Eladó ház egy euróért

Eladó ház egy euróért
Eladó ház egy euróért

Ti is olvastatok arról a nagyszerű lehetőségről, miszerint egy kávé áráért házat vehetünk Szicília szigetén? Ilyen nevetséges összegért bizony sokan elképzeljük: mi lenne ha csapot-papot hagyva beköltöznénk egy csendes kis faluba...


Képzeletben lepörgetjük magunkban a tengerparti koktélozós jelenetet és a dolce vitát, csakhogy a valóság nem mindig ilyen rózsaszín….

Ilyen fontos döntésekben nem árt feltenni a megfelelő kérdéseket:

-  Mennyiben is lesz nekünk ez a házvásárlás?

-  Valóban létezik ilyen és megüthetjük a főnyereményt ezeknek az ingatlanoknak a birtokában?


Csak, hogy tisztábban lássunk, íme néhány lehetséges válasz:

Valójában ennek a kezdeményezésnek a fő célja az volt, hogy néhány elnéptelenedett faluba és községbe új életet leheljenek.

Többnyire a tulajdonosok keresték fel a “comune”-t, vagyis a városházát, azzal a céllal, hogy segítsék őket megszabadulni házaiktól, vagy megkönnyítsék számukra az eladást (tehát ha valamit ránk akarnak sózni, ráadásul majdnem ingyen, az bizony már gyanút kelthetne bennünk).

A fő célközönség az árat tekintve a fiatalabb generáció volt, akik ahelyett, hogy egy életen át spórolnak, pár év leforgása alatt beköltözhetnek a hőn vágyott saját fészekbe cserébe “csak” a felújítás költségeit kell magukra vállalniuk.

A jó hír az, hogy a kormány és néhány európai program támogatja ezt, főként fiatal párok esetében. Az, hogy ezeknek a munkálatoknak a menete milyen tempóban halad már egy másik kérdés…

Ebből következik a rossz hír: a szicíliai tempó csak a mi kedvünkért nem fog felgyorsulni (ha egy felújítás és a velejáró herce-hurca több évbe telik- ezekre jobb idegileg felkészülni).


Mindenesetre mi eddig 3 érintett településről tudunk, ahol házat vásárolhatunk:

1)    Salemi (Trapani vonzáskörzetében)

2)    A Palermo szomszédságában található Gangi

3)    Carrega Ligure (Alessandria megyében)

Egy kis segítség, ha még mindig hezitálunk:


Salemi: egy város a Belice völgyében Szicília délnyugati részén, melynek a legutolsó adatok szerint 2007-ben 11 254 lakosa volt. Ennek a létszámnak a csökkenését próbálják visszaszorítani, mert egy 40 évvel ezelőtti földrengés a várost szinte teljesen lerombolta, valamint a lakosság száma rohamosan fogyni kezdett.

Aki Salemiban vásárol házat, az gyakorlatilag egy romhalmazt vesz magának, aminek az újraépítése nagyjából egy már létező ház árával vetekedhet. Nem beszélve arról az apróságról, hogy a földrengés sújtotta területeken sem vizet, sem gázt nem lehet bevezetni. Ha mégis belevágnánk jobb tudni, hogy a gázvezetékekkel a házunk alatt (szükség esetén) egyetlen biztosító sem lesz hajlandó fizetni nekünk.

Ilyen a táj Salemi feléIlyen a táj Salemi felé(Fotó: Mihálydeák Rita)

Egy öreg ház Salemi környékénEgy öreg ház Salemi környékén(Fotó:Flickr/Sicilianmamma)

Gangi: ez a település Palermo megyében (a 2013-as adatok szerint) mindössze 6951 fővel büszkélkedett. Ha szintén egy elszigetelt helyen, a tengerparttól pár órára szeretnénk élni, jobb ha felkészülünk nemcsak az unalomra egy ilyen porfészekben, de egy minimum 25 000 eurós büdzsével is. Ezen az összegen a szigeten már egy teljesen felépített házat is vehetünk és nem kell megküzdenünk az olyan macerával mint építési engedély és végelátathatatlan határidők. Szicíliában még a házak átszínezéséhez is engedélyt kell kérned, legyen szó bejárati ajtóról vagy ablakkeretről. Az engedélyekért pedig egyenként kell fizetned, a beígért több hónapos határidők pedig évekbe fognak telni és addig csak malmozhatsz egy helyben.

Még egy apróság, ha Olaszországban veszel házat, a nevedre átírt dokumentumok birtokában valószínűleg az is kiderül, hogy a 200 000 eurós jelzálog is téged illet. Így szerintem már nem is olyan édes az a dolce vita, és a felújítás sem lesz olcsó mulatság.

Ha még mindig nem adtuk fel az álmainkat, kukkantsunk be Carrega Ligure-ba is.

Abban a megtiszteltetésben lehet részünk, hogy a 93 fős falucska lakosainak számát növelhetjük, amely (eredetileg 3000 főről indult) 2001-ben 119 , 2011-ben 83 lelket számlált, jelenleg pedig lakosainak a száma nem haladja meg a 100 főt.

Ha engem kérdeztek egyik említett településnek sincs a közelében a tengerpart és nem turisztikai látványosság. Ettől még a mediterrán éghajlatot és a hosszú napos hónapokat itt is lehet(ne) élvezni.

Kérdezem én: ezen információk birtokában te melyik településre költöznél a legszívesebben?

Tetszett? Oszd meg!