A Bánságban születtek

- V. rész: Beethoven temesvári szerelme

A Bánságban születtek - - V. rész: Beethoven temesvári szerelme
A Bánságban születtek - - V. rész: Beethoven temesvári szerelme

A téma illik a sorozatba, a cím azonban ezúttal éppen nem. Merthogy az, akiről most szó van, nem  a Bánságban született. De élt itt. És mintegy 200 évvel ezelőtt Temesváron hunyt el. Ki volt ő? Nos... Ludwig van Beethoven első szerelme. Erre az információra egy temesvári zenetanárnő jött rá levéltári kutatásai során. Jeanette d’Honrath, akit a nagy zeneszerző Németországban ismert meg, ma Temesváron, egy belvárosi temetőben nyugszik.

A neves zeneszerző életében először 17 évesen lett szerelmes. A szülővárosában, Bonnban történt, egy estélyen. A szépséges Jeanette szőke hajú volt és gyönyörű énekhanggal büszkélkedhetett, ami rabul ejtette Beethovent. A plátói szerelemről dokumentumok is tanúskodnak, amelyeket a már említett temesvári zenetanárnő, Luciana Ianculescu kötetbe foglal a többi felfedezett információval együtt. 

Luciana Ianculescu könyveLuciana Ianculescu könyve(Fotó: Laslavic Tímea)

"Az volt a célom, hogy mindenki megismerje ezt a történetet. Rengeteg kutatási munka áll mögöttem, voltam Kölnben is, Jeanette d’Honrath szülővárosában, voltam Mártonvásáron is, ahol Beethoven sűrűn megfordult, mindenhol dokumentuk után kutattam. Meg akartam ismertetni a temesváriakkal ezt a szerelmi történetet és azt, hogy ez a nő itt élt, ebben a városban. "

Bal: Beethoven rekonstrukció színésszel, egy televíziós riporthoz. Jobb: Luciana Ianculescu zenetanárnőBal: Beethoven rekonstrukció színésszel, egy televíziós riporthoz. Jobb: Luciana Ianculescu zenetanárnő

De hogyan került Beethoven szerelme a Bánságba? Találkozásuk után néhány hónappal Jeanette Kölnben ment feleségül Karl von Greth osztrák századoshoz, akit ugyanazon a bonni estélyen ismert meg. Később a Johanna von Greth nevet viselte. Néhány évtizeddel később, 1823-ban a házaspár Temesváron kötött ki, ugyanis a férfi a temesvári osztrák helyőrség parancsnoka volt. A felfedezés után a tanárnő maga kezdeményezte egy emléktábla felállítását és a költségeit személyesen állta. Ezen azt írja: „Karl von Greth várparancsnok tábornok oldalán itt lakott Jeanette d’Honrath, Ludwig van Beethoven első szerelme”. Sajnos azonban a táblát senki nem láthatja. Ugyanis bent van a folyosón, abban az épületben, amelyben a Greth házaspár annak idején élt. A hatóságok nem engedélyezték a tábla homlokzaton való elhelyezését. Az épületet ma Tiszti Kaszinóként emlegetik és a város központi részén található. 

Ez lehetett Jeanette ablakaEz lehetett Jeanette ablaka(Fotó: Laslavic Tímea)

Itt tartózkodásakor Jeanette már súlyos beteg volt és rövidesen meg is halt. A fiatal zeneszerzőnek állítólag megvolt a hölgy temesvári címe. Halála után ugyanis Beethoven levélben fejezte ki együttérzését a gyászoló férjjel. A család síremléke a szomszédos Piarista templom udvarában volt, amelyet 1911-ben lebontottak. Azóta egy temesvári, belvárosi temetőben nyugszik Karl és Johanna von Greth. Történt ez azért, mert akiknek a hozzátartozói, leszármazottai egyáltalán nem jelentkeztek, azoknak a csontjait összeszedték és kivitték a belvárosi temetőbe. Ott közös sírba hantolták el az úgynevezett Schlau-kápolna közelében és állítottak nekik egy emlékoszlopot - tudtuk meg Szekernyés János helytörténésztől. 

Az emlékoszlopon a neveket nem tüntették fel, ám később a katonai hatóságok javaslatára erre mégis sor került. A négy márványtábla közül azonban ma már csak kettő látható, a Greth házaspár neve pedig éppen egy olyanon szerepelt, amelyik eltűnt. Levéltári iratok és az eltűnt sírkőről készült fénykép azonban tanúskodik arról, hogy Beethoven szerelme valóban Temesváron hunyt el. A történetről nemrég dokumentumfilm is készült (román nyelven).

A sors iróniája az, hogy Ludwig van Beethoven és az ő gyermekkori szerelmének férje, Karl von Greth mindketten 1770-ben születtek és... mindketten 1827-ben hunytak el: négy évvel Jeanette halála után. A muzikológusok szerint Jeanette több művét is inspirálta a neves zeneszerzőnek, például a Hegedűszonátákat, egyes vonósnégyeseket és a D-húros első szimfóniát. 


A sorozat további részei:

A Bánságban születtek - Összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!