A világ legszebb nemzeti parkjai 1.

A világ legszebb nemzeti parkjai 1.
A világ legszebb nemzeti parkjai 1.

Kíváncsi vagy, hogy hol forgatták a  PS. I Love You című film legszebb és legromantikusabb jeleneteit? Lehetne-e jobb program az őszi hétvégékre, mint egy séta vagy kirándulás a világ valemelyik nemzeti parkjában, amikor a természet szebbnél szebb színekben pompázik? Szerzőink ajánlója következik. 

Balogh László – USA, Yosemite Nemzeti Park

10 millió év geológiai fejlődes, gránit sziklaképződés, 3080 négyzetkilométer nagyságú nemzeti park, több mint 7000 féle egyedi növényzet, erózió, hegyek emelkedése és süllyedese, a víz és a jég építő és pusztító ereje. Mindez összefoglalható egy kifejézesben: Yosemite Nemzeti Park, az északi Sierra-hegységben, Kaliforniában, 165 mérföldre San Franciscótól. Nem is beszélve a különleges állatvilágról!

Egy saját érdekes történet: utoljára, amikor ott jártam fotózni, hajnali fél négy körül érkeztem a park nyugati bejáratához. Minden egyes alkalommal, amikor egy ilyen helyre behajtok, tele töltöm a kocsit benzinnel, mivel bizonytalan hogy a park területén lesz-e rá lehetőségem. Most is így terveztem, kb. 10 óra vezetés után Las Vegas-ból, begurulok a benzinkúthoz vak sötétben a 395-ös útról letérve. Félig félálomban, a hosszú úttól fáradtan, ahogy közeledek a fordulóhoz, a töltőállomás egyik sarkában mozgásra leszek figyelmes. Ahogy jobban meresztem a szemeimet, egy jól kifejlett medvét látok a nagy fekete szemetes tetején egyensúlyozni, amint éppen finom falatok után kutat... Hooohooohooo lassan a testtel!!! Ez már Yosemite, egy más világ, a természet világa. Megérkeztem!

Gyovai HelénOlaszország, Vezúvi Nemzeti Park

A Parco Nazionale del Vesuvio a Vezúv köré szerveződik. A világ talán leghíresebb ma is működő vulkánjának ásványi anyagokban gazdag termékeny talaja mindig is vonzó volt az ember számára, ezért már időszámításunk kezdete környékén magukévá tették a görög majd római telepesek. A kolonizációnak nem lett vidám vége, az i.sz. 79. évi kitörést, ami maga alá temette Pompejit, mindenki ismeri. Ezt követte egy újabb kitörés 472-ben, amelyet követően már nem volt annyira vonzó lakóhely a környék, de amely a II. világháború után mégis sűrűn benépesedett Nápoly keleti terjeszkedésével. Jelenleg 24 település fekszik, és több mint 350.000 ember él az úgynevezett vörös zónában, azaz azon a területen, ami egy esetleges vulkánkitöréskor a legnagyobb veszélynek van kitéve.

Mihálydeák RitaRománia, Nagyhagymás Nemzeti Park

 A Nemzeti Parkot 1990-ben létesítették, mely összesen 5 védett területből áll:

  • Békás-szoros, Kis-Békás-szoros, Gyilkos-tó
  • Nagyhagymás, Egyeskő, Öcsém
  • Munticel-mészkőgerinc és a Hóvirág-barlang
  • Likas- zsomboly
  • Tósaroki- barlang

Ezek közül a Békás-szorost emelném ki, mely a Keleti-Kárpátok legszebb és legmonumentálisabb – 5 kilométer hosszúságú – szurdokvölgye. A Kis-Békás szorosának tája nemcsak a szépsége miatt, hanem ritka növényeiért is védett. A sziklákon, ahol a többi tűlevelű képtelen meglenni, az erdei fenyő van jelen. A Gyilkos-tó 1837. ben keletkezett egy természetes völgyzáródás útján, vizéből még mindig kiállnak a völgyet eredetileg borító fenyőerdő fatörzsmaradványai.

Vadregényes táj, minden szegletét érdemes megtekinteni!

Mórocz Ági – ÍroroszágWicklow Nemzeti Park

Írország Co Wicklow megyéjének fennhatósága alá tartozik és egészen pontosan 1988 óta létezik. Közvetlen Dublin mellett talalható a közel 205.000 négyzetkilométer nagyságú terület, legnépszerűbb része Glendalough és tavai, igazi hírét mégis a PS. I Love You című film hozta meg, ugyanis itt forgatták a legszebb és legromantikusabb jeleneteket. 

Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek