10 dolog, amit valószínűleg nem tudtál Svédországról

10 dolog, amit valószínűleg nem tudtál Svédországról
10 dolog, amit valószínűleg nem tudtál Svédországról

Neked mi jut eszedbe először Svédországgal kapcsolatban? Fenyvesekből előbukkanó bárgyú rénszarvasok? Volvo kombival közlekedő családok? Szőke szingli csajok, szakállas félistenek? Igen-igen, egészen jó helyen jársz! Mielőtt ide költöztem én is pont ilyen kategóriák mentén gondolkoztam és örömmel jelentem, hogy ezek bizony a valóságban is léteznek. No meg sok minden más is, amit akkor hallhatsz, ha dacolva a hideggel és a svéd nyárral, beteszed a lábad a vikingek földjére.

Égövi sajátosságok

Stockholmi fehér éjszaka, avagy a szürkület közeli állapotStockholmi fehér éjszaka, avagy a szürkület közeli állapot(Fotó: Flickr/Franco Bekarl)

1. El tudod képzelni, hogy világosban sétálj haza egy nyáresti grillpartyról vagy az éjszakai szórakozóhelyről? Svédországban ez abszolút lehetséges! Itt, Stockholmban például este 10 óra körül kezd csak sötétedni júniustól július közepéig, majd hajnali 3-4 körül már újra fel is bukkan a nap. Ráadásul a kettő között sincs igazán vaksötét, inkább csak szürkület. Észak-Svédországban a helyzet pedig csak fokozódik. Sajnos mindennek azonban megvan a hátránya is: télen sötétben járunk dolgozni és sötétben is jövünk haza.

Svéd világmárkák

Az IKEA mindig is hű volt a Skandináv tradíciókhoz. A nyolcvanas években például a vikingekig nyúltak vissza. - Älmhult, IKEA múzeumAz IKEA mindig is hű volt a Skandináv tradíciókhoz. A nyolcvanas években például a vikingekig nyúltak vissza. - Älmhult, IKEA múzeum(Fotó: Szabó Vivien)

2. Tudtad, hogy az IKEA különböző bútorait kis svéd, norvég és dán településekről, városrészekről, öblökről nevezik e?  Írd csak be egy térképes keresőbe a például a Hurdal gardróbszekrény nevét!


3. Fontos közlendő, hogy nem kell Oroszországig sem szaladnunk, ha a közelben egy kis töményre vágynánk. Az ismert Absolut vodka ugyanis, amelyet a legtöbben orosz vagy finn terméknek gondolunk, Svédország első számú szeszesitala. Egy dél-svédországi kisvárosban, Åhusben gyártják. Az új mottójuk: „From Sweden with Love”


4. További érdekes adat, hogy Svédország az USA és Nagy-Britannia után a világ harmadik legjelentősebb zenei exportőre. Gondoljunk csak az ABBA-ra, a Roxette-re, az Ace of Base-re és a sor napjainkban is folytatódik többek között Loreennel, Avicii-vel, Lykke Livel vagy éppen Robynnal.  

Az egyenlőségről

Azok a svéd apák...Azok a svéd apák...(Fotó: Flickr/Emma Kilburn)

5. Biztos hallottál már a babakocsival sportoló északiakról, de gondoltad volna, hogy Svédországban a férfiak 90 %-a szülési szabadságra megy legalább hat hónapra? Az állam mindezt még anyagilag is támogatja és az apáknak egyáltalán nincs ellenükre egy kis pihenő.


6. Amikor mutattam egy cikket svédeknek a magyar parlamenti képviselőkről, elképedve keresték a nőket. Náluk ugyanis csaknem 50-50 %-os a nemek aránya a törvényhozásban.


7. Svédországban évente több városban (pl. a 60 000 fős Växjöben) is rendeznek melegfelvonulást, ami inkább egy városligeti családi naphoz hasonlít, mint a nálunk megszokott beöltözős, üvöltözős, paradicsommal dobálós parádéhoz. 

Végezetül egy kis történelem és néprajz

Számi gyerekek a téli vásáronSzámi gyerekek a téli vásáron(Fotó: Flickr/Jaroslaw Pyrih)

8. A kék alapon arany keresztes svéd zászló rendkívül fontos a helyiek életében. A legtöbb vidéki ház lakója saját póznával rendelkezik és a buszokat is előszeretettel díszítik vele ünnepnapokon. A svéd zászló még saját ünnepnapot is kiérdemelt, ami egyébként június 6-a, amolyan svéd függetlenség napja is egyben.


9. Tudtad, hogy Norvégia Svédországhoz tartozott 1814 és 1905 között? A hihetetlenül jó fej svéd király azonban úgy döntött, hogy enged a norvégok függetlenedési kérésének. Úgy értékelte, jobb egy békés, kisebb országot kezelni, mint egy széthúzó nagy birodalmat. És igaza is lett: ezzel megalapozta a máig kitűnő norvég-svéd viszonyt.   


10. Talán már hallottál róluk, de valószínűleg nem sokat: Észak-Svédországban a svédek mellett egy különleges népcsoport is él. A számik rendkívül hagyománytisztelőek: saját zászlóval, tradíciókkal és nyelvvel is rendelkeznek. Többnyire rénszarvastenyésztésből és gondozásból élnek. Az egyik leghíresebb számi város Jokkmokk, ahol minden évben téli vásárt rendeznek. Általában a mínusz 30 fok sem rettenti el a látogatókat.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!