Thaiföld, a mosolyok országa – 4. rész

A majmok

Thaiföld, a mosolyok országa – 4. rész - A majmok
Thaiföld, a mosolyok országa – 4. rész - A majmok

Tilos a majmok etetése! - olvastuk több helyen is a szálláshelyünk közelében, amikor megérkeztünk Koh Chang szigetére és a szobánk felé tartottunk. Szétnéztem... Szemügyre vettem a fákat, bokrokat, de nem láttam egyet sem. Másnap azonban igen és több tucat majmot is sikerült lencsevégre kapni! 

(Fotó: Laslavic Tímea)

Itt éppen tetveket keresnek egymásonItt éppen tetveket keresnek egymáson(Fotó: Laslavic Tímea)

Mi egy olyan bungalószerű házikóban laktunk, amely mögött már erdő van. Így a majmok a közvetlen közelünkben voltak a szálláshelyünkön, illetve valahányszor gyalog jártunk, ismét volt alkalmunk találkozni velük. Főleg ott láthattuk őket, ahol szemét volt: élelmet kerestek. 

Guberáló majomGuberáló majom(Fotó: Laslavic Tímea)

Olyan információs tábla is volt, ahol meg is magyarázták, miért tilos az etetésük. A majmok például megharaphatnak és így különböző betegségeket is el lehet kapni tőlük, illetve nem szabad beavatkozni az életciklusukba (az etetés révén akár túl is népesedhetnek a majmok a szigeten).

Piciket is láttunkPiciket is láttunk(Fotó: Laslavic Tímea)

A turisták érkezése már amúgy is változásokat idézett elő a majmok viselkedésében. Koh Chang szigetén alig egy évtizede indult be a turizmus, és azóta a majmok egy részének egyszerűbb a szemétben keresgélni, illetve a turistáktól lopkodni az élelmet, mint annak rendje és módja szerint megszerezni a betevő falatot az erdőben. Sokkal közelebb jönnek a partrészhez, mint eddig; ott vannak úton-útfélen, mit sem törődnek a kocsikkal vagy robogókkal. Úgy ülnek és járkálnak a kábeleken, mint valami akrobaták. Sokszor csodálkoztam rajta, hogy még egyáltalán működik az internet és a telefon a szigeten! 

(Fotó: Laslavic Tímea)

Van aki a figyelmeztetések ellenére vállalkozik az etetésükre, a lenti képen látható férfi például banánt dobott fel a dróton ülő majomnak, és az ügyesen el is kapta! 

(Fotó: Laslavic Tímea)

Persze egy adott pillanatban már mi sem bírtunk magunkkal... az egyik reggel láttuk, hogy egészen közel jöttek a házikókhoz és úgy gondoltuk, hogy megmutatunk nekik egy banánt az üvegen keresztül. Tulajdonképpen nem is vettük biztosra, hogy meglátják majd. És mégis! Pillanatok alatt több majom is a teraszunkon termett, kettő közülük egészen közel is jött, az egyik az ablakot is verte az öklével és a kilincsre is ráakaszkodott, megpróbálta kinyitni az ajtót! 

TestközelbenTestközelben(Fotó: Laslavic Tímea)

Thaiföld északi részén állítólag még a majmok szedik le az emberek részére a kókuszdiót a magas fákról. Koh Changen már nem láttunk ilyet: ott egy magas boton lévő kampó segítségével szedik le a fáról a diót. Van azonban a szigeten egy majomiskola, ahol megtanítják őket különböző, a turistákat szórakoztató trükkökre és háromszor egy nap bemutatót szerveznek. Mi nem látogattuk meg a központot, de volt alkalmunk egészen közelről is megnézni egy majmot. Talán beteg lehetett és ezért tartotta ez a thai férfi megkötve, nem tudom biztosan.

(Fotó: Laslavic Tímea)

Mindenesetre egy biztos: a turisták zöme élvezi a majmok közelségét. Az idegenek mind figyelemmel követik a ténykedésüket és állandóan fotózzák őket. Mi is nagyon élveztük a szomszédságukat, mert egészen más érzés a szabadban látni őket, és nem az állatkertben.


A sorozat további részei:

Thaiföld, a mosolyok országa - Összes

Tetszett? Oszd meg!