10 meglepő dolog, amit a moszkvai metró tartogat

10 meglepő dolog, amit a moszkvai metró tartogat
10 meglepő dolog, amit a moszkvai metró tartogat

2015-ben volt 80 éve, hogy az orosz főváros első metróvonalát, a díszes állomásokkal átadták. A cél az volt, hogy a metrón utazó egyszerű munkásember is úgy érezze, egy kis pompa neki is jár - olvasom a jereváni rádió Hova megy ez a vonat című blogbejegyzésében. Következzen most ezekről az impozáns megállóhelyekről egy saját 10-es lista, melyet a napi utazásaim során érdekességként papírra vetettem.

1. Vörös csillagok mindenhol

De tényleg mindenhol. Minthogy a vörös csillag, a sarló és a kalapács errefelé nem számít tiltott önkényuralmi jelképnek, sokkal inkább a dicső múlt emlékeinek, így végül is logikus, hogy nem távolították el ezeket így sem, hogy ma már nem annyira aktuálisak. Szó mi szó, csak úgy hemzsegnek mindenhol. Felhasználásuk egészen változatos, akár a dekoráció főelemeként, akár furfangosan eldugva, például szegélyek díszítőelemeként is találkozhatunk velük. Szóval a retró életérzés  erőteljesen adott ezeken az állomásokon.

2. Wifi

Az imént említett múltidéző hangulattal éles kontrasztban áll, hogy a moszkvai metrórendszerben található a világ legnagyobb vezeték nélküli internet hálózata, az ingyenes metrówifi. A metró területén mindenhol működik, és meglepően gyors, még úgy is, hogy 9 millió ember használja nap mint nap. A használatához csak a vmet.ro oldalra kell klikkelni, ott először telefonszámmal regisztrálni (magyar számmal is működik) és voilá, már van is internetünk! A regisztrációs móka is csak egyszer van, utána már megjegyez bennünket a rendszer.

Ingyenes metrówifiIngyenes metrówifi(Fotó: Takácsy Dorka)

3. A megállók gyönyörűek

Az egyes állomások, főként a belvároshoz közelebbiek, hatalmasak, valóságos csarnokok, melyek gyönyörűen fel vannak díszítve. A legszebbek talán a körgyűrűn található állomások. Óriási belmagasság, mozaikok, szobrok… 

Az égből az örvendező munkások közé egy csillogó traktor ereszkedik alá... Ez a mozaik nagy kedvencem, a Novokuznyeckaja megálló plafonján ragyog.Az égből az örvendező munkások közé egy csillogó traktor ereszkedik alá... Ez a mozaik nagy kedvencem, a Novokuznyeckaja megálló plafonján ragyog.(Fotó: Takácsy Dorka)

Egy teljes napot is el lehet tölteni csak a metróállomások körbelátogatásával, bár ha ilyesmit tervezünk, célszerű hétvégére időzíteni, ugyanis a következő meglepetés az, hogy: 


4. …ilyen sok ember egyáltalán létezik?!

A moszkvai metrót alsó hangon 9 millió ember használja.

Én pedig sosem gondoltam magam kisvárosi lánynak, de itt rá kellett döbbennem arra, hogy:

1) mennyire az vagyok,

2) mennyire más az, amit én eddig tömegnek gondoltam.

Az összes metróvonal közül a körgyűrű a legzsúfoltabb, azt lehetőség szerint célszerű elkerülni csúcsidőben, mert tényleg elképzelhetetlen mi van ott!

Egyébként ez az irdatlan embertömeg meglepően szabályozottan mozog. Jellemzően minden átjáró és feljáró egyirányú, és világosan ki van jelölve, hogy hol, melyik irányba lehet menni, ennek megfelelően, szabályosan hömpölyög a tömeg. 

A szabályosan haladó metrótömeg.A szabályosan haladó metrótömeg.(Fotó: Flickr/jaime.silva)

5. Hatalmas

A város közlekedésének a lelkét egyértelműen a metróhálózat adja, valóságos labirintusrendszer. Főleg igaz ez olyan állomások esetén, ahol mondjuk 3 vagy 4 metró is találkozik, ott érezhetően több kilométert is gyalogol az ember a föld alatt.

Moszkva metróhálózataMoszkva metróhálózata(Fotó:Flickr/Michael Kvrivishvili)

Egyes megállók között akár 8 percnyi is lehet a menetidő, úgyhogy itt nem nagyon mondogatjuk, hogy „áh, már csak egy megálló, nem ülök le”.  

Viszont annak ellenére, hogy az ülőhely ilyen értékes:

6. Az oroszok átadják a helyüket

Mindig. És nem csak az idősebbeknek, úgy alapvetően a nőknek is. Egy férfinak errefelé valóban vér ciki ülve maradnia, ha egy nő áll a közelben.

7. Szól a zene

A mozgólépcsőkön hangosan szól a zene. Változó, hogy mi, általában klasszikus zene. Talán, hogy ellensúlyozza a csúcsidőben menetelő tömeg taposását? Ugyanígy mozgalmi nóták és régi orosz slágerek is bármikor felcsendülhetnek.

8. A figyelő nénik

A  végtelenül hosszú mozgólépcső alján egy kis fülkében ül egy jellemzően robosztus és marcona tekintetű nő, akinek az a dolga, hogy NÉZ.

Igen. A néni a biztonságot felügyeli. Semmi és senki sem maradhat észrevétlenül.

Figyelő néniFigyelő néni(Fotó: Takácsy Dorka)

9. Szuvenír bolt

A metró kijáratánál kis kabinokban sorakoznak a szuvenír boltok. A kínálat"csodálatos", maximálisan követi a keresletet. Kár is minden szóért, a látvány úgyis magáért beszél:

Mert minden kereslet megteremti a maga kínálatát.Mert minden kereslet megteremti a maga kínálatát.(Fotó: Takácsy Dorka)

10. Galéria metró

Van egy vonal, amin kívülről megtévesztően átlagos szerelvények közlekednek, majd belépsz és tádám, belül egy komplett kiállítás fogad. A kocsi egyik oldalán ugyanis az üléssor teljesen le van cserélve egy kiállítófalra. 

Ugyan a magas művészet nem mindenkit ejt rabul este kilenckor a metrón, de a kezdeményezés igazán hiánypótló.Ugyan a magas művészet nem mindenkit ejt rabul este kilenckor a metrón, de a kezdeményezés igazán hiánypótló.(Fotó: Takácsy Dorka)

Takácsy Dorka

Moszkva, Oroszország


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Tetszett? Oszd meg!