Kóstold meg Thaiföld ízeit!

Kóstold meg Thaiföld ízeit!
Kóstold meg Thaiföld ízeit!

Enni mindenki szeret. Thaiföldre ez – bátran állíthatjuk – hatványozottan igaz. Egy kis ízelítővel indítunk most útra, hogy bátran belekóstolhass e csodás ország ízeibe! Sok új szokással, fogással, zöldséggel, és persze merőben csípős fűszerezéssel fogsz találkozni, ez egyszer biztos! Tarts velünk!

Kezdjük csak az elején, magával az étkezéssel

Az evőeszköz Thaiföldön kanalat és villát jelent, de kést nem. Nekünk az első pár alkalommal fura volt, hiszen európaiként megszoktuk az élesebb fegyvert, itt azonban ez nem hiányzik. Ha kéred, vásárláskor egy óriási bárddal bármit felszeletelnek neked. A fennmaradó szeletekre pedig elég a kanál széle, amely van olyan éles, hogy késként használhasd. A villa tulajdonképpen csak segédeszköz, itt kanállal eszik a levest, a rizst és a rántottát is. Aztán van, hogy a noodle (metélt, tészta) levesedhez csak egy lapos, rövid nyelű kanalat kapsz és pálcikát. Pálcikát levessel? Igen! A tészta minden előzetes tapasztalat nélkül kivehető vele, a kanállal pedig a fennmaradó rész is eltűnik a tányérról.

Otthoni tonhal salátaOtthoni tonhal saláta(Fotó: The Epic Gust)

Az evés egyértelműen a thai kultúra szerves része. A thaiok együtt esznek nem csak hétvégente, hanem minden nap. Tekintve hogy itt nincs hétvége – az emberek heti hét napot dolgoznak – minden este összeverődnek a családok, barátok és társaságok egy közös evésre. Úgy tartják, egyedül enni balszerencsét hoz, ezért aztán mindig közösen fogyasztják el a fogásokat. Saját étele senkinek nincs, itt tényleg minden közös. Az asztalon több tíz kis, közepes és nagy tál, melyekben sült haltól kezdve üvegtésztán és salátákon keresztül mindent felsorakoztatnak. És persze mindenhez jár az elmaradhatatlan rizs, ami az étkezés alapja. Nyálcsorgató látvány, még úgy is, hogy nem tudod, mi mit rejt. Sokszor még számunkra is felismerhetetlen egy-egy fogás, pedig bő hét hónap tapasztalat van már a hátunk mögött. A kis szószos tálak a világ legcsípősebb szószaival vannak színültig tele. Persze a thaiok hajlamosak azt mondani, hogy nem nagyon csípős, kóstold meg! Ezt már megtanultuk: csak akkor kóstolunk, ha zsepi is van a környéken, mert ezek az ételek garantáltan kitisztítják az orrunkat és a könnycsatornáinkat.

Az asztal tehát egy igazi terülj, terülj asztalkám, sok jó falattal, nagy választékkal. Itt nincs enyém, nincs tiéd, mindenki szed a közösből a kis tányérjára, de keveset, mindig csak 3-4 falatot egyszerre. Európaiként ez is fura lehet, olyan, mintha osztozni kellene az ételen, veszélyeztetve, hogy valakinek nem jut elég. Ez sok mindenkinek gondot okozhat elsőre, de kipróbáltuk, és állítjuk, a végére el sem fogy minden finomság, és mindenki sokkal inkább tele lesz, mint amikor csupán egyféle étellel laknánk jól. Az se utolsó érv, hogy így sokkal több mindent megkóstolhatsz! Ha pedig nem ízlik valami, semmi gond, próbálod a következő fogást. Láthatjuk a thaioknál így garantált a lassú étkezés, a jó beszélgetés és az ízek kavalkádja.

Chili paszta minden mennyiségben és ízesítésben!Chili paszta minden mennyiségben és ízesítésben!(Fotó: The Epic Gust)

Ráadásul mindezt nem is otthon teszik, hiszen étel bazárokkal van tele a város több szeglete is, melyek estére szépen megtelnek emberekkel. Márványkő asztalok és székek katonás sorrendben, körülöttük pedig az árusok, akik street food jelleggel kínálják portékájukat. 

Street food variánsok: tésztába tekert fürjtojás, rákos-tojásos Street food variánsok: tésztába tekert fürjtojás, rákos-tojásos "cracker", tavaszi tekercs, hal.(Fotó: The Epic Gust)

A sok turistának hála, a nyugati ízlést is kiszolgálva, van gyros, stake, vagy ahogy ők hívják, farang-food. De természetesen most nem ezekről lesz szó.

Hol érdemes enni, mit érdemes kipróbálni?

Először biztosan ódzkodsz majd az utcai árusoktól, mert úgy ítéled, egy kisebb vizsgálat után, az ÁNTSZ bármelyiket bezáratná. Nos, ha nem akarsz vagyonokat költeni az európiai higiéniai elvárásoknak tökéletesen megfelelő éttermekben, ajánljuk, bátran egyél az utcán! Ami meg van főzve vagy sütve, abból nem lehet baj, és még ha sokszor kétes is a kinézete, az ízek valóban mennyeiek. Idestova két szezon ilyen étkezés után bizton állíthatom, soha semmi bajunk nem volt tőle. Örök szabály, hogy ahol sok thai ember eszik, sor van, tehát nagy a forgalom, az minőségi lesz. Mit minőségi, isteni! Tehát a tömeg egy jó ajánlólevél, és ahol soha egy lélek sincs, az ugyanígy árulkodó. Persze nem kell naphosszat dekkolni egy-egy árus előtt, hogy statisztikát készíthess a forgalmáról, étkezési időben ezt úgyis látni fogod!

Kukorica készül a parton.Kukorica készül a parton.(Fotó: The Epic Gust)

És hogy mit egyél? Mindent! Eddig nem sikerült olyanba belefutni, ami kifejezetten rossz lett volna. Olyanba persze igen, ami rettenetesen csípős volt. Természetesen van, hogy nem lesz a kedvenced egy fogás, mert túl ecetes, vagy mert te nem szereted a halat vagy a marhát, de egy esélyt megér minden egyes étek. Főleg, hogy egy-egy adagot akár 80 Ft-nyi helyi pénzért is megvehetsz! A trükk csak annyi, hogy eleinte egyáltalán ne kérd csípősre!!! Jó esélyel csípős lesz anélkül is.

Mi beleestünk az elején abba a hibába, hogy engedtünk, kicsit legyen csípős. Ami nekik kicsit, az neked életed legcsípősebb fogása lesz! Nem fogsz látni a könnyeidtől! Szóval a chilit szigorúan adagold magadnak! Meglátod, pár nap múlva már hiányozni fog, és az egyszerű ételek mellé is külön kéred majd a csípős szószt. Függő leszel egyhamar, mert eszméletlen jó!

A másik, amit ne kérj, az a cukor. Több főételt is rendesen megcukroznak, ez nem biztos, hogy tetszeni fog. Persze később kísérletezhetsz, de eleinte kérd ezek nélkül a fogásokat!

És most jöjjön néhány alapfogás a mi kedvenceinkből:

Pad Khao (Sült rizs) – Lényegében zöldséges rizses hús, lehet kérni csak tojással, csirkével, disznóval vagy rákkal. Minden változata isteni! Amit kapsz hozzá, az egy fél lime. Egyből csavard is rá az egész tálra, fantasztikus ízet varázsol hozzá! Jár még mellé halszósz, amiben chili úszik. Csak finoman vele, de jobb ha tudod, enélkül nem az igazi a Pad Khao!

Pad Khao/sült rizsPad Khao/sült rizs(Fotó: Pixabay)

Pad Thai – Az egyik legismertebb tésztás fogásuk. Rizstészta, tofu, zöldségek, hús (csirke, disznó, rák választék ugyancsak), mellé citromfű, a tetején pedig mogyoró. Erre szoktak rakni cukrot is, akár annyit, hogy édesebb lesz, mint egy desszert. Mi nem szeretjük cukorral, de a thaiok nem egyszer komoly kupacot raknak rá (3-4 teáskanál), amely mellé még jön az elmaradthatatlan plusz chili. 

Pad ThaiPad Thai(Fotó: The Epic Gust)

Som tum thai (Papaya saláta) – Remek kísérő bármelyik fentihez vagy későbbi fogáshoz, mi általában elfelezünk egyet. Már a  készítése egészen magával ragadó: jó nagy mozsárba rakják a még zöld (tehát nem édes) reszelt papayát, némi reszelt sárgarépát, jól összedöngölik, kerül rá vízzel higított lime-lé, két fajta speciális massza, szárított rák, két paradicsom felvágva, egész mogyoró és persze chili, ha kérsz. Mi már ott tartunk, hogy két chilit is kérünk bele, de nem volt ez mindig így. Persze néha még ma is megríkat. Nincs ugyanis sztenderd chili: Egyikben több a mag, a másikban kevesebb. De a chili az chili, tudjuk, maximum az erősségi fokok közt van leheletnyi eltérés. De tényleg leheletnyi! 

A papaya saláta rengeteg verzióban kérhető, van, amire nagy méretű ollós rák kerül, és van, ami egyszerűbb. Ízlések és pofonok, a lényeg, hogy próbáld ki mindazt, ami tetszik!

Som tum thai/papaya salátaSom tum thai/papaya saláta(Fotó: The Epic Gust)

Kai gio (Olajban sült rántotta, hússal) – Ezt a rántottát csirkével vagy disznóval készítik,  bő olajban sütik ki, majd a sütésre használt tálban kapod meg egy fa lapon, hogy ne égessen meg. Alatta búzacsíra. Mellé a kötelező csípős szósz, és máris kész az egyik kedvencünk. Éhes is lettem! :)

Kai gio/olajban sült rántotta, hússalKai gio/olajban sült rántotta, hússal(Fotó: The Epic Gust)

Qui tia mudang (Tésztás leves) – Másik nagy kedvencünk a thai húsleves. A lé külön van, a tésztát frissen forrázzák le neked, majd a zöldségek is utólag kerülnek bele, de nincsenek megfőzve. Kis hús, és egy furcsa, de annál finomabb, tepertőhöz hasonló, ropogós  „nevenincs valami” is van benne. Kötelező kellék hozzá egy csomag papírzsebkendő, hiszen, és már nem győzőm ismételni, de: ez is megchilizve a legjobb!

Qui tia mudang/tésztás levesQui tia mudang/tésztás leves(Fotó: The Epic Gust)

Pálcikás finomságok – Mondhatni, hogy a nép eledele, igazi on to go kaja! Pálcikára szúrt virsli, polip, csirkehús, fürjtojás bundában, lényegében bármi, ami nyárssá alakítható. A virsliféléket gyorsan fortyogó olajban kisütik, és már kapod is a zacsidba a csípős szósszal és pár szelet uborkával. A csirke- és disznófélék mindeközben a grill fölött fortyognak. Ha ezekből választasz, azt is rögtön pakolják, és már viheted is. Ez az egyik legelterjedtebb street-food odakint!

Thai nyársakThai nyársak(Fotó: The Epic Gust)

Homár nyársHomár nyárs(Fotó: The Epic Gust)

Thai omlett – Ennek a lényege, hogy a tojást bő három ujjnyi olajban nagyon gyorsan sütik ki. Teljesen más lesz, ropogós, levegősebb. A rizs itt is alap hozzá. A kedvencünk ebből a rákos omlett. A sütési technika miatt az egész omlett kemény, mint egy korong, így bátran viheted magaddal és haraphatod akár egy szendvicset, miközben rákocskák mosolyognak rád. :)

Erre is kerül ám édes chilli szósz, ha kéred. Igaz, egy éve még csak próbálgattam a tenger gyümölcseit, ma már nem kérdés, hogy gyakran választom ezeket a fogásokat. Köszönöm Thaiföld!

Thai omlettThai omlett(Fotó: The Epic Gust)

Thai piac (mivel az alapfogások beszerzési helye, így köztük említjük meg)– Ha találsz egy thai piacot, ki ne hagyd, az maga a gyöngyszem! Persze nem a turistáknak szánt night marketekre gondolok, hanem arra, ahova a legtöbb thai jár. Vegyülj el a piacon, mely tele van a legjobb földi finomságokkal! Otthon nem jutna eszedbe a tömeg kellős közepén enni, de itt ez a természetes. Édességek, húsok, tücskök, bogarak. Apropó, utóbbi kettőt ki ne hagyd! Csak először furcsa bogarat enni, de a vicc kedvéért muszáj. Ha már Thaiföldön vagy, ezt nem lehet megúszni. Másodszorra már próbálgatod az ízeket, vajon a lárva, vagy az a kis bogár a finomabb? Több fajtát is megkóstolsz, és nem érdekel, hogy a tücsök lába kikandikál a szádból! Finoman van ízesítve és sütve, egész egyszerűen kívánatos. Tudom, nehéz elhinni… Ezért kell kipróbálni! 

Azok az ínycsiklandozó bogarak!Azok az ínycsiklandozó bogarak!(Fotó: The Epic Gust)

Sült fagyi – A desszertek közül kiemelném a sült fagyit. Fagyit a thaiok minden mennyiségben fogyasztanak. Egy szelet kenyér, rá rizs és három gombóc kókuszos fagyi, hogy csak az alapot említsem. 

Sült fagyiSült fagyi(Fotó: The Epic Gust)

De van ennél komolyabb alkotás is, amikor egy fél kókuszdióba kapod a fagyidat – ezt is édes rizzsel –, de előtte a kókuszdió belsejét egy sörnyitóhoz hasonló éles tárggyal lehántolják, hogy kókuszhús is jusson a kedves vásárlónak. Díszítésnek kukorica szemeket vagy mogyorót szórnak rá.

A legnagyobb élmény, mégis a sült fagyi. Nem hittük el, pedig láttuk, hogy készül! Egy gombóc fagyit belenyomnak egy toast kenyérbe. Ez visszakerül a mélyhűtőbe, amíg az olajat annyira felhevítik, hogy a kenyeres fagyit beledobják maximum 10-15 másodpercre. Ami ezután van, az maga a michelin csillag! Aranybarna meleg borításban egy gombóc fagyi, amit csokiöntettel nyakon vágnak, és voilá! Nincsenek rá szavak. 

Csodás sült fagyi!Csodás sült fagyi!(Fotó: The Epic Gust)

Napokig sorolhatnám még a finomabbnál finomabb fogásokat, de megéheztem, az az igazság… Remélem te is, és kedvet kaptál Thaiföldhöz, mindehhez a gasztro kalandhoz, ami itt vár rád! 

Légy bátor, kísérletezz, ha a fent említett pár alap dolgot betartod, sose futsz bele rossz minőségbe. Kerüld a turistáknak célzott helyeket, keresd meg a helyiek étel sétányait! Hidd el, nem fogsz csalódni!

The Epic Gust

Hua Hin, Thaiföld


Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+

Tetszett? Oszd meg!