Szicília rejtett kincsei

az Egadi-szigetek

Szicília rejtett kincsei - az Egadi-szigetek
Szicília rejtett kincsei - az Egadi-szigetek

Aki Szicílián nyaral, annak feltétlenül meg kell látogatnia a Földközi-tenger rejtett csodáját, a három részből álló Egadi-szigetcsoportot. Levanzo, Marettimo és Favignana három kevésbé ismert, ám mérhetetlenül izgalmas állomás, egy varázslatos, megfoghatatlan szépségű világ!

Levanzo

Legkisebb szigete Levanzo (5,82 km²): partszakaszai rendkívül sziklásak, viszont ami kevés strandja van, az vadregénybe illő. Lakosságát tekintve talán 200-an élhetnek itt, és a kikötőt körülvevő település az egyetlen ezen a szigeten, ahol mindenből csak minimálisat találunk: egy utat, két boltot, két éttermet és szállodát. Akinek a célja a zajos nagyvárostól való elszakadás, az itt nem fog csalódni! Nem bonyolítanak le nagy közlekedést a szigeten, így autó- és zajmentesen a hely egy tipikusan idilli halászfalu.

Ha már itt vagyunk, látogassuk meg a Grotta dei Genovesi barlangot, ami az aprócska sziget fő látványossága. Csakis idegenvezetővel tekinthető meg, sőt érdemes előre lefoglalni a látogatás időpontját is. A barlangban 5-6 ezer éves ősi falfestésekre bukkanhatunk, mely egyike a ritka világörökségeknek. Ki hitte volna, hogy ezen az elszigetelt helyen is találunk valami igazán figyelemreméltót?

Egyéb programlehetőség lehet a friss halak végigkóstolása a természetesen tengerre néző étterem teraszán, illetve a búvárkodás, hegymászás és úszás.

Kikötő Levanzó-szigeténKikötő Levanzó-szigetén(wikicommons/simonetta viterbi)

Marettimo

A szigetcsoport "legvadabb" része, ezért is annyira magával ragadó kobaltkék tengerének látványa, amit a hegyi ösvényeken sétálva csodálhatunk meg. Az érintetlen és misztikus tájhoz páratlan kilátás társul. Köztudott, hogy a spanyol fennhatóság alatt sokan ezen a helyen leltek menedékre a kalózok és martalócok elől.

Marettimóban közel 400 barlang található, de mind közül a legismertebb a Grotta del Cammello (Teve-barlang), ami a formájáról kapta az elnevezését. Marettimo falucskájában szintén csak pár étterem üzemel, de biztosak lehetünk abban, hogy mindig a legfrissebb halat fogják felszolgálni nekünk, és a helyi halászok szívesen körbevezetnek a szigeten.

Tengerpartja és strandja néhol kavicsos, de megér egy látogatást!

Valahol az Egadi-szigetekenValahol az Egadi-szigeteken(wikicommons/marettimo-roberto)

Favignana

A szigetcsoport legnagyobbika, melyet nekünk is sikerült jobban felfedezni. Már hónapok óta éltünk Szicílián, amikor folyamatosan ugyanazzal a kérdéssel szembesültünk: “Voltatok már Favignana-szigetén?”

Őszintén? A megfelelő alkalomra vártunk: januárban még hűvös van egy effajta kiruccanáshoz, és az igazi turistaszezon csak május végétől indul. Míg nincs turista, hajó nélkül nem közelíthetőek meg az Egadi-szigetek.

Szicília maga a földi paradicsom, de amióta Favignanát is felfedeztük, nincsenek kétségeink, itt minden tökéletes: az időjárás, a tenger és a vadregényes táj is. A pillangó formájú (innen a La Farfalla elnevezés) szigetet hajóval és komppal közelíthetjük meg Trapaniból vagy Marsalából. A távolság szinte ugyanaz, mivel a két város között található mindössze 7 kilométerre.

Nagyjából egy órás hajókázásra számíthatunk mielőtt megérkeznénk a hőn áhított desztinációnkra. Hiába élsz hónapok óta egy szigeten, csak akkor tudod igazán élvezni, amikor te magad is a tengeren suhanó hajóval sodródsz egy ismeretlen hely irányába.

A hajó kikötésekor a legszembetűnőbb a tenger türkizkék színe. Ember még nem látta ilyennek a tenger vizét. Áttetszően kristálytiszta, fentről a hajó fedélzetéről is szabad szemmel láthatóak a halak, ahogyan cikáznak az ámítóan kék vízben.

Látkép az Egadi-szigetekenLátkép az Egadi-szigeteken(wikicommons/roberto)

Mit érdemes tudnunk Favignanáról?

A sziget méltán híres tonhalhalászatáról. A “mattanza” vagyis tonhalfogás ezeréves múltra tekint vissza, azokra az időkre, amikor ez a tevékenység a középkorban e sziget legnagyobb megélhetési forrásaként volt számon tartva. Ismerjük meg elképesztően gyönyörű strandjait is:  a Cala Rossa-t, Cala Azzurra-t és a Cala Rotonda-t. Ha meguntuk az úszkálást, a kristálytiszta vízben akár szabad szemmel, vagy búvárfelszereléssel szebbnél szebb halakat csodálhatunk meg.

A legbátrabbak megtekinthetik a Santa Catarina kastély maradványait, miután több mint egyórás túra keretében felérnek a hegy tetejére. Innen páratlan kilátás nyílik az öbölre és Levanzóra. 

Ha a sziget összes strandját szeretnénk végiglátogatni, akkor érdemes biciklit bérelni, hiszen itt a távolságok jelentősek, főleg a 35 fokban. Legyen nálunk sportcipő, elegendő folyadék, naptej, kalap és törülköző is. Egyéb kellékre már nem is lesz szükségünk, amint a fent említett strandok egyikét megpillantjuk – kapjuk magunkra a fürdőruhát, és irány a türkizkék tenger. Ezt a helyet mindenkinek szívből ajánlom.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebook-on is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!