Sanyi, Józsi és egy üveg Whisky

Sanyi, Józsi és egy üveg Whisky
Sanyi, Józsi és egy üveg Whisky

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás... mily nevetségesen hangzik. Vagy egy retro buli utóhangjaként. Kemény a mai világ, mindenki, aki dolgozik, pontosan tudja ezt. Minden munkának megvan a kihívása, nehézsége, legyünk bármilyen országban. De hogy milyen egy feketemunkás élete külföldön? A napokban megtapasztaltakat rövid, hangos gondolkodásom követte.

Sanyival és Józsival Svédországban találkoztam - egy építkezésen. 43 és 38 évesek. Nem fiatalok már, át is éltek sok mindent. Egyiknek négy gyereke van, a másiknak kettő. Az asszonyok és a gyerekek otthon élnek. Ők ketten egy svéd építkezésen dolgoznak másfél hónapot, majd hazamennek két hétre, és újra visszajönnek. Így megy ez már évek óta. Józsi dolgozott Németországban is, ott megismert valakit, aki elhívta őt Svédországba, és Józsi idehívta Sanyit is. Így kezdődött. Azóta minden munkanapjuk egyforma: fél hatkor kelnek, hat órától dolgoznak, délben félóra ebédszünet, majd munka este fél hétig. Lakókocsiban alszanak a munkahely mellett, ami a városon kívül, egy erdő széli tópart közelében állomásozik. Nem is látnak más embert, csak a munkaadó háziakat. Hetente egyszer elmehetnek bevásárolni a legközelebbi élelmiszerboltba. És ez megy hétfőtől vasárnapig negyvenöt napon keresztül. 

Mivel az otthonról hozott pálinka már elfogyott, hoztam nekik whiskyt a boltból, ahová már nem tudnak eljutni. Szükség van egy kis italra esténként, hogy az ember ellazuljon és kibírja ezt a ritmust…

Mi lesz a nyugdíjjal? - kérdezem Józsit.

Hát, azt úgy sem érem meg - feleli. És ha lenne is nyugdíjam otthon, nem tudsz megélni abból.

Sanyi mondta, hogy felesége munka nélkül maradt, mert panaszkodni mert a munkaviszonyok miatt. Akkor épp neki sem volt munkája, így a legjobbkor hívta Józsi, hogy jöjjön vele dolgozni. Nem volt választása.

Fotó: Flickr/WerbeFabrikFotó: Flickr/WerbeFabrik

A feketemunka illegális. Egyes országokban büntetik a munkaadót, a munkavállaló börtönbe is kerülhet, sőt még azt is megbünteti a hatóság, aki lakást bérel nekik. Nagy a kockázat.

Na de ki is Sanyi és Józsi munkaadója? Egy tekintélyes svéd üzletember, aki negyedik házát építi a birtokán, valahol Stockholm vonzáskörzetében. A fiúk az itteni bérek egyharmadáért dolgoznak. Pontos, szép munkát végeznek. Több szakmát is képviselnek, aranykezű mesterek. Megéri nekik itt dolgozni, mert másfél hónap alatt megkeresik azt a pénzt, amit otthon egy év alatt.

Nem szeretnél itt élni Svédországban, és dolgozni egy rendes cégnél, jó fizetésért, legálisan? - kérdeztem Sanyit.

Áá, nem ... az otthont azért nem lehet olyan könnyen feladni - válaszolja teljes meggyőződéssel.

Tudom, hogy számtalan sorstársuk van szerte a világon. Jó szakemberek, akarnak is dolgozni, a törvény előtt azonban bűnözők, mivel illegális munkavállalók, akik nem fizetnek adót. Nem tudom hogyan lehetne segíteni ezeken az embereken. Ami jelen pillanatban tőlem telt, azt megtettem, de nem volt sok ... csak egy üveg whisky.

Kovács Csaba

Strängnäs, Svédország

Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+ 

Külföldön élsz, vagy szeretsz utazni, és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!