Cicaútlevél

Háziállattal külföldre

Cicaútlevél - Háziállattal külföldre
Cicaútlevél - Háziállattal külföldre

Akinek van valamilyen háziállata az tudja, hogy ők a családhoz tartoznak, így amikor eldöntjük, hogy elindulunk külföldre, kérdés sem merülhet fel afelől, hogy ők is velünk jöjjenek-e.

De itt indul el a lavina, hogy hogyan is.


Nekem két égedelem rossz macskám van (na jó nem rosszak, csak…olyan…macskák…), így amikor kitaláltuk, hogy velük együtt vágunk neki a (terv szerint)13 órás autóútnak, elég sok kérdés merült fel.

Az út végül 17 órára sikerült, mindannyian túléltük minden gond nélkül. Igaz, az egyik macskám annyira megsértődött, hogy két napig elő sem jött az ágy alól, de azóta minden rendeződött és ismét nagy szeretetben élünk (már amennyire a macskák tudnak szeretni).

Bitchy és DanteBitchy és Dante(Fotó: Zsák Kata)

Első lépés

Először is el kell döntenünk, hogy szárazföldi vagy légi úton szeretnénk-e szállítani őket. Vegyük figyelembe kedvencünk jellemvonásait, méretét és típusát. Természetesen, ha nagy távolságról beszélünk, egyértelműen a repülőt kell választanunk. Én Európán belül mozogtam két macskámmal, így én az autós megoldást választottam, erről írok bővebben, de leírom a többi verziót is.


Előkészületek

Legfontosabb, hogy az útra időben felkészüljünk mind mi, mind az állat. Először is látogassuk meg állatorvosunkat és tájékozódjunk a kötelező oltásokról és a folyamatról. Az Európai Unión belül a következőkre lesz házi-kedvencünknek szüksége: az összes kötelező oltás (leginkább a veszettség elleni oltás), egy mikrochip és útlevél. Igen cicaútlevél is létezik (tetszés szerint kutyaútlevél)! Ráadásul fényképes.
Tájékozódjunk, hogy az adott országban van-e valamilyen különleges előírás (Olaszországban pl. 15 hetesnél fiatalabb kölyköt is csak veszettség elleni oltással engednek be az országba, Finnországba pedig még extra féregtelenítő kezelés is kell)!

Naná, hogy ő is jön!Naná, hogy ő is jön!(Fotó: Zsák Kata)

Mire jó a chip?

Ezen van minden fontos adat, ami alapján be lehet az állatot azonosítani: neve, fajtája, életkora, gazdájának a neve, elérhetősége és címe. Ezt egy az átlagosnál kicsit nagyobb injekciós tűvel szúrják be az állat bőre alá. Szemmel nem látható, nem tapintható ki és semmilyen fájdalmat nem okoz az állatnak.

Ez Magyarországon elérheti a 12-13 ezer Ft-ot is.
Én Olaszországból vittem a cicáimat, ott 40 eurót kellett fizetnem érte.

Mire jó az útlevél?

Ez tulajdonképpen a chip papíralapú megfelelője, ezzel igazolhatjuk, hogy az állat tényleg a miénk, hogy minden oltása rendben van, és, hogy mi a chip száma.

Készüljünk fel, hogy ennek kiváltása nem jár kevesebb bonyodalommal és pénzzel, mintha saját útlevelünket váltanánk ki.

Én például másfél héttel később indulhattam csak a tervezettnél, mert bár azt tudtam, hogy be kell adni a chipet és kell az útlevél, az állatorvos rosszul tájékoztatott és nem ő állította ki az útlevelet, hanem egy külön szervezet, ahol sajnos végig kellett menni minden bürokratikus lépcsőfokon.  Fontos, hogy a chip beültetése után 21 munkanappal később ellenőrzik, hogy tényleg működik-e, és le lehet-e olvasni az adatokat. Kalkuláljuk ezt is bele az előkészületekbe!

Végül az útlevélre (sok sírás-rívás után) 3 és fél hetet kellett várnom. Jobb, ha egy hónapot számolunk tehát a chip beültetésétől, és készüljünk fel arra az eshetőségre is, ha netalántán nem működne a chip és egy újat kellene beadni.

Magyarországon a háziorvos állítja ki az útlevelet!        

Az állatútlevél Magyarországon (a Magyar Állatorvosi Kamara javaslata szerint, tehát orvosa válogatja) 3600 Ft + ÁFA.
Nekem Olaszországban 60 eurót kellett érte fizetnem.

Miután minden oltást, chipet, útlevelet esetleg országtól függően egyebet elintéztünk nézzük a további teendőket.

Mik kellenek az autós útra?

Hordozó, póráz vagy hám, étel, ital (nemcsak az útra, hanem a megérkezésre is vegyünk ételt! Gondolom senki sem akarja azzal kezdeni külföldi életét, hogy macskakaja után rohangál), ezekhez itató és etetőtál, nyugicseppek (ezt az állatorvos receptre írja fel, melyet érdemes kiváltani. Az állat megnyugtatására szolgál, 8-12 órára lenyugtatja. Kb. olyan lesz, mint amikor altatásból kel fel), valamilyen megoldás a cica piszokra, kedvenc játék, szemeteszsák (ez az egyik legfontosabb életmentő volt az út során!), kézfertőtlenítő.

Szerencsére ma már külön iparág épül a házi-kedvencek kellékeire, így számtalan utazáshoz megfelelő eszközt találhatunk. Én vettem egy úti itatót és egy összehajtható gumi etető tálat (az én cicáim egy kortyot sem ittak az út alatt, viszont az egyikük teljesen normálisan evett).

Néhány kellék az útra, ennél azért sokkal több mindent kell vinni!Néhány kellék az útra, ennél azért sokkal több mindent kell vinni!(Fotó: Zsák Kata)

Hosszas fontolgatás után úgy döntöttünk, hogy egy közös hordozóba tesszük őket, így egymás mellett talán nagyobb biztonságban érzik magukat, így egy nagyobb ketrecet vettünk az útra. Fontos, hogy megnézzük a boltban, hogy minden része működik-e, be lehet-e zárni, biztonságos-e. Én majdnem elhoztam egy sérültet, ami rosszul volt összepattintva, és az eladóval közösen sem sikerült az eredeti állapotot elérnünk. Elég nagy problémát okozhatott volna, ha a 17 órás kocsiút közben adja fel a szolgálatot.

ÚtonÚton(Fotó: Zsák Kata)

A szállító aljába tettem egy nagyobb pelenkát, amit a szükség elvégzése után ki lehet cserélni. És itt jön a magyarázat, miért volt életmentő a szemeteszsák, ugyanis mikor épp az autópálya közepén végzi el nagydolgát kis kedvencünk, és nem akarjuk, hogy a következő kanyarban ez be is terítse tetőtől talpig az állatot, akkor gyorsan kell cselekedni és kicserélni a pelenkát. És itt jön a gond, amikor az ember az anyósülésen ülve fogja a penetráns szagú pelenkát és kapkodja a fejét, hogy hol lehet a következő autós pihenő. Szerencsére én borzasztó előrelátó voltam és volt nálam szemeteszsák, ráadásul illatosított! Ezután jöhet a kézfertőtlenítő és mintha mi se történt volna, élvezhetjük tovább az utat.

Nagy mázlim volt a macskáimmal, mert a kezdeti nyávogás után, rövid időn belül szépen megnyugodtak és menetközben szinte végig aludtak, így nem kellett leszedálnom őket a nyugicseppekkel. Akkor kezdtek el csak kicsit nyugtalankodni,  amikor megálltunk. Arra készüljünk fel, hogy nagy valószínűséggel kedvencünk viselkedése meg fog változni az út alatt, mert egy: nem érti mi történik, kettő: be van zárva egy ketrecbe. Bár addig jó, mert biztonságérzetet ad nekik. Egyik pihenőnél megpróbálkoztam egy sétához kivenni őket, de csak a frászt hoztam rájuk, így az út hátralévő részében hagytam őket inkább.


Macskáknál a stressz jele, ha elkezdenek lihegni. Ilyenkor lehetőleg álljunk meg és próbáljuk megnyugtatni őket. Kerüljük a hangos zenét, és biztosítsunk elég levegőt nekik, maradjunk mi is nyugodtak és higgadtak, esetleg énekeljünk (nem vicc, tényleg megnyugtatja az állatokat is). Stresszhelyzetben extrán érzékenyek a melegre, így fontos, hogy megfelelő legyen a hőmérséklet! Nálam végig ment a légkondi, mert ha lekapcsoltam rögtön elkezdtek lihegni.

Az én macskáim nem ittak, és csak egyikük evett, de mindenképpen biztosítsunk nekik ételt és vizet!

Az állatok kíváncsiak, így úgy tegyük őket a kocsiba, hogy kilássanak, lehetőleg menetiránnyal megegyező irányba, és biztosítsuk ki a ketrecet, hogy véletlenül se repülhessen ki az ablakon vagy boruljon le az ülésről egy nagyobb fékezésnél.

Próbáljunk minden eshetőségre felkészülni, arra is, ha esetleg órákat kell rostokolnunk kedvencünk miatt egy parkolóban. Legyen elég tápunk és vizünk, mert az autópályán nehezen fogunk macska vagy kutyakaját kapni. 

Felkészíthetjük kedvencüket előre is az utazásra úgy, hogy próba autó túrákra visszük a megelőző időben, hogy szokja a helyzetet.

A kép egy parkolóban készült, menetközben ne nyissuk ki a ketrecet!A kép egy parkolóban készült, menetközben ne nyissuk ki a ketrecet!(Fotó: Zsák Kata)

Hogyan utazhatunk repülővel?

Fontos, hogy csak kistestű állatot (hordozóval együtt max. 8 kg) vihetünk fel a fedélzetre, és csak macskát vagy kutyát. Nagyobb testű kutyánk a csomagtérben kap helyet. Fontos tájékozódni a légitársaságnál, mert sok nem engedélyezi az utastérben való szállítást. Szigorú előírás van a hordozó eszközre is, így ezekről is érdeklődjünk.
Egy utas max. 2 állatot vihet magával, és előre jelezni kell, ha kedvencüket is magunkkal visszük.
A továbbiakban itt is ugyanaz igaz, mint az autós útnál.

Hajón és vonaton minden nagyobb gond nélkül lehet állatokat szállítani, de mindenképpen tájékozódjunk!

Tegyünk meg mindent háziállatunkért, mert ők nem értik mi történik és még a legjobb természetű állatnak is megterhelő stresszhelyzet ez. Megérkezésnél próbáljunk meg ismerős, otthonos környezetet teremteni nekik, szeressük őket és adjunk időt, hogy kiduzzogják magukat vagy éppen megbosszulhassák az utat.

Hasznos link: http://www.petpassport.hu/

A szabályok minden kisállatra vonatkoznakA szabályok minden kisállatra vonatkoznak(Fotó/Flickr: Brian Snelson)

Tetszett? Oszd meg!