát. Sokáig elnyomta a depresszióm. Az évek során egyre nehezebb lett. Szarul bánnak a táncosnőkkel. Egyre depressziósabb lettem. Már a pénz se segített. De nehéz volt kiszállni. Évekbe tellett."

Arról inkább nem mesél, hogy milyen is volt ott és milyen volt kiszállni. Arról, hogy milyen volt utána, annál inkább.

"Gyorsan rájöttem, hogy nincsenek barátaim. Pénz és smink nélkül nem kellettem. Beteg is lettem és híztam a sok gyógyszertől, de senki sem segített. Egész életemben táncoltam. Ezt nem írhatom egy önéletrajzra. Hajléktalan is voltam. Sokan kihasználtak..."

Aztán jött egy lehetőség a Karib-tengereken egy barát által. Házőrzés szerű. És talált egy online adminisztrátori állást.

"Dolgozok. Meditálok. Strandra járok. Keresem önmagam. Tanulni szeretnék és még többet utazni."

(Fotó: Flickr, Lee Morley)

Greg története

Greg az egész gimnáziumot és egyetemi éveit a piával és drogokkal töltötte. Dealerkedett is, de kicsiben. Csak, hogy elég legyen a saját adagjára. "A drogok megmutatják az élet értelmét" - mondogatta akkor. Azóta megtalálta nélkülük.

Évekkel ezelőtt valahogy jött, hogy bicajjal Amerika egyik feléből a másikba költözik. "Akkor minden megváltozott."

És tényleg. Nem drogozik, nem iszik, befejezte a sulit, vegán, nemzetközi állatvédelmi aktivista és sokat utazik.

Becky története

Becky nem szállt ki. Esze ágában sincs. "Amíg megy és jól esik, csinálom." Egy időben luxuskurvaként és escortként dolgozott, de ezt már abbahagyta. "Pénzért már nem fekszem le senkivel." Most már csak sztriptíztáncosnőként dolgozik és néha egy ismerőse szexboltjában is beugrik pénztárosnak.

"Ezt csinálom minden évben nagyjából 4-5, talán 6 hónapig. Haveroknál vagyok meg couchsurfingezek. Nem költök. Enni is alig eszek. Gyűjtök. Aztán lelépek utazni." Most éppen Közép-Amerikát járja.


Tetszett? Oszd meg!