Turistaként Indonéziában

vízummizéria

Turistaként Indonéziában - vízummizéria
Turistaként Indonéziában - vízummizéria

Indonéziába utazók számára többféle vízumlehetőség létezik, attól függően, hogy mennyit szeretnél az országban tartózkodni. Összegyűjtöttem az utazásom során felgyűlt, vélhetően hasznos információkat ezzel kapcsolatban. Mivel nem vagyok vízumszakértő, minden esetben konzultáljatok a nagykövetséggel, mielőtt Indonéziába jönnétek. Ezek az információk csupán tájékoztató jelleggel íródtak.

(Fotó:: Flickr/Matt Paish)

Arrival és departure card

Ezt már valószínűleg a repülőn ki tudjátok tölteni, csak az útlevél adatokat, járat adatokat, személyes adatokat kell ráírni, és a címet, ahol tartózkodni fogtok. Ha nincs előre lefoglalt szállás, elég annyit írni, hogy Bali például.

1-60 nap, azaz a VOA

A VOA, azaz Visa on arrival, egész Indonézia területén csupán 20 nemzetközi repülőtéren és 23 kikötőben vásárolható meg. 

Ezek listáját itt találod.

A VOA azt jelenti, hogy a beutazó vízumot vásárol a reptéren 35 USD-ért. Ezzel 30 napot tartózkodhat Indonéziában és ezt egyszeri alkalommal 30 nappal tovább meghosszabbíthatja. A hosszabbítás bármelyik bevándorlási irodában megtörténhet Indonézián belül, ára 355 000 IDR.

2015 júniusától megszűnt a VOA kötelezettség (kötelezettség akkor volt, ha nem igényeltél előre vízumot) magyar állampolgárok számára.

Aki 1-60 nap között szeretne az országban tartózkodni, az megvásárolhatja ezt most is a belépésnél, de jeleznie kell a reptéren, mert egyébként átküldik a Non-Visa pulthoz.

30 napos tartózkodás

Magyar állampolgároknak nem szükséges vízumot előre igényelni, vagy a repülőtéren vásárolni Indonéziába utazáskor, ha 30 napnál kevesebbet szeretnének az országban tartózkodni. Ekkor egy pecsét kerül az útlevélbe (matrica helyett), amely nem hosszabbítható, tehát 30 nap múlva el kell hagyni az országot. Nem egy hónap, 30 nap. A 30 napba beleszámít az érkezés és a távozás napja is.


(Fotó:Flickr/Alan Levine)

Több mint 60 napos tartózkodás

Erre 2 lehetőség van. Ezekkel a vízumokkal összesen hat hónapot tartózkodhatsz Indonéziában. Mindkét vízumot Indonézián kívüli, helyi indonéz nagykövetségen lehet igényelni. Első belépésnél 60 napig érvényesek, majd négyszer lehet őket hosszabbítani.

60 napos turista vízum (211)

A vízumkérelemhez szükséges papírok:

 • oda-vissza repülőjegy
 • útlevél (6 hónapig legyen érvényes a belépéstől számítva)
 • igazolványkép
 • 50 dollár vízumdíj
 • bankszámlakivonat
 • vízumkérő lap (kb egy hét alatt kész)

Minden egyes hosszabbításhoz szponzor szükséges. A szponzor lehet bárki, aki indonéz állampolgár és papíron felelősséget vállal érted. Minden egyes hosszabbításnál lehet más a szponzor, nem feltétlenül kell, hogy ugyanaz legyen. A hosszabbítás Indonézián belül bármelyik bevándorlási irodában lehetséges. Ha hónapokat szeretnél Indonéziában tölteni, utazgatva, érdemes magadnál tartani pár darab illetékbélyeget (materei) és kitöltetlen szponzorleveleket, hogy legyen nálad, ha kell. A bevándorlási hivatalok listáját Indonéziában itt találod.

Social Budaya vízum 

Tulajdonképpen majdnem ugyanaz mint az előző turista vízum, azzal a különbséggel, hogy a vízumkérelemhez szponzor szükséges. A szponzor ugyanúgy indonéz állampolgár, előre kitölti és aláírja a szponzorleveleket és a vízumigénylést ez alapján bírálják el. A hosszabbítás itt is négyszer történhet, azzal a különbséggel, hogy nem kell minden egyes alkalommal szponzort keresni, hiszen a vízumkérelemhez már ezt az információt szolgáltattad. AZONBAN NAGYON FONTOS: a Social Budaya vízum csak abban a tartományban (vagy szigeten) hosszabbítható meg, ahol a szponzorod lakik. Ha például a szponzorod balinéz, csakis Balin tudod hosszabbítani.

Vízumhosszabbítás

A turista vízumoknál minden egyes hosszabbítás 355 000 IDR-be kerül. A folyamat elég macerás is lehet. Balin például 3 alkalommal kell menni.
1. alkalom: turista bemegy, benyújtja a hosszabbítási kérelmet és távozhat.
2. alkalom: felhívnak, hogy mehetsz ujjlenyomatot levetetni és fotót készíteni.
3. alkalom: felhívnak, hogy készen van és mehetsz érte. Ez körülbelül egy hét alatt lezajlik. Mivel EZ INDONÉZIA, bárhol bármi megtörténhet. Ambonban ezt az egész folyamatot egy óra alatt lezavarják. Floresen hasonló a helyzet, mint Balin. Kivéve azt, hogy míg a VOA hosszabbításhoz nem kérnek szponzort Balin, Floresen oda is kell. Ha szeretnéd megkímélni magad ettől a macerától, felfogadhatsz helyi ügynököt, aki némi díjért cserébe mindent elintéz, valószínűleg szponzort is tud keresni neked.

A vízumhosszabbításhoz az alábbi dokumentumok szükségesek:

 • ·         szponzor személyi igazolványának fénymásolata
 • ·         szponzorlevelek (2 db)  kitöltve, aláírva, illetékbélyeggel (2x6000 IDR, neve: materei)
 • ·         útlevél másolat
 • ·         vízummásolat
 • ·         belépési pecsét másolat
 • ·         országot elhagyó repülőjegy (nem minden esetben kérik, de inkább legyen)
 • ·         vízumdíj készpénzben


(Fotó: Flickr/Mikaku)

Öltözék

Vedd figyelembe, hogy a bevándorlási hivatal irodájába megfelelően fel kell öltözni. Legyen rajtad hosszú nadrág vagy szoknya és rendes cipő - nem papucs - vállat takaró felsőruházat.

Hogy keressek szponzort?

Ha hónapokig utazol az országban, könnyen előfordul, hogy mindig más szigeten fogsz hosszabbítani. Szponzort keresni nem annyira könnyű feladat ha nem ismersz senkit a helyiek közül. A legegyszerűbb megkérdezni a szálláshelyed tulajdonosát, hogy vállal e ilyet. Ha a válasza negatív, akkor el kell kezdened kérdezősködni a helyi boltostól az utcán turistára vadászó ojekesig (helyi motoros taxi). El kell kezdened embereket megszólítani az utcán, hogy ki vállal ilyet. A külföldinek szerencséje van, mert általában a barátságos helyiek könnyen vállalkoznak erre a feladatra. Segít, ha beszéled a helyi nyelvet, vagy ha felajánlasz némi honoráriumot a segítségért.

Túltartózkodás

Pár nap még nem probléma, ki tudod magyarázni kilépésnél, hogy elszámoltad a napokat vagy elfelejtetted. A büntetés 300 000 IDR per nap, azaz kb napi 25 dollár. Ha viszont előre tudod, hogy jócskán túl fogod lépni a megengedett időtartamot, inkább kérj ennek megfelelően vízumot.

Kilépési illeték

Ilyet már nem kell fizetni 2015 április óta.

Ne feledd, a turista vízumok egyikével sem lehet Indonéziában munkát vállalni!


Indonéz Köztársaság Nagykövetsége

Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26.

Telefon: +36 1 413 3800Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek