Stockholm első blikkre

A svéd főváros öt legérdekesebb látnivalója

Stockholm első blikkre - A svéd főváros öt legérdekesebb látnivalója
Stockholm első blikkre - A svéd főváros öt legérdekesebb látnivalója

Mindössze két óra alatt és - hála a fapados légitársaságoknak - viszonylag olcsón megközelíthető. Méltán nevezik az Észak Velencéjének, a városban vízből ugyanis tényleg nincs hiány. Keletről a Balti-tenger határolja, nyugatról pedig egy hatalmas,"szabálytalan" partvonalú tó (Mälaren). De ha ez a különös földrajzi adottság még nem lenne elég: a város 14 szigetre épült, amelyeket összesen 53 híd köt össze egymással! Rengeteg a zöld terület és a kisebb-nagyobb tó. Ha már régóta gondolkozol egy stockholmi hosszú hétvége lehetőségén, vagy már meg is vetted a repjegyed és szeretnéd tudni mi az, amit mindenképp érdemes megnézni a városban, akkor ez a cikk abszolút neked szól!

Először azonban jöjjön pár hasznos infó az utazástervezéshez. Ha Stockholmba készülsz, két fontos tényezőt mindenképpen figyelembe kell venned: az időjárást és a pénz-kérdést. 

Bár a helyi hajótársaságok és turisztikai honlapok kínálata téli városnéző programokat is bőven tartalmaz, én mégis melegen ajánlom, hogy inkább a május közepétől szeptember közepéig tartó időszakban látogass ide. Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy még a tavaszi városnézés sem olyan nagy élmény, dideregve, nagykabátban, nyakig vizesen. Persze néha ki lehet fogni pár kegyes napot, de általában nem ez a jellemző. Nyáron viszont teljesen más arcát mutatja a város: egy pezsgő, színes, hangulatos metropoliszét, ahol éjszakába nyúlóan világos van.

Fontos azt is leszögezni, hogy Stockholm sajnos nem olcsó. Készülj fel arra, hogy egy éttermi vacsorához vagy a tömegközlekedéshez mélyebben a zsebedbe kell nyúlni, mint otthon. Azért létezik pénztárcakímélőbb megoldás is: választhatsz többségében inkább gyorséttermeket vagy keress lunch menu–t (vagy dagens lunch) kínáló svéd éttermeket vacsora helyett ebédidőben. Utóbbi esetében egy konkrét összeget (általában 99-150 SEK) kell befizetni és vagy háromféle menü közül lehet választani (általában főfogás+saláta vagy előétel vagy desszert) vagy svédasztal formájában annyi minden pakolható a tányérokra, amennyit csak elbír az illem és a két kéz.

Viszonylag nagyok a távolságok a városban és nehéz pár nap alatt jól megismerni, ezért érdemes előre kinézni, hogy hova látogatsz majd el. Metróval és gyalogosan a legegyszerűbb közlekedni. Szerencsére a táblák és az angol utcai feliratok általában könnyítik a helyzetet.  Ez minden, amit érdemes tudnod indulás előtt és akkor jöjjenek is a legklasszabb látnivalók!

Stockholm környéki szigetvilág (Stockholm Archipelago)

Hangulatos nyaraló egy Stockholm környéki kis szigetenHangulatos nyaraló egy Stockholm környéki kis szigeten(Fotó: Szabó Vivien)

Talán furcsa, hogy elsőként épp azzal kezdem, hogy irány kifelé a városból. Svédországban azonban maga a természet a legérdekesebb látnivaló és az itteni  életérzést (kinti sütögetés, hajózás, vadregényes tájak, mini szigetek nyaralókkal) itt lehet igazán tetten érni a környékén. A szigetvilág egy részét autóval is be lehet járni (például igazán kényelmes a 222-es út, végig egyenesen Gustavsberg felől Vindö szigetig), de talán még izgalmasabb program a hajózás. Népszerűbb úti célok: Waxholm, Grinda vagy Möja szigetek. A menetrend szerinti hajók a belvárosból indulnak a Grand Hotel Stockholm elől (a Stockholm Strömkajen kikötőből). Itt érdemes tájékozódni az árakról és a menetrendekről: 

Városháza (Stadshuset)

Kilátás a Gamla Stanra a Városháza tornyábólKilátás a Gamla Stanra a Városháza tornyából(Fotó: Szabó Vivien)

Stockholm egyik szimbolikus épülete, rövid sétára a központi pályaudvartól (T-Centralen metrómegálló). Azért szeretem, mert itt több legyet is üthetünk egy csapásra. Egyrészt múzeum, hiszen itt osztják a Nobel-díjakat minden évben. Érdemes megnézni a kiállítást, az idegenvezetés kifejezetten szórakoztató és a híres termek valóban lenyűgözőek. A Városháza épületében a városvezetés 250 irodája és a Tanácsterem található még egyébként. Érdemes lesétálni a ház előtti hatalmas teraszra is, ahonnan szép kilátás nyílik a város egyéb ismert látnivalóira, de főleg az óvárosra. Az épület terasszal szomszédos oldalán, a torony előtt található Stockholm alapítójának, Birger Jarlnak az üres, aranyozott szarkofágja. Mindenképpen érdemes felmászni a toronyba, mert a kilátás innen a legszebb felülről a városra (50 korona körül van a belépő és időpontra osztanak be).  

Gamla Stan

A híres Stortorget épületei a Gamla Stanban, februári hóesésbenA híres Stortorget épületei a Gamla Stanban, februári hóesésben(Fotó: Szabó Vivien)

Szerencsére a svédek szinte teljes épségében meg tudták őrizni ezt a kis szelet múltat, egyenesen 1252-ből. Innen, ebből a szigetnyi területből (Stadsholmen sziget, Gamla Stan nevű metrómegálló) fejlődött Stockholm milliós fővárossá. Az óvárosi részt talán a bájos jelzővel tudnám illetni. Szűk régi sikátorok, sok turista, érdekesebbnél érdekesebb boltok és galériák, hangulatos kávézók várják az érdeklődőket. Itt található a svéd királyi palota, a város legjellegzetesebb templomai valamint a Stortorget nevű híres tér, melyet a régi német kereskedők házai vesznek körül, egyébként pedig a legnagyobb svédországi kivégzés szomorú színhelye volt. Svédország szeretett volna kilépni a kalmári unióból (északi országok szövetsége), ezért 1520-ban a dán király koholt vádak alapján több mint 80 svéd nemest végeztetett ki és ezzel megalapozta a svéd-dán ellenszenvet elég hosszú időre. Szerencsére a happy end mégsem maradt el. Gustav Vasa, az egyik meggyilkolt nemes fia volt annyira merész, hogy összekovácsolta a megmaradt előkelőségeket és hazáig kergette a dánokat. Majd pedig ő lett az ország legismertebb királya, akiről több híres svéd brand (Vasa Kronan), utca (Vasagatan), városrész (Vasastan) kapta a nevét.   

Vasa Múzeum

A Vasa múzeumban nehéz olyan képet készíteni, ami igazán visszaadná a lárványt.A Vasa múzeumban nehéz olyan képet készíteni, ami igazán visszaadná a lárványt.(Fotó: Szabó Vivien)

Az előbbiek alapján már sejthető, hogy a Vasa Múzeumban bizony nem vázák tekinthetőek meg, hanem valami sokkal érdekesebb: egy 1600-as években elsüllyedt svéd csatahajó teljes korabeli pompájában, melyet Stockholm környékén emeltek ki a tengerből az ötvenes években. Állítólag még most is számtalan régi hajóroncsot rejt itt a mélység. Ahogy említettem Stockholmnál találkozik az édes és a tengervíz, a keveredés pedig nem kedvez annak a tengeri féregnek, amelyik a fa lebomlásáért felelős. Ha éppen esős az idő, mindenképpen érdemes útba ejteni a múzeumot. Bátran merem állítani, hogy a kiállítást még azok is élvezni fogják, akik nem éppen rajongói az effajta programoknak. A szervezők bámulatosan, a hajó egyes szintjei alapján építették fel az információkat: például a hajó feneke körül láthatóak az emberi maradványok vagy éppen egy középkori búvárruha. A múzeum ráadásul a híres Djurgården nevű múzeum-szigeten helyezkedik el. A sziget régen királyi vadászterület volt, ma amolyan városi liget: itt található például a Skanzen, a vidámpark vagy az ABBA-múzeum. A Karlaplan nevű földalatti állomástól 10 perc séta, de ha szép az idő, érdemes elsétálni ide a stockholmi főpályaudvartól (T-centrálen, 30 perc), ugyanis az út pont a svéd főváros  leghangulatosabb részein vezet végig: a kikötők, rakpartok mentén egészen a szigetre vezető hídig (Djurgårdsbron).  

Királyi paloták

"Látogatóban" a királyi családnál, Drottningholm(Fotó: Szabó Vivien)

Svédország királyság lévén még most is „eleven” királyi családdal rendelkezik, bár itt is inkább névleges hatalomról van már csak szó. A svédek megtehetnék, hogy megszüntetik ezt az államformát, hiszen a család eltartása nem kis költség az állam számára. A legtöbben mégis ragaszkodnak hozzá, mert egyszerűen ez „trendi” és hagyományőrző. Az más kérdés, hogy a királyi család tagjai sokszor inkább a bulvárlapokban köszönnek vissza (csalfa király, valóságshow szereplő hercegnő).

Stockholmban két fontos ma is működő királyi palotát tekinthetünk meg. Nem mondanám őket a világ legszebb palotáinak (elnézést kérek a családtól), de mégis sok érdekességgel találkozhatunk, ha megtekintjük őket. A már említett Gamla Stanban található palota (Kungliga slottet) közvetlenül a parlament mellett helyezkedik el, és tulajdonképpen a király munkahelye. Az őrségváltást érdemes elcsípni bármelyik nap délben, ha erre járunk. A benti múzeum inkább a palota leégéséről és újjáépítéséről ad információt, ne várjunk tőle sokat. A királyi család lakhelye a Drottningholm palotában van, a Lovön nevű szigeten. Klassz program körbejárni az építményt és a hatalmas kertjét (ami például egy színházat is rejt) verőfényes napsütésben, de még nagyobb élmény, hajóval érkezni a belvárosból (a hajók a Stadshusbrontól indulnak, T-Centralen metrómegálló közelében, illetve gyalogosan a Brommaplan metrómegállótól induló buszokkal tudjuk megközelíteni). Több infó a hajókról itt.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!