Hosszúhétvégézz Moszkvában!

Hosszúhétvégézz Moszkvában!
Hosszúhétvégézz Moszkvában!

Régóta kacérkodsz Oroszországgal? Most, hogy már jobb az idő, érdemes kijönni Moszkvába (van fapados!) akár egy hosszú hétvégére is, így elég kevés szabadnapból is meg lehet úszni! 

1. Megváltó Krisztus Székesegyház

A Kropotkinszkaja metróállomásnál (a metróról még többet itt) található a világ legmagasabb ortodox temploma. A templom története viszontagságos, az eredeti, 1883-ban felhúzott épületet ugyanis Sztálin felrobbantatta (1931), majd a helyén hosszú ideig uszoda állt, és a nulláról felépített épületet csak 2000-ben avatták fel újra. Ám mindez ne szegje kedvünket, mert bent elképesztő belmagasság, káprázatos díszítések, gyertyaillat és magasztos hangulat fogad. A templom mögötti bódéban pompás medovuha, apátsági mézsör kapható. Édes, kicsit szénsavas, és mennyei!

Innen csak egy rövid séta a Kreml (ha átsétálunk a hídon, és a túlpartról támadunk, páratlan panorámához lehet szerencsénk, szóval hacsak nincs hóvihar, nem érdemes metróval menni. )

A Megváltó Krisztus SzékesegyházA Megváltó Krisztus Székesegyház(Fotó: Takácsy Dorka)

2. A KREML

Ha Moszkva, akkor Kreml, ahol Putyin úr, minden oroszok elnöke ül a trónon, és ott hozza a világrengető döntéseit. Nos, a valóság kicsit kevésbé Mordor-szerű. Érdekesség, hogy maga a"kreml" szó eredetileg erődítményt jelent oroszul, így  még rengeteg másik városban is van kreml. Jó, nyilván"A" Kreml, az ez. Tehát ebben a körbekerített erődben (persze  az elnöki dolgozószobán és adminisztratív központon kívül) egy színház és templomok találhatóak, illetve a világ legnagyobb harangja. Ezzel együtt azért ez nem holmi skanzen, rommá van biztosítva, mindenhol rendőrök/katonák, úgyhogy ha felszabadult szabadtéri múzeumos érzésünk nincs is, de legalább az izgalom benne van a levegőben, és úgy érezhetjük, hogy fontos helyen járunk.

3. A Vörös tér  (és környéke)

Az idősebbeknek a tankönyvekből, a fiatalabbaknak a híradóból (katonai parádé) lehet ismerős a hely. Ez az orosz világ közepe,  minden van, mi szem-szájnak ingere: Lenin mauzóleuma örök darab (és ingyen lehet bemenni), előtte a téren pedig egymást váltják a karácsonyi vásárok, vurstlik és a különböző rendezvények, parádék.

A téren áll a GUM áruház gyönyörű, klasszikus épülete. Ide mindenképpen érdemes bemenni, (bár az útikönyvek által kötelezőként körként említett fagylaltkóstolást szerintem nem kell erőltetni, mert annyira nem átütő) az épület csodálatos, és a pompás díszítések évszaktól függően változnak. Szintén itt található az emblematikus Boldog Vazul (ismertebb nevén Vaszilij Blazsennyij) székesegyház, amely 1561 óta meghatározza a moszkvai városképet.

Történelmi érdeklődésű utazók figyelmébe ajánlom a szintén itt álló Történeti Múzeumot, gyönyörű és gazdag gyűjtemény az orosz történelemről (a huszadik század elejéig bezárólag, akkortól úgy felgyorsultak az események, hogy egy külön múzeum van rá). A Kreml mögött lévő Manézs tér és Sándor kert gyönyörű helyszín sétálni, a kertben van a második világháborúra emlékező örökláng is, ami mellett díszőrség posztol (és váltja egymást óránként, érdemes jól időzíteni).

4. A Bolsoj, vagyis a Moszkvai Nagyszínház

A Vörös térről egy perc séta csak a Bolsoj. A balettrajongóknak nem kell bemutatni, a világ egyik leghíresebb operaháza. Előadásra bejutni nem könnyű és nem is olcsó (fél évvel előre érdemes jegyeket nézni), de vezetett túrák léteznek, tehát a kevésbé előre tervező balettrajongóknak sem kell lemondania róla.

+ Ha a környéken jól esne egy ital (vodka?). A gyalog szintén egy percnyire lévő Kamcsatka bár például tökéletes választás, ha bírjuk a romkocsmákat (nem az, de hasonló a hangulat, péntek -szombatok táncos mulatsággal)!

A Moszkvai Nagyszínház épülete esteA Moszkvai Nagyszínház épülete este(Fotó: Takácsy Dorka)

5. Puskin múzeum

Erre szánjunk időt, legalább egy fél napot (egy egész is kevés lenne rá) mert akkora, mint a Louvre. Főként külföldi alkotások vannak itt  (Degas, Picasso), ha orosz festők műveire vágyunk, akkor a mi helyünk a Tretyakov Galéria.

6. VDNH

VDNH, avagy"Összoroszországi Kiállítási Központ". Mindenképp tegyünk ide egy kitérőt az orosz-élmény fokozására. Tökéletes hely az időutazásra. Gigantikus park, (ahol amúgy télen a világ második legnagyobb jégpályája működik) tele szobrokkal (pl. Lenin), szökőkutakkal, a Szovjetunió tagköztársaságainak tiszteletére emelt épületekkel, de van egy kisebb vidámpark is benne. A hangosbemondókból felváltva szólnak a mozgalmi nóták és Avicii.

+ Aki arra jár, és van rá ingerenciája, feltétlenül nézzen be a Russzkij Csáj teaházba, ahol gyönyörű szamovárokból lehet inni a teát!

7. Gorkij Park

Óriási park szökőkutakkal, rendezvényekkel, csónakázó tóval, promenáddal és rengeteg szórakozási lehetőséggel a Moszkva-folyó partján. Itt található az Új Tretyakov Geléria és Nagy Péter cár szobra is. De a legjobb, hogy a park tele van mókusokkal, akiket lehet kézből etetni! :)

8. MOSCOW CITY

Akinek egy kis modern városképre fáj a foga, az sem fog csalódni. Moszkva üzleti negyede (amit a fenti angol néven szólítanak) csupa felhőkarcolókból áll. Az egyikbe fel is lehet menni vezetéssel a (ha jól emlékszem) 67. emeletre.

+1 Oroszt ennék olcsón, de hol?

Ebédidő környékén a legtöbb étteremben, kifőzdében ("sztalovaján") van menü (business lunch), ezekben általában van orosz. Ha ennél valamivel igényesebb megoldásra vágyunk:

  • A Mu-mu gyorsétteremlánc orosz fogásokat kínál, finom és nem drága.
  • A Jolki-palki talán még jobb, bár kevesebb helyen van,mint az előbbi.

...és ha még mindig hezitálsz, érdekel- e Moszkva, ez a videó segít a döntésben. :)


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!