Az egyik legjobb prágai söröző nyomában

Halott Hal

Az egyik legjobb prágai söröző nyomában - Halott Hal
Az egyik legjobb prágai söröző nyomában - Halott Hal

A Károly Egyetem arborétumának hátsó szegletében található Prága egyik legjobb sörözője a Halott hal, amelyet igazi kihívás megtalálni. Nem jelzi villogó, messziről is jól látszó cégér, sőt, gyakran még az árnyékos teraszt eltakaró magas, zöld kapu is csukva van. Ha nem kaptál fülest, hogy merre keresd (vagy hogy egyáltalán létezik), akkor halvány a remény arra, hogy véletlenül ráakadsz.

Kivéve akkor, hacsak nem a szomszédos botanikus kertbe vagy az oviba igyekszel. Valljuk be őszintén, erre az utóbbira meglehetősen kicsi az esély, amennyiben nincsen egy vagy több 3-5 éves, cserfes kis csemetéd.


A növénykert, a mellette található óvoda és diákklub is az egyetem Természettudományi Karának fennhatósága alá tartozik. Utóbbiban ezt néhány stílszerűen elhelyezett halcsontváz meg a patinás és helyenként pókhálós létesítmény pecsétje is bizonyítja, illetve a vizsgaidőszakban önfeledten mulatozó vagy az asztalra borulva búslakodó diáksereg sem marad halk és észrevétlen. 

Halott halHalott hal(Forrás: Facebook)

A leendő természettudósok és szintén nagy számban előforduló medikusok ugyan a Diplomatico és a Captain Morgan rumokra esküsznek, ha felejteni igyekeznek a tananyagot vagy a sikertelenséget. A törzsvendégek a tízes sört rendelik leggyakrabban, ami a kelet-csehországi Brünntől mintegy 30 km-re északra, az azonos nevű településen található Černá Hora gyárban készül. (A faluban ezen kívül nem sok a látványosság. A tudnivalókból meg elég annyi, hogy itt született Lőw Lipót magyar rabbi, aki az 1948-49-es szabadságharcban tábori lelkészként szolgált.) Ez a könnyű világos sör, a „Fekete-hegy” ideális meleg, nyári napokra, sőt, a cseh standardnak megfelelően akár munkaidőben, az ebédmenü kísérőjeként is elfogadott. Egy pohár ára csak 16 korona (0.60 euró), a korsónyi pedig 24 koronába, vagyis 0.90 euróba kerül.

A Halban igazán jutányos áron lehet ebédelni (minden hétfőtől péntekig, a nyári szünetben is). A napi szinten változó kínálat tetszőlegesen kombinálható: a full-extrás leves + húsétel + saláta + desszert kombináció 134 koronába, vagyis valamivel kevesebb, mint 5 euróba kerül. Bár a cseh konyhaművészet nem igazán kedvez a növényevőknek, itt a vegetáriánusok is minden nap finomat esznek. 

Ha korán reggel érkezel, akkor a kerthelyiségben, a botanikus kert áthajló fái alatt, az árnyékban üldögélve szürcsölheted el a reggeli kávédat. Amennyiben nem mélyedsz bele túlságosan valamilyen elektronikus kütyü bütykölésébe, akkor még a szomszédból áthallatszó kakaskukorékolást is kifigyelheted. Estefelé érkezve pedig ideális a hely a világmegváltó gondolatokra egy laza, baráti társaságban, és még a tipikus helyi, olajban eltett, fűszeres-csípős sajtot, a „nakladaný hermelínt” vagy a hagymás-ecetes kolbászfélét, az utopenecet is megkóstolhatod.  

nakladaný hermelínnakladaný hermelín(Fotó: Wikimedia)

Szendvics egész nap kapható, az aktuális műszakban dolgozók kedvenc kombinációjától függő ízvilágban. Szerdánként, amikor én állok a pult mögött, sajtkrémes és pikáns-mustáros közül választhatsz. Az utóbbi miatt érdemes sietni, gyakran már a kora délutáni órákban sincs belőle!

Ha aznap már csak pihenni és világmegváltani szeretnél egy korsó hideg itóka mellett (vagy csak egyszerűen nem érdekel a munkamorál, a rend és fegyelem), akkor a leggyengébb, tízes sör helyett a magasabb alkoholtartalmúak közül is válogathatsz: a kellemes zamatú, tizenegyes Kláštert, vagy kérheted ugyanennek a szűretlen, erőteljesebb ízű variációját, esetleg a Lobkowicz sörgyár búzasörét.

Szívesen csapolunk neked egy hűsítő cidert vagy egy hagyományos málnás/citromos limonádét is. Miközben a sörödet kortyolgatod vagy valamelyik finom borral koccintasz, merengj el pár pillanatra azon is, hogy 1989-ben, a rendszerváltás előtti hónapokban a Halott halban szervezkedő diákság vajon mi mindenről vitatkozott még azon kívül, hogy ki az évfolyam legjobb csaja és vajon honnan kölcsönözhető legegyszerűbben a szakirodalom.

Hogy Prága nemcsak a várnegyedből és az Orlojból áll, gondolom, nem nagy meglepetés. A fő turistaútvonalakról és az útikönyvek túlságosan sokszor bevált programajánlóitól eltérve sokkal könnyebb kóstolót kapni abból a laza, bohém, európaiasan nyitott és kellemesen lökött hangulatból, ami a város igazi esszenciája. 


Sándor Erika

Prága, Csehország


Kapcsolódó cikk: 

12 bizonyíték arra, hogy Prága nem olyan, mint Budapest

Tetszett? Oszd meg!