Birkakolbászt! Sztorik a kisboltból.

Birkakolbászt! Sztorik a kisboltból.
Birkakolbászt! Sztorik a kisboltból.

Kolbászüzletem van, ahol hetente több mint száz emberrel találkozom. Tudom, hiszen listám van a rendelésekről. Húsvét táján lényegében mindent eladhattunk birkával, hiszen a birka- ill. bárányhús Finnországban kötelező húsvéti eledel. Nem csoda hát, ha én is birkakolbászt gyártottam az ünnep alatt pár hétig. 

A vásárlóim óriási többsége csodálatos, ők azok, akik minden elképzelhető fórumon dicsérik az árut. Van azonban egy szűk réteg, amely számára olyannyira idegen a színhúsból és zsírból készült kolbászok világa, hogy viszolygását nyíltan meg is mutatja, sőt azonnal érveket sorakoztat fel a zsír és a hús káros mivoltáról. 

Aztán vannak, akik csak egyszerűen finnek. Finnek, akik meggyőződésem szerint komoly kommunikációs problémákkal élnek együtt. 

És végül vagyok én, a tulajdonos. Aki hozzám belép, annak meg kell mondania, hogy mit akar. Nem lehet csak úgy kosárba tenni az árut, lesütött szemmel fizetni, aztán egy "Hei" köszönés kíséretében elhúzni a csíkot. A boltom eléggé spártai, semmi nincs kitéve egy táblán kívül. A vevőknek közel kell jönniük és beszélgetni kénytelenek velem, egy idegennel. Ez egy átlagos finn számára kényelmetlen és kerülendő. De nem kerülheti el ezt akkor, ha kolbászt akar. 

Róluk, erről a szűk rétegről írok most. 

1.

Egy nő belép az üzletbe, egyenesen hozzám, az eladóhoz lép, majd erős hangon megszólal: 

- Birkakolbász!

- Üdvözlöm. Pontosan mire gondol a hölgy? - kérdem.

- Itt azt kapni, nem? Birkakolbászt. - válaszolja zavartan.

- De. - mondom én.

- Akkor... - és sokatmondóan rámnéz. 

- Akkor?... - és sokatmondóan ránézek.

A nő láthatóan feszeng. Segítek neki, ha már köszönni nem tud, és még azt sem tudja elmondani, mit akar. A birkakolbász ugyanis nem elég. 

- Nézze, van birkahúsos kolbászunk, de nem tudom, hogy ki Ön. Előre rendelt-e vagy sem? Ha rendelt, akkor máris hozom a merguez, tavaszi és dukkah fűszeres csomagját. Ha nem rendelt, akkor van tavaszi kolbászunk eladó. És ha Ön azt mondja, hogy birkakolbász, akkor én azt kérdezem: mennyi? Ugyanis nálunk lehet egy darabot és száz kilót is kérni. Javaslom, kezdjük előről. 

2. 

Egy férfi nyit be az üzletbe, és erős hangon megszólal:

- Birkakolbász!

- Üdvözlöm. Birkakolbász. Mire gondol az úr?

- Ki van írva, hogy kapni. 

- Igen. 

Zavartan rám néz. Segítek neki, ha már köszönni ő sem tud. Aztán a történet a fenti párbeszéd szerint folytatódik.


3. 

Egy férfi lép be az üzletbe, és hangosan megszólal:

- Birkakolbász!

- Jó napot! Mire gondol az úr? 

- A birkakolbászomnak maguknál kell lennie! (You should have my lamb sausage!)

- Tényleg? És ki Ön?

- Velem beszélt e-mailen. 

- Önnel és még száz másik emberrel. Szabadna a nevét? 


Az a bizonyos birkakolbász...Az a bizonyos birkakolbász...(Fotó: Vilisics Feri)

4. 

Egy idős nő lép be az üzletbe. Az ajtóban megáll, zavartan nézelődik. 

- Üdvözlöm, miben segíthetek?

- Mi ez a hely? Erre járok mindig, de nem láttam még soha ezt a helyet. 

- Két hónapja vagyunk nyitva. Mit adhatok? Van friss magyaros paprikás kolbászunk. A város legjobbja lett a versenyen.

- Tudna most sütni egyet? 

- Nem, sajnos nem sütögetünk, mi nyersen adjuk. 

- Na, adjon egyet. 

- Egy darabot? Egy kilót?

- Egy darabot. 


5.  

Egy csapzott, alacsony nő toppan be az üzletbe. Egyenesen a kis pulthoz megy. Tüzetesen megnéz mindent, amit ott talál. Névjegyek, terméklisták. 

- Jó napot, miben segíthetek?

- Maguk kolbászt gyártanak? 

- Igen, így van. 

- Nem eszem kolbászt. 

- Értem. Sajnálom.

- Mi van bennük? 

- Készítünk sertés-, birka-, marha- és csirkehúsos kolbászokat. Tessék, itt van egy csomag, meg lehet nézni, milyen az áru. 

A nő közel hajol, orrhegye súrolja a csomagot. 

- Mik azok a fehér szemcsék benne? Rizs?

- Nem, az zsír. 

- Fúj! Én nem eszem zsírt! Ezt biztosan nem eszem meg. 

- Márpedig az ételek fontos része a zsír. 

A nő ezt már nem hallja, futólépésben távozik.


6. 

Vásárban.

Egy nő lép közelebb. 

- Mi ez? 

- Jó napot. Ez, kérem, kolbász. 

- Kolbász? 

- Kolbász.

- És miért ilyen piros? 

- Mert paprika van benne. 

- Paprika? 

- Igen. Paprika. 

- Az akkor nagyon csípős? 

- Nem, ebben édesnemes paprika van.

- És miért ilyen foltos? Mi az a fehér? 

- Zsír.

- Jajj, az nagyon zsíros akkor. 

- Nem kifejezetten. Zsírtartalma 22% csak. 

És a nő undorodva elmegy.

Feri's Sausages, tavaszi vásár, Fiskars - 2016. március 20.Feri's Sausages, tavaszi vásár, Fiskars - 2016. március 20.(Fotó: Vilisics Feri)


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!