A Bánságban születtek

- III. rész: A Gyrotonic gép feltalálója

A Bánságban születtek - - III. rész: A Gyrotonic gép feltalálója
A Bánságban születtek - - III. rész: A Gyrotonic gép feltalálója

Na de mi az a Gyrotonic®? Nos, aki valaha is irigyelte Madonnát amiért ebben a korban is olyan fitt, annak tudnia kell, hogy a világsztár többek között egy olyan tornagép segítségével edz, amelyet egy temesvári magyar talált fel mintegy harmincöt évvel ezelőtt. Romániában ma két ilyen gép van: az egyik Temesváron található, ahol az ország elsőként erre engedélyt szerző edzőjének segítségével lehet elsajátítani a Gyrotonic rendszer használatát. De Madonna mellett Liv Tyler, Björk, Shaquille O’Neal, Gwyneth Paltrow, Kim Catrall és Tiger Woods is erre esküszik. No meg egyikük-másikuk talán a plasztikai sebészettől sem áll távol... de ez egy másik téma.

Horváth JuliuHorváth Juliu(Fotó: allevents.in)

A feltaláló Horváth Juliu (igen, így írják a nevét). Temesváron született 1942-ben. A Temesvári Nemzeti Operában volt balett-táncos és az 1970-es években kért politikai menedékjogot az Egyesült Államokban. A New York-i City Operánál és a Houston Ballet-nél helyezkedett el, majd amikor egy súlyos hátgerinc-sérülés miatt a karrierje hirtelen félbeszakadt, visszavonult a reflektorfényből és miután letette az alapjait a Yoga for Dancers-nek, később pedig megalkotta azt a gépet, amelyen ma profi táncosok és az utca embere egyaránt nagy sikerrel edz. 

"I want music in my body and poetry in my body, and I want to be skillful without struggle; it has to come without struggle. (Zenét és verset szeretnék a testemnek, ugyanakkor küzdelem nélkül megszerzett ügyességet; nem kell küzdelem.)"

Bár Romániában ma már két ilyen gép is van, de az elsőt éppen a feltaláló szülővárosában, Temesváron helyezték üzembe: a tulajdonosa a nagybátyjától, a Németországban élő Földváry-Kastner Ludwigtól hallott róla, aki jó barátja Horváth Juliunak. Ő mesélt a rendszerről a temesvári Szabó Csaba-Oliver kinetoterapeutának, aki az egyetem elvégzése után 2005. és 2008. között Németországban járt tanfolyamokra és vizsgázott ahhoz, hogy Gyrotonic edző lehessen. Többször is volt alkalmam járni a stúdiójában: forgatás miatt, majd edzések végett is. Nagyon kedveltem a gépet és csak azért nem lett rendszeres(ebb) a dolog, mert sajnos mindig is túl lusta voltam sportolni. 

Szabó Csaba-Oliver a stúdiójábanSzabó Csaba-Oliver a stúdiójában(Fotó: Laslavic Tímea)

Kell mozogni azért bőven a gépet használóknak: van például olyan, hogy delfinmozgás, biciklizés, békamozgás, fordított békamozgás, ollózás, malom... Első látásra a szerkezet akár kínzógépnek is tűnhet, de a rendszer rotációs, spirális és hullámzó gyakorlatai rendkívül hatékonyak. Nagyobb hajlékonyságot adnak, erősítik az inakat, növelik a hátgerinc funkcionális kapacitásait, javítják a koordinációt és nagyobb mobilitást kölcsönöznek az ízületeknek.

"Ezeket a gyakorlatokat a feltaláló a különböző sportok: úszás, torna vagy távol-keleti tudományok, például yoga, tai-chi rendszerekből vette át és egy sajátos mozgásrendszert alakított ki ezzel."

(Fotó: Laslavic Tímea)

A temesvári származású feltaláló gépét ma több mint 2500 Gyrotonic stúdióban használják a világ több mint ötven országában. Az edzők személyesen kísérik végig a gyakorlatokat, és csak azok elsajátítása után maradhat magára valaki a géppel. Szabó Csaba-Oliver pedig, akinek volt alkalma személyesen is megismerni a gép feltalálóját, azt mondja: örvend annak, hogy Romániában elsőként sikerült a rendszert beindítani – és ezt pont a feltaláló szülővárosában. 

Nézzük, hogyan kell használni!


A sorozat további részei:

A Bánságban születtek - Összes

Tetszett? Oszd meg!