S'mores

A tűzről pattant édes Amerika

S'mores - A tűzről pattant édes Amerika
S'mores - A tűzről pattant édes Amerika

"Ha nyár akkor tábortűz! Ha tábortűz, akkor szalonna sütés!" - mondhatnánk mi magyarok. Itt, Amerikában azonban kissé mások a szokások. Feleségemmel nemrégiben volt szerencsénk eltölteni egy csodás hétvégét a coloradói hegyekben, azon belül is a Beaver Creek-i síparadicsom egyik közkedvelt szállodájában. Habár errefelé a főszezon durván októbertől áprilisig tart, a helyszín nyáron is számos szolgáltatással csábítja a kalandvágyó turistákat. Az egyik ilyen, tipikusan forró, nyári estékre ajánlott elfoglaltság a tábortűzrakás. És ha tábortűz, akkor Amerikában csakis a S'mores jöhet szóba!

Hogy mi is az a S'mores? Röviden úgy mondanám, hogy egy falat Amerika! Tulajdonképpen egy kis kekszszendvicsről van szó, ami a következőképpen épül fel:

  • Először is végy egy zacskó pillecukrot: kezdetnek célszerű a hagyományos ízűből (mivel természetesen ebből is többféle van) egy nagyobb kiszerelést választani.
  • Következik a Graham keksz: ez egy különösen Angliában népszerű, teljes kiőrlésű lisztből készült, digestive kekszféle. Gyakorlatilag az egész jövendőbeli kreálmányunk legegészségesebb része.
  • És végül a tejcsokoládé: az igazi, amerikai hangulathoz kétségkívül a Hershey's passzol.

A boltokban tálcán kínálják nekünk az alapanyagokatA boltokban tálcán kínálják nekünk az alapanyagokat(Fotó: Vajda Bálint)

Ha mindez megvan, már csak a tábortűz és egy piszkafa hiányzik és jöhet az élvezet!

Mivel mi még soha nem készítettünk S'mores-t, így nem is nagyon volt fogalmunk arról, hogy mi módon készíthetnénk el. Nyilvánvalóan puszta megfigyelés útján is hamar rájöttünk volna a mikéntjére, de a tűz körül ülve egyébként is adta magát, hogy kikérjük a nálunk jóval tapasztaltabb, már jó ideje ezen szocializálódó helyiek tanácsát.

Egyből több dologra is rájöttünk:

  1. Mindenkinek megvan a saját technikája: a pillecukrot olvaszthatod, vagy égetheted. Elég könnyen lángra kap, de a végkimenetel szempontjából ez nem okvetlenül probléma. Van, aki egyszerűen csak megolvasztja a pillecukrot és már állítja is össze a maga kis szendvicsét, de akad, aki (a maximális élvezet érdekében) időt és energiát nem kímélve a csokit is megolvasztja, mielőtt"építkezésbe" kezdene.
  2. Egy örökérvényű klasszikust idézve: a S'mores-nak közösségépítő hatása van! Az emberek a tűz körül akarva, akaratlanul is társalgásba kezdenek.
  3. Amerikában mindennek, így a S'mores-nak is van külön ünnepe az évben, méghozzá augusztus 10-én (National S'mores Day).
  4. És, ami a legjobb: a legkomolyabb felnőttből is kihozza a gyereket!

Mindenkinek ajánljuk, mivel nem csupán finom, de egy rendkívül jó élmény is. A pillecukor otthon, mikrohullámú sütővel is megolvasztható, bár a tábortűzi hangulatot nyilván nem tudja visszaadni teljes mértékben.

További ajánlataink: legyen kéznél szalvéta, illetve célszerű legördíteni hozzá egy pohár tejet, ugyanis elég édes.


Jó étvágyat!

Tetszett? Oszd meg!