Thaiföld, a mosolyok országa – 2. rész

Alapinfók az országról

Thaiföld, a mosolyok országa – 2. rész - Alapinfók az országról
Thaiföld, a mosolyok országa – 2. rész - Alapinfók az országról

Nap mint nap szemfülesen járkáltam és megfigyeltem a thai mindennapokat. Figyelem! Szubjektív írás következik.

Thaiföldön egészen biztosan azonnal fel fog tűnni, hogy a helybéliek sokat mosolyognak. Mosollyal az arcukon végzik a mindennapi – néha igen nehéz és alacsony bérrel jutalmazott – munkájukat. De ha rájuk nézel, azonnal felfelé kerekedik a szájuk szeglete. Ha valamit nem értenek vagy valami gond adódik, akkor is mosolyognak. Ha le szeretnéd fotózni őket, szívesen megállnak egy pillanatra és nevetnek a kamera előtt. Nem mondják azt, hogy ne és nem is bújnak el előle: belenéznek és pózolnak. Ugyanakkor az emberek egy része igen szégyenlős is. 

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

A thai-ok vallásosak. Már a reptéren is láttam a narancssárga ruhás buddhista szerzeteseket. Őket megérinteni (különösen a nőknek) tilos, de a fotózás nem.

Mély tisztelet övezi a királyt is, őt vagy a rendszerét kritizálni nemhogy arcátlanság, hanem egyenesen törvénybe ütköző cselekedet. Szinte minden hotelben, étteremben és magánházban akad egy fénykép a róla. Thaiföldön tavaly óta katonai diktatúra uralkodik, de ez a turisták számára semmit nem jelent; ha nem olvastam volna róla, nem is derült volna ki az itt töltött idő alatt.

A király képe egy bárpult felettA király képe egy bárpult felett(Fotó: Laslavic Tímea)

A legtöbb turista decembertől  februárig érkezik az országba, ekkor esik a legkevesebbet, a hőmérséklet pedig nem olyan magas (28-32 fok közötti). Máskor akár 38 fokos hőség is lehet, a levegő pedig igen párás. Mi március elején jártunk ott, mégis sokszor – nagy meglepetésemre – felhős volt az ég. Ettől még nagy volt a forróság, már reggel is 28 fokkal kellett számolni és estére sem igen hűlt le a levegő. Két nagyobb esőt is kifogtunk – éjszaka csak úgy zengett az ég. A levegő páratartalma tényleg nagy, ezt sokan nehezen viselik, de a belső terekben mindig van minimum egy ventilátor, a jobb helyeken pedig természetes a légkondi.

(Fotó: Laslavic Tímea)

Mi egy elég egyszerű szálláshelyen laktunk, egy bungalow-hoz hasonló házikóban, ahol egy éjszaka 30 eurónál kevesebbe került, mégis volt légkondi. Enélkül esélytelen lett volna kibírni a hőséget. Vittünk magunkkal konnektorba dugható szúnyogriasztót és jól tettük, mert nagy szükség volt rá. Spray-t a helyszínen vettünk és el is használtunk kettőt. De akár reggel, akár este üldögéltünk a teraszon, még az alapos védelem ellenére is megcsíptek a szúnyogok, amik nem mellékesen a maláriát is terjesztik. Igaz, ennek a betegségnek a veszélye csak az esős, monszunos időszakban áll fenn, egyébként minimális. Azt is fontos tudni, hogy elég sok a hangya, a pók és a többi ízeltlábú is. Ezen felül lépten-nyomon tele van az út gyíkokkal is. Sőt, még kígyók is vannak szép számmal! Mindezek ismeretében mozogjunk errefelé.

Hatalmas pókHatalmas pók(Fotó: Laslavic Tímea)

Hangya a telefonomonHangya a telefonomon(Fotó: Laslavic Tímea)

Thaiföld pénzneme a baht. 35 baht nagyjából egy euró. Ne váltsunk pénzt a repülőtéren! Mi azt tapasztaltunk, hogy ott 100 eurónál 7 eurót veszítettünk, ellenben a bankautomatánál egyáltalán nem volt rossz az árfolyam, amikor készpénzt vettünk ki. Eurót váltanak több egészen pici üzletben is, így ott, Koh Chang szigetén is, például a vegyesboltokban (természetesen feketén, de korrekt árfolyamon). Erre ne alapozzunk azonban, különösen, ha szigetre megyünk és nincs nagy mozgási lehetőségünk! Koh Changen a közvetlen közelünkben nem volt egyetlen hivatalos pénzváltó sem, bankautomaták viszont szép számmal üzemeltek. Készpénzre szükségünk lesz, hiszen nagyon kevés helyen fogadnak el kártyás fizetést, illetve sok üzletben felárat számolnak fel érte! Népszerűbb helyeken ez valószínűleg másképp van, de ahol mi voltunk, ott például eurót sem fogadtak el. 

(Fotó: Laslavic Tímea)

Készüljünk fel arra is, hogy ott egészen más tisztasági normák érvényesek (jobban mondva, nincsenek is ilyenek úgy igazából), mint amihez Európában, és különösen az Európai Unión belül hozzászoktunk. Én egyáltalán nem nevezném magamat finnyásnak, néhány dolog azonban nálam is majdnem kiverte a biztosítékot. Csak két példa: hőség lévén sok helyen igen erősen bűzlik a szemét az utcákon, valamint a kutyák és macskák szabadon járkálnak a vendéglátó helyeken is... Mindezekről bővebben később.

(Fotó: Laslavic Tímea)

Sűrűn látni szemetetSűrűn látni szemetet(Fotó: Laslavic Tímea)

Igyunk néha valami tömény alkoholt! Egy pofa 80 fokos Stroh minden étkezés után – nálunk például ez volt a táskában. Így már picit nyugodtabbak vagyunk. Mossunk kezet amikor csak tehetjük, de ne számítsunk meleg vízre. Csapvizet természetesen ne igyunk! Az ásványvíz sem túl népszerű Thaiföldön, bizonyára a forrás hiánya miatt: csak laposvizet tudtunk venni. Ellenben úton-útfélen kínálják a különböző gyümölcsökből és zöldségekből készült shake-eket.

Répa shakeRépa shake(Fotó: Laslavic Tímea)

A thai konyha változatos és mindenki megtalálhatja benne az ínyére valót, az utcai árusoknál, illetve a piacokon bőven találunk mindenféle tücsköt-bogarat (szó szerint is). Az éttermekben sokat adnak a tányér kinézetére, ezt nagyon szeretem: például az ott honos orchideákat is felhasználják erre. Ugyanakkor szinte minden nap előfordult, hogy mást hoztak ki az asztalhoz, mint amit rendeltünk, hiszen sok a félreértés a helybéliek igen hiányos angoltudása miatt. 

(Fotó: Laslavic Tímea)

Thaiföldön jobb kormányos közlekedés van. Igen népszerű közlekedési eszköz a riksa (tuk-tuk), a robogó és a bárhol leinthető iránytaxi. Ott, ahol mi voltunk – Koh Chang szigetén –, nincsenek tuk-tukok. 

(Fotó: Laslavic Tímea)

Ha egy thai otthonba vagy bármi más helyiségbe belépünk, illik levenni a cipőnket.    

(Fotó: Laslavic Tímea)

Wi-Fi mindenhol elérhető, ez nekem nagyon fontos volt és nagyon kellemes meglepetést jelentett.

(Fotó: Laslavic Tímea)

A thai nép nem nézi jó szemmel, ha nyilvános helyeken csókolóznak a turisták, illetve nem szeretik a túlzott meztelenséget sem, erre fokozottan ügyelni kell! 


A sorozat további részei: 

Thaiföld, a mosolyok országa - Összes

Tetszett? Oszd meg!